jurist

Jurist

Som vernepliktig akademiker gjennomfører du plikttjeneste som vernepliktig offiser innenfor din profesjon. Du kan søke om tjeneste som jurist her.

Varighet
12–19 måneder
Tjenestesteder
Alle
Avdeling
Andre
Bakgrunn
Mastergrad/profesjons­utdanning
Antall stillinger
1-10
Søknadsfrist
Søknadsfrist for september 2024 utløpt, søknad for mars 2025 kommer til høsten

Krav for denne tjenesten

  • Master i rettsvitenskap
  • Ha bestått sesjon
  • Kunne sikkerhetsklareres

Offisersk​​urs

Selve militærtjenesten starter med grunnleggende soldatutdanning og et offiserskurs på til sammen 8 uker. Da har du grad som fenrik. Når du har fullført og bestått offiserskurset, får du opprykk til utskrevet løytnant i den forsvarsgrenen du skal tjenestegjøre i.

Fagopp​læring

Etter offiserskurset starter fagopplæringen. Den skal gi deg nødvendige kvalifikasjoner for å fungere i stillingen.

Fagkurset varer i tre uker og​ består av: 

  • Krigens folkerett
  • Operasjonell rett
  • Stabstjeneste og kunnskap om Forsvaret
  • Norsk, intern rett relevant for stabsjurister

Om tjenesten

  1. Etter rekruttskole og offiserskurs skal du gjennomføre et fagkurs. Kurset gjennomføres i hovedsak på Akershus festning. Hovedformålet er å gi deg en innføring i relevante rettsområder for planlegging og gjennomføring av militære operasjoner, slik at du skal kunne fungere som juridisk rådgiver for militær sjef.

    Det blir spesielt fokus på folkerettens regler for når stater kan bruke militær makt, krigens folkerett, menneskerettigheter, og rettsområder i intern norsk rett som regulerer Forsvarets operative virksomhet.

    I tillegg får du lære mer om Forsvaret som organisasjon, din rolle i operasjonsplanlegging og kommando- og kontrollverktøyet engasjementsregler. Et annet formål med kurset er å introdusere deg for den juridiske fagmyndigheten i Forsvaret, og knytte nettverk til andre jurister i Forsvaret.

    På tjenestestedet skal du ha en prinsipal som gir deg faglig veiledning.

  2. Lovverk og føringer er ikke bare til stede for å beskytte potensielle politiske eller sivile interesser, men også det militære systemet som – i seg selv – er avhengig av demokratisk legitimitet. Militærjuristen sin primære oppgave er derfor å muliggjøre militær virksomhet innenfor gjeldende rettslige rammer og politiske føringer.

    Begrepet militærjurist forstås som militært tilsatte, eller tjenestepliktige, jurister som gjennomgår militær grunntrening, beskikkes offisers grad og svarer direkte til en militær sjef. Militærjuristen er en integrert del av den avdelingen man er tilsatt i, og er både fysisk og faktisk «på innsiden» av det militære systemet på en måte øvrige jurister ikke er. Alle militærjurister er således jurister, men ikke alle jurister er militærjurister.

    Denne militære integreringen er en nødvendig forutsetning for den militære systemforståelsen, som muliggjør at militærjuristen blir en fullverdig stabsoffiser: god faglig rådgivning handler nemlig ikke bare om å kunne produsere aktuelle rettslige vurderinger eller konkrete råd, det handler like fullt om å kunne gjøre dette til rett tid. Operasjonelle vurderinger og råd er ofte tidskritiske, og det finnes ingen «stopp-knapp» i stridsfeltet. Derfor er kombinasjonen av det fagmilitære og det fagjuridiske, som skiller en «militærjurist» fra øvrige jurister, nødvendig for å kunne gi troverdig og rettidig rådgiving.

  3. Etter 12 måneders tjeneste som vernepliktig akademiker​ kan du søke om tilsetting som yrkesbefal i Forsvaret hvis det lyses ut stillinger. Følg blant annet med på forsvaret.no/jobb​​.

Tjenestesteder

  1. Som vernepliktig akademiker i Brigadestaben er du en viktig del av den daglige driften av Brigade Nords underavdelinger. Arbeidsoppgavene er grovt sett todelt, hvor den ene siden er å gi råd til militære sjefer i juridiske problemstillinger som omhandler det daglige virket, og den andre dreier seg om planlegging og gjennomføring av militære øvelser og oppdrag.

    Lederstøttefunksjonen inkluderer utredning av varslingssaker og militære straffesaker samt andre juridiske problemstillinger av betydning for administrasjonen.

