20200617AA_CIS_19

Sluttrapporten etter evalueringen av OMT er ferdig

Evalueringen av ordningen for militært tilsatte (OMT) er ferdig. Sjef Forsvarsstaben, generalløytnant Ingrid Gjerde, er fornøyd med arbeidet som er gjort så langt.

Forsvarsdepartementet (FD) har sammen med Forsvaret evaluert de foreløpige effektene av ordning for militært tilsatte (OMT). Evalueringen har pågått i perioden 2023–2024, og ble ferdigstilt nå i mars.

– Forsvaret har nå mottatt sluttrapporten og vurderer den nøye. Vi ser frem til å ta fatt på arbeidet med å videreutvikle ordningen, sier sjef for Forsvarsstaben.

Grundig evalueringsarbeid

FD har ledet evalueringsarbeidet, og Forsvaret har vært bredt representert i arbeidet. Alle driftsenhetene i Forsvaret har deltatt, og erfaringene med ordningen har vært viktig i evalueringen. De andre etatene i sektoren har også bidratt med sine perspektiver.

20231023th-3.jpg
Sjef Forsvarsstaben, generalløytnant Ingrid Gjerde. Foto: Torgeir Haugaard

– Evalueringsarbeidet har pågått i over ett år, og sluttrapporten vitner om et omfattende og grundig arbeid. Vi ser stor nytte i rapporten i den videre utviklingen, sier Gjerde.

En fleksibel ordning

OMT skal være en fremtidsrettet og fleksibel ordning, hvor både arbeidsgivers og arbeidstakers behov ivaretas. Det innebærer blant annet å etablere tydelige karriereveier og forutsigbarhet for både spesialister og offiserer.

Rapporten peker blant annet på at offisersrollen har vært lite kommunisert etter innføringen av OMT, og at det må prioriteres i det videre arbeidet.

En god og tydelig rolleforståelse kan være avgjørende for å etablere gode karrieremuligheter, hvor både fagutøvere og ledere har en tydelig plass. Særlig er det behov for å fremheve mulighetene for utvikling av dybdekompetanse og horisontal karriere. Sluttrapporten går videre langt i å beskrive at Forsvaret praktiserer ordningen mindre fleksibelt enn intensjonen har vært.

– Innledningsvis tror jeg det har vært nødvendig med klare rammer. Samtidig mener jeg at vi nå er modne for å myke opp, kanskje særlig på noen av de forvaltningsmessige begrensningene vi har hatt frem til nå, sier Gjerde.

Ny langtidsplan tilsier videre en styrking av Forsvaret, med blant annet økt behov for personell de neste årene.

– Jeg vil understreke viktigheten av at vi har gode ordninger for alle våre ansatte – også de med sivil utdanning og yrkeserfaring. For at vi skal løse oppdragene våre, trenger vi alle de flinke folkene våre, og de må få gode utviklingsmuligheter i Forsvaret, sier generalløytnant Gjerde.  

Nå starter videreutviklingen

Forsvaret har langt på vei innført OMT i henhold til planen. Samtidig vil det ta tid før alt er på plass, og i flere sammenhenger omtales OMT som et generasjonsprosjekt.

Med bakgrunn i evalueringen vil Forsvaret utarbeide en plan for den videre utviklingen av ordningen. Videreutviklingen må også sees opp mot andre prosjekter og forhold, som for eksempel lønns- og insentivprosjektet og ny pensjonsordning.  

– Vi går svært spennende og krevende tider i møte. Det er avgjørende at vi har en velfungerende og helhetlig personellordning, som legger til rette for at Forsvaret er klart til å møte morgendagens utfordringer, sier sjefen for Forsvarsstaben. 

Fakta

  • Ordningen for militært tilsatte (OMT) ble fastsatt gjennom Stortingets behandling av Prop. 111 LS (2014–2015) Ordningen for militært tilsatte og endringer i forsvarspersonelloven m.m. (militærordningen).
  • Implementeringen av ordningen startet 1. januar 2016 og ble sluttført ved utgangen av 2020.
  • I desember 2022 ble det besluttet at det skulle gjennomføres en evaluering av ordningen.