_DSC7401

– Å være HV-soldat er et kvalitetsstempel

«Uniform på jobben-dagen» gav oss stolte HV-soldater på arbeidsplasser landet rund. Møt en arbeidsgiver som setter ekstra pris på tjenesten i Heimevernet.

På brakkeriggen til elektro-firmaet Elpro inne på Skipsverftet Fosen Yards er det langt fra «korona-stille». Det er høy aktivitet og båtene står i kø. En vanlig dag, det eneste som skiller seg ut er at mange av elektrikerne og mellomlederne er å se i forsvarsuniform under beskyttelseshjelmen.

_DSC7393.jpg
Sersjant Ola Staverløkk er lagfører i Røros og Holtålen HV-område. Menig Hans Marius Mauseth er geværsoldat i Fosen HV-område. Kaptein Eivind Moen er sjef for liasionlaget i distriksstaben. Sjefen deres er CEO, Pål Rune Johansen, han legger til rette for at «soldatene hans» kan gjøre sin samfunnsplikt.

Vi er en del av samfunnet

– Vi er opptatt av vårt samfunnsansvar på alle nivå. Vi støtter idrett og kultur, og vi støtter Forsvaret. Veldig forskjellige ting, men likevel noe av det samme, forteller sjefen, Pål Rune Johansen.

– Vi er også opptatt at våre arbeidstakere har et liv utenom jobben hos oss, forklarer han.

– Noen ganger ser vi at folkene våre kommer tilbake fra Heimevernet med både nyttige kunnskaper og arbeidslyst. Det er jo også positivt for oss at Forsvaret «kjører» våre ansatte gjennom både HV-nemnd og sikkerhetsklarering, det er jo et kvalitetsstempel.

– Skulle Forsvaret trenge noen større elektrojobber på fregattene sine er vi klare med folk med sikkerhetsklarering, smiler Johansen.

En av HV-soldatene i Elpro er lagfører i Røros og Holtålen HV-område, sersjant Ola Staverløkk.

– Arbeidsgiveren vår er veldig positiv til Heimevernet, og de er opptatt av at vi ansatte skal få bruke tid på det vibrenner for, og ikke minst at vi skal få gjøre vår samfunnsplikt, sier han.

– I april og mai ble jeg utkalt til grensa for å støtte politiet med grensekontroll. Jeg møtte bare velvilje og forståelse hos arbeidsgiver. Det er slikt som varmer en som brenner for Heimevernet, forteller Staverløkk.

IMG-4534.jpg

Hos elektro-firmaet Elpro inne på Skipsverftet Fosen Yards er det høy aktivitet og båtene står i kø. En vanlig dag, det eneste som skiller seg ut er at mange av elektrikerne og mellomlederne var å se i forsvarsuniform under beskyttelseshjelmen.

Kravet er meningsfull tjeneste

– Det er ikke alltid det passer så bra for oss når det er trening og øvelser i HV, men vi har forståelse for at de har en viktig rolle i å beskytte det samfunnet vi også er en del av, sier Johansen.

 – Så lenge de selv sier at de får meningsfylte oppgaver, og at de føler de gjør nytte for seg er jeg fornøyd som arbeidsgiver.

– Jeg synes det er kult at mine ansatte er stolte over uniformen og jobben de gjør i HV, og at våre kunder ser at vi har folk som jobber med samfunnssikkerhet i bedriften vår. Det er et kvalitetsstempel på den enkelte, og på oss som bedrift.

– Jeg har vært med en stund og det var mye mer venting før. Sånn er det ikke lenger. Nå er det ofte rett på oppdragsløsning eller trening etter oppropet, forteller Ola Staverløkk, og legger til:

– Noen ganger bruker jeg til og med avspaseringsdager eller noen feriedager jeg har «til overs» på HV.

– Selv opplever jeg at HV også er veldig fleksibel og at det legges til rette for at vi kan få gjort litt «jobbting» når det er mulig. For eksempel når jeg stod på grensa med covid-håndteringen. 

– Noen ganger virker det som om et par av karene faktisk kommer tilbake etter HV-øvelse med litt mer overskudd og entusiasme, avslutter sjefen for Elpro, Pål Rune Johansen.