    Deltakelsen i planleggingen og gjennomføringen av militære øvelser og operasjoner innebærer å utarbeide juridiske vedlegg og å påse at krigens folkerett og andre bindende regler overholdes under hele prosessen. Du får i anledning et unikt innblikk i hvordan militær strategi og taktikk drøftes og gjennomføres på bakken. Jurister i Brigadestaben arbeider i operative stillinger og får derfor anvende den rettslige kompetansen i direkte tilknytning til forsvarets aktiviteter der de skjer.

  2. Juristene i Cyberforsvarsstaben (CST) gir råd til sjef for Cyberforsvaret, Cyberforsvarsstaben og Cyberforsvarets underliggende avdelinger i det meste av juridiske spørsmål. Særlig innen personvern og informasjonssikkerhet. Anvendelsen av internasjonal rett i cyberdomenet er også et viktig fagområde, og juristene deltar på flere øvelser innen cyber defence hvor vi øver og trener på dette. Saksområdet spenner ellers vidt, og omfatter også forvaltningsrett, avtalerett og arbeidsrett. Vi gir råd og veiledning i enkeltsaker som dukker opp, og bistår også med undervisning. Cyberforsvarsstaben holder til på Jørstadmoen utenfor Lillehammer.

  3. I Etterretningsbataljonen bistår du med rådgivning, saksbehandling, utdanning og kursing. Hos oss vil rådgivningen være bredt og innenfor både nasjonal og internasjonal lovgivning. Dette være seg blant annet etterretningsloven, sikkerhetsloven, krigens folkerett, avtalerett, militær disiplinær- og strafferett samt personvern og arbeidsrett.

    Som jurist i Etterretningsbataljonen skal du også bidra inn i plan- og beslutningsprosesser, noe som inkluderer planlegging og utførelse av militære operasjoner. I tillegg skal du være med på utvikling av militære planverk.

  4. Tjenesten ved Stabsskolen på Forsvarets høgskole (FHS) består i å ha det administrative ansvaret for gjennomføringen av fagkurset for VA-jurister og administrativ støtte til øvrige kurs og seminarer vi arrangerer. Du hjelper til med undervisning i krigens folkerett og andre rettsområder av relevans for militære operasjoner for krigsskolene, befalsskolen og videregående befalsutdanning, under veiledning av Stabsskolens tre hovedlærere i operasjonell rett. Dette innebærer både å holde leksjoner sammen med de fast ansatte juristene og å bidra til utvikling av undervisningsmateriale. Du hjelper også til med utredningsoppgaver knyttet til forskning og utvikling ved Stabsskolen etter behov, under veiledning fra de fast ansatte juristene.

  5. Forsvarets militærpolitiavdeling (FMPA) utøver militær politimyndighet på vegne av Forsvaret hver dag. Som VA-jurist i FMPA vil du jobbe med en rekke problemstillinger innenfor ulike rettsområder knyttet til denne myndighetsutøvelsen. Politirett, strafferett og -prosess, disiplinærrett, krigens folkerett, militær operasjonell rett og personvern er noen av rettsområdene du vil være innom i tjenesten. De rettslige problemstillingene vil dukke opp både i forbindelse med avdelingens daglige oppdragsløsning, men også som del av planprosesser, undervisning og utviklingsarbeid.
     
    I FMPA er juridiske problemstillinger en del av hverdagen til både ansatte og soldater. Som VA-jurist vil du være en del av et sterkt fagmiljø med stor takhøyde for læring og diskusjon. Med arbeidssted på Akershus festning vil du også stadig være i inngrep med andre juridiske miljøer i Forsvaret.
     
    I november 2023 vedtok Stortinget ny lov om militær politimyndighet (militærpolitiloven). Forsvaret og FMPA går derfor inn i en viktig periode i forbindelse med implementering av ny lov og nye regelverk. Som VA-jurist vil du få være med på dette arbeidet i en spennende og utfordrende tid for avdelingen.

  6. Ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som holder til i Reitan utenfor Bodø, utgjør du en del av den juridiske seksjonen. Hovedoppdraget til seksjonen er å bistå sjefen og staben med å kartlegge og løse juridiske problemstillinger som oppstår ved planlegging og gjennomføring av militære operasjoner i inn- og utland. Her møter du på rettslige problemstillinger innenfor en rekke ulike rettsfelt – primært innen operasjonell rett.

    I det daglige arbeidet deltar du i ulike planprosesser hvor du veileder andre faggrupper som skal løse militære oppdrag. Arbeidshverdagen er variert og noe uforutsigbar, og du møter nye og uforutsette problemstillinger jevnlig.

