210226TCW-1171-2

Styrker norsk vinterkrigføring

– Kan vi operere om vinteren, kan vi operere under alle forhold, sier forsvarssjefen. Nå får Forsvarets vinterskole nytt utstyr.

Fredag 26. februar var forsvarssjefen med sjefssersjant på besøk hos Forsvarets vinterskole (FVS) på Elverum. Der fikk general Eirik Kristoffersen en orientering om det nye utstyret som nå kjøpes inn til Forsvaret. Vinterutstyret skal gjøre Forsvaret enda bedre på vinterkrigføring og operasjoner i kaldt miljø.

– Utstyr er noe som bestandig opptar soldater, så vi må hele tiden se etter bedre og lettere løsninger. Og det de presenterte i dag, var gode løsninger. Både det at hver soldat har mulighet til å ta vare på seg selv med en fjellduk og ikke minst at vi ser på hvordan vi skal utruste oss med mobilitet om vinteren, sier Kristoffersen.

Noe av det som ble presentert og lagt fram var nye alternativer for truger, ski og bivuakk, som er en enkel forlegning for overnatting utendørs.

Utstyret er viktig

– Nå begynner en del av det gamle å bli ganske slitt. I tillegg skjer det hele tiden, som på alt annet utstyr, en teknologisk utvikling. Sånn sett er det ganske naturlig, sier forsvarssjefens sjefssersjant, Ingar Lund.

Han legger til at særlig Hæren har forandret sitt konsept med bivuak. De skal gå fra å ligge i varm bivuak til kald bivuak. Da nå utstyret reflektere det faktum at du ikke fyrer i bivuaken lenger. Derfor kreves det utstyr av en annen kvalitet enn den du kunne ha da du fyrte i teltet.

Vinterkrigføring er ferskvare

– Vi kan alltids bli bedre på vinterføre, men vi har ingenting å skjemmes over, forteller Kristoffersen.

Til tross for at krigføring på vinteren er ferskvare, mener han norske soldater er godt rustet.

– Standarden faller om vi ikke får gjennomført store vinterøvelser. Vi har kansellert to store vinterøvelser: Cold Response i fjor og Joint Viking i år. Det er viktig for Norge og NATO at Cold Response 2022 blir gjennomført.

Han framhever likevel at det er koronasituasjonen som avgjør. Kampen for å få ned smittetallene har førsteprioritet.

Styrkestrukturen må med

– Vi har en jobb å gjøre i Forsvaret med å utruste hele styrkestrukturen. Heimevernet har jo utstyr, men mye av det utstyret er gammelt, sier Kristoffersen.

– Det er også slik at vi ikke har vært flinke nok til å se på hele styrkestrukturen i Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Det begynner nå å komme på plass, men det gjenstår å utruste de siste 15 000–20 000 menneskene med personlig utstyr og våpen for å være en del av styrkestrukturen og ha en ordentlig beredskap, legger han til.

Agendaen for forsvarssjefens besøk var todelt. Første del omfattet FVS og utvikling innenfor områdene der FVS har fagmyndighet og fagansvar. Andre del av besøket tok for seg rollen som Centre of Excellence Cold Weather Operations (COE CWO) og hvilke prioriteringer som foreligger de kommende årene. Forsvarssjefen ga tilslutning til COE CWOs prioriteringer og poengterte viktigheten av at skolen er vinterskole for alle 80 000 som inngår i Forsvarets struktur.

Fakta

Forsvares vinterskole har to roller: fagansvar og Centre of Excellence (COE).

Fagansvar

FVS forvalter fagansvaret for vintertjeneste i Forsvaret, i tillegg til fagansvaret for militær klatring og ferdsel i bratt lende i Forsvaret. FVS forvalter også fagansvar for PR/SERE i Hæren.

NATO-akkreditert COE

Hos FVS ligger også oppdraget og ansvaret til Forsvaret med COE CWO. Centre of Excellence (COE) i NATO skal bidra med anerkjent ekspertise og erfaring til allierte og partnernasjoner. Grunnlaget er beskrevet i en Memorandum of Understanding (MOU) mellom Forsvarsdepartementet (FD) og Allied Command Transformation (ACT). En styringskomité ledet av Forsvarsstaben ivaretar strategisk styring og støtte til COE-arbeidet.

NATOs COE-søyler

For å bli et NATO-akkreditert COE må vinterskolen levere innen fire «søyler»:

  • Concept Development & Experimentation
  • Doctrine & Standardisation
  • Education & Training
  • Lessons Learned