Forsvarsminister Odd-Roger Enoksen får en kjøretur med den Tyske stridsvognen av type Leopard 2A7 som er en av kandidatene for ny stridsvogn til den Norske Hæren, den Sør Koreanske utfordereren K2 Black Panther til høyre i bildet

En av disse blir Hærens nye stridsvogn

Fra 2025 får Hæren nye stridsvogner. To kandidater kjemper om den store kontrakten, og nå skal de testes grundig i norske vinterforhold.

I langtidsplanen for Forsvaret legges det opp til at Hæren får nye stridsvogner på plass fra 2025. To leverandører konkurrerer nå om stridsvogn-kontrakten, og Forsvarsmateriell planlegger kontraktsignering mot slutten av 2022.

En merkedag

Konkurrentene er K2 Black Panther fra sørkoreanske Hyundai Rotem og Leopard 2A7 fra tyske Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Tidligere i januar ankom de to Rena leir i Østerdalen med to vogner hver. Torsdag 27. januar ble de to kandidat-vognene vist frem for forsvarsminister og presse. Sjef Hæren, generalmajor Lars S. Lervik, kaller dette en merkedag for Hæren.

– Vi bytter ut det 40 år gamle stridsvognsystemet vi har i dag, med en digital stridsvogn. Det gjør at vi kan samvirke med alle deler av Hæren og Forsvaret for øvrig, sier hærsjefen.

Forbedret kampkraft

Lervik sier det er to gode kandidater som vil begge vil tilføre Hæren og Forsvaret en forbedret kampkraft:

– Vi får en oppdatert ildkraft og en beskyttelse som er moderne, og som gjør at vi kan operere over tid, sier han.

 

Grundige vintertester

De neste fire ukene skal de to vognene gjennom grundige vinterprøver for å se hvordan de opererer i norsk vinter og natur.

– Jeg ser at det er to leverandører som tar dette skikkelig seriøst, og det er viktig for meg. Det gjør at vi vil få den best mulige stridsvognen og til best mulig pris, sier Lervik.

Det er Forsvarsmateriell som står for anskaffelsen av de nye og moderne stridsvognene til Forsvaret. De er godt i rute med anskaffelsen.

– Det er to gode leverandører av stridsvogner som nå konkurrerer om å få leveransen til Norge, sier sjef Forsvarsmateriell landkapasiteter, brigader Øyvind Kvalvik.

Mobilitet og ildkraft

Forsvarsmateriell planlegger med kontraktsignering mot slutten av 2022, og med første leveranse av stridsvogner fra 2025.

– Forsvarsmateriell mottok tilbud fra begge kandidatene i slutten av 2021. Som del av evalueringen er tilbyderne nå på Rena i forbindelse med avvikling av vinterprøver i februar, sier Kvalvik.

Hensikten med disse vinterprøvene er å få vurdert de to kandidatenes evne til å levere en stridsvogn som ved leveranse oppfyller Forsvarets krav. Vinterprøvene starter i uke 5 og pågår til og med uke 8. I disse ukene skal kandidatene gjennom en rekke forskjellige tester, særlig rettet mot mobilitet og ildkraft.