    Ved FOH får du mulighet til stor faglig og personlig utvikling. Du får ansvar for egne prosjekter, men vil også få god støtte og faglig veiledning av de andre i teamet. Tjeneste ved FOH anbefales spesielt for unge jurister som er interessert i sikkerhetsjuridiske spørsmål, og som ønsker å arbeide med spennende militære planprosesser.

  7. Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA)  støtter forsvarsledelsen innenfor sikkerhetstjeneste og fastsetter krav til sikkerhetstjeneste i forsvarssektoren. Avdelingens hovedoppgave er å beskytte Forsvarets operative evne ved å forebygge, avdekke og motvirke trusler og sårbarheter. Dette gjøres gjennom å sikre at virksomheten organiseres, utføres og revideres i samsvar med sikkerhetsloven og Forsvarets behov.

    Din primæroppgave er å bistå ledelsen og avdelingene i FSA med juridisk rådgivning innenfor sikkerhetstjeneste. Sikkerhetsloven med forskrifter danner det sentrale rettsgrunnlaget. Arbeidsoppgavene er varierte, og juridisk rådgivning innen for eksempel personvern, arbeidsrett, forvaltningsrett og Forsvarets interne regelverk må påregnes. Ved behov kan det bli aktuelt med noe undervisningsarbeid.

  8. Forsvarsdepartementet er embetsverket til forsvarsministeren og har ansvaret for utforming og iverksettelse av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Som vernepliktig akademiker hos departementet vil du jobbe som saksbehandler i seksjonen for internasjonal og operasjonell rett. Seksjonen dekker fagområder som krigens folkerett, menneskerettigheter, militær politimyndighet, Forsvarets bistand til sivile myndigheter med mer. Konkrete arbeidsoppgaver vil variere basert på seksjonens behov til enhver tid.

    Seksjonen søker normalt én jurist ved vårens innrykk.

    Ved stasjonering hos Forsvarsdepartementet vil du ha en sentral arbeidsplass i Oslo på Akershus festning.

  9. I Hærstaben bistår du med daglig rådgivning, saksbehandling, kursing og utdanning. Innholdsmessig er arbeidsoppgavene varierende ut ifra Hærens behov og prioriteringer. Arbeidsoppgaver vil omfatte, men er ikke begrenset til, disiplinærrett, krigens folkerett, avtalerett og arbeidsrett.

    I tillegg følger bidrag i plan- og beslutningsprosesser, herunder planlegging og utførelse av militære operasjoner samt utviklingen av militære planverk.

    Hovedoppgavene dine varierer alt etter avdelingens behov.

  10. Juristene i Luftforsvarsstaben (LST) er juridiske rådgivere for sjef i Luftforsvarets og Luftforsvarsstaben. For vårens innrykk søker Luftforsvaret normalt én jurist til avdelingen LST Stabsstøtte. Arbeidsoppgavene knytter seg til juridisk rådgivning innen disiplinærrett, erstatningsrett, kontraktsrett, forvaltningsrett, arbeidsrett og operasjonell rett.

    Videre bistår juristene med undervisning i Luftforsvaret om blant annet krigens folkerett, maktanvendelse og disiplinærrett.

    For høstens innrykk søker Luftforsvaret normalt to jurister, henholdsvis til LST Stabsstøtte og LST Virksomhetsstyring. Juristen ved LST Virksomhetsstyring arbeider med juridisk rådgivning og forhandlinger ved inngåelse, revidering, oppfølging og oppsigelse av Luftforsvarets avtaler.

    Som vernepliktig jurist i Luftforsvarsstaben har du gode treningsfasiliteter. Basen på Rygge har egen idrettshall med styrkerom, utholdenhetsrom, spinningsal og klatrevegg. Det arrangeres daglige fellestreninger. Det er flotte terrengløyper i skogen for den som liker å løpe samt muligheter for leie av blant annet kajakk og kano om sommeren.

  11. Ved Sjøforsvarsstaben (SST) kan du forvente en spennende og variert hverdag med juridiske problemstillinger av både militær og sivil art. Typiske rettsområder er blant annet sjørett, skipssikkerhetsrett, sjømilitær operasjonell rett, arbeidsrett, erstatningsrett og HMS. Du kan forvente en høy grad av autonomi fra et tidlig stadium. Ved stasjonering på Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen har du gratis tilgang til svært gode treningsfasiliteter med det du kan ønske deg av apparater, herunder både klatrevegg og svømmebasseng. I tillegg dukker det jevnlig opp muligheter for å delta på faglige kurs i både innland og utland.