Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland og Luftforsvaretssjefssersjant, Christian Aage Olsen sammen med følge besøker Little Norway Park i Muskoka, Canada.

Tilbake til begynnelsen

I 2019 fyller Luftforsvaret 75 år. Sist uke dro sjef Tonje Skinnarland tilbake der det hele startet: midt i de dype kanadiske skoger.

  • ​Til info: Dagfinn Magne Stai døde 12. februar 2021, 101 år gammel. Denne saken ble skrevet høsten 2019. Les nekrologen her (engelsk)

Mellom det lille terminalbygget og rullebanen står de: et lite tromme- og sekkepipeorkester. Musikerne har hatter og kilter på. Like inntil terminalbygget står spente lokalpolitikere og en gruppe inviterte gjester – de fleste av dem har en norsk far eller bestefar.

Det er stille på Muskoka lufthavn akkurat nå. Men så i det fjerne, der bak Canadas enorme skoger, høres lyden av et Chinook-helikopter fra det kanadiske luftforsvaret. Musikerne gjør seg klare, ordførerne retter seg i ryggen.

Tilbake til little Norway

Om bord sitter ambassadør Anne Kari Ovind og ledelsen for Luftforsvaret i Norge. De er på en historisk rundtur til tre ulike steder i Ontario i Canada: Toronto, Olympia Sports Camp og Muskoka lufthavn. De tre stedene er grunnsteinene i etableringen av det norske luftforsvaret.

– Dette er første gang jeg er her, og dette er veldig stort. Det er litt sånn at jeg må klype meg i armen, sier sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.

I løpet av seks hektiske timer skal den norske delegasjonen innom samtlige tre steder. Anledningen er at Luftforsvaret fyller 75 år. Og det var altså her i Canadas skoger det hele startet.

20191011_ODA_6869.jpg
Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland og Luftforsvarets sjefssersjant, Christian Aage Olsen hilser på Dagfinn Magne Stai. Foto: Onar Digernes Aase

Flyttet til Canada

Koblingen mellom det norske luftforsvarets fødsel og Canada er kanskje ikke helt opplagt. Men under andre verdenskrig var ingenting opplagt, og krisetid krevde kreative løsninger. Da Norge ble okkupert, satte norske eksilmyndigheter alt inn på å bygge opp igjen det norske forsvaret.

I 1940 hadde ikke Norge et eget luftforsvar. I stedet hadde Hæren og Marinen hvert sitt flyvåpen, og disse to ble i 1940 samlokalisert i Toronto i Canada. Her var det godt med plass, fredelig og gode forhold for å bygge opp et sterkt norsk flyvåpen i kampen mot nazismen.

Den norske flytreningsleiren i Toronto ble kalt «Little Norway», og i 1942 flyttet den nordover til Muskoka. I disse traktene bygde nordmennene også et eget rekreasjonssenter – en stor tømmerbygning som fikk kallenavnet «Vesle Skaugum». 10. november 1944 ble flyvåpnene sjaltet ut av Hæren og Marinen, og i stedet samlet under den nye våpengrenen Luftforsvaret. 

«Det var 30 minusgrader og masse snø, så det føltes som hjemme.»

Dagfinn Magne Stai (99)

Norsk nærvær

Totalt ble 3323 nordmenn trent i Canada under krigen. En av dem var Dagfinn Magne Stai, som ankom Muskoka som 22-åring i 1942.

– Det første som slo meg da jeg kom hit, var at det var så likt Norge. Det var 30 minusgrader og masse snø, så det føltes som hjemme, humrer Stai.

Gudbrandsdølen utdannet seg til navigatør, og mot slutten av krigen deltok han i flere tokt langs norskekysten. Men i Canada var det ikke bare naturen han la merke til.

– Vel, jeg fant meg en skjønn dame da jeg var her borte, og jeg giftet meg med henne. Da krigen var over, var det enklere for meg å komme tilbake her i stedet for å få henne over til Norge, forteller Stai på engelsk – men fortsatt med en sjarmerende norsk aksent.

99-åringen var ikke den eneste nordmannen som lot seg sjarmere av de kanadiske pikene. Over 200 norske soldater giftet seg under tiden i Canada, og det er nærmere 100 etterkommerne av norske soldater i landet. Flere av etterkommerne er på plass i Muskoka denne dagen, enkelte iført lusekofter og pins med det norske flagget. 

20191011_ODA_6829.jpg
Dagfinn Magne Stai (99) med flere av sine barn. Foto: Onar Digernes Aase

Hedret Dagfinn (99)

Inne i terminalbygget er sporene etter det norske nærværet tydelige. Et skilt med «Little Norway» henger på veggen, det samme gjør en minnetavle over falne nordmenn.

– Det er veldig rørende å se hvor fint dere tar vare på den norske historien her. Det setter vi ekstremt stor pris på. Det understreker også de historiske og nære båndene mellom Norge og Canada, sier Skinnarland til de fremmøtte på Muskoka.

Deretter overrekker hun og ambassadør Ovind en medalje til Dagfinn Magne Stai – en takk for det han gjorde for Norge under krigen. For 99-åringen og hans tre fremmøtte døtre er dette et stort øyeblikk.

– Det er fantastisk å bli hedret på denne måten. Jeg var jo bare én av mange, så jeg føler meg nesten litt skyldig over å få denne medaljen. Men det er også en god følelse å være tilbake her, sier Stai.

Avsluttet i Toronto

Etter besøket i Muskoka drar den norske delegasjonen videre til Vesle Skaugum og avslutter den historiske rundturen i storbyen Toronto. Det var her den første norske treningsleiren ble anlagt, og i dag er det etablert en minnepark for å hedre det norske nærværet. For sjef Luftforsvaret er det stort å få luftforsvarshistorien så tett på.

– Det er en ære for meg å besøke disse historiske stedene i jubileumsåret. Det er lagt ned en fantastisk innsats for å stable dette arrangementet på beina – ikke minst fra kanadierne. Det setter vi naturligvis stor pris på, sier Skinnarland.