Sjef 134 luftving oberst Kristian Lyssand briefer Statsminster Erna Solberg under besøk på Rygge Flystasjon.

Statsministeren besøkte Rygge Flystasjon

I dag besøkte statsminister Erna Solberg Rygge flystasjon. Her fikk hun høre om basen og kommende planer for fremtiden, etterfulgt av en omvisning fra høyden i Bell 412.

Først fikk Erna Solberg informasjon inne i Wingops om pågående og fremtidige utviklingsprosjekter, før følget etterhvert trakk ut for videre orientering om Rygge flystasjon. Sjef for 134 luftving, Oberst Kristian Lyssand, åpnet med å fortelle om Rygge i dag og historien bak. Den første flyplassen ble kalt lille-Rygge, og ligger fortsatt på sørsiden av E6. Denne ble etablert av tyskerne under andre verdenskrig. I dag jobber ca. 850 mennesker til daglig på Rygge, og basen dekker 6000 mål.

Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, fortsatte orienteringen med fokus på Luftforsvarets basekonsept og Rygges strategiske betydning.

– Ved å konsentrere vår virksomhet til i hovedsak tre flystasjoner dekker vi hele det norske interesseområdet med kampfly og andre luftsystemer. Med en base i Nord-Norge, en i Midt-Norge og en i Sør-Norge får virksomheten høy operativ stridsevne og geografisk spredning. To av disse basene, Evenes og Ørland, etableres til fullt operative kampbaser hvor F-35 skal være permanent stasjonert. På Evenes skal vi også operere våre nye P-8 maritime patruljefly.

Rygge flystasjon skal videreutvikles som deployeringsbase. Luftforsvaret skal hurtig kunne deployere kampfly og luftvern for å etablere nasjonal høy luftmilitær beredskap i Sør-Norge hvis det kreves. Rygge er av strategisk betydning både for Norges forsvar, NATO og USA. Allierte styrker som opererer fra Rygge kan nå store deler av Nord-Europa og kan bidra til å beskytte allierte forsterkninger til Nord-Europa, og Sør-Norge, langs sjøveien over Atlanteren. Rygge er derfor utpekt som omforent område i nylig inngåtte Supplementary Defence Cooperation Agreement (SDCA) mellom USA og Norge.

– Vi ser frem til amerikanske investeringer i infrastruktur på Rygge, som øker evnen til å understøtte operasjoner for Norge, USA og NATO, sier sjef Luftforsvaret.

Solberg ble også opplyst om samarbeidet mellom Luftforsvaret og Forsvarets Spesialstyrker for å videreutvikle helikopterkapasiteten til full operativ evne. Dette for å understøtte spesialstyrkenes fire operasjonslinjer; forsvar av Norge, nasjonal krisehåndtering, kriser i utlandet og internasjonale operasjoner. 339 Special Operations Air Squadron (SOAS) har kontinuerlig to Bell 412 helikopter på stående kontraterror beredskap. 330 skvadron avdeling Rygge har i tillegg til beredskap for søk og redning også maritim kontraterrorberedskap til støtte for Politiet og spesialstyrene. De operer med redningshelikopteret Sea King, som skal erstattes av SAR Queen i løpet av 2023.

Avslutningsvis kommenterte Erna Solberg at hun ser Rygge som en viktig del av Norges forsvarsevne. Hun poengterte også at forsvarsavtaler med allierte er en god utvikling, fordi man både sørger for best mulig samtrening og operasjoner i fredstid som gir bedre beredskap i krise og krig.

– Amerikanske styrker bidrar med rask respons og gode betingelser for øvelser, og samarbeidet med dem løfter norsk forsvarsevne. Vi får en bedre operativ evne og større sannsynlighet for hjelp, sier Solberg.

Luftvingsjefen Oberst Lyssand ble med statsministeren på helikopterturen. Omvisningen oppe i lufta tok om lag en halvtime, med lavtflyging ved Vansjø og en oversikt over fasilitetene. Vel nede på bakken igjen takket besøket for seg.