Ukrainske soldater øver på skyttergravsstrid med hjelp fra norske instruktører fra Heimevernet.

Ukrainske Andrij: – Vi er blitt bedre soldater i Norge

Mens Andrij var på kurs hos Heimevernet i Trøndelag, ble familien hans hjemme i Ukraina nødt til å søke beskyttelse i «bomberommet».

– Vi er ferdige med fire uker i Norge, og vi har blitt mye bedre soldater. Nå drar vi hjem for å fortsette kampen, sier han.

Andrij er øverste nasjonale representant for de ukrainske soldatene som utdannes hos Trøndelag heimevernsdistrikt. Hans bakgrunn i Ukraina er innen elektronisk krigføring (EK). Mye av tiden har han brukt på å bekjempe russiske droner.

Harde kamper

Det foregår svært harde kamper langs store deler av fronten akkurat nå, forteller han til presidentskapet i Nordisk Råd, som besøkte Trøndelag heimevernsdistrikt 12 (HV-12) og MCCP programmet (marinekorpsets lagre) i Midt-Norge.

– Men våre sivile slipper heller ikke unna. Vi vet aldri hvor de russiske bombene og missilene treffer. For et par dager siden var det min famille som måtte styrte ned i bomberommene. Det gikk bra med dem.

– I uniform ser vi alle ut som krigere. Men vi er først og fremst mennesker med familier vi er engstelige for. Det er de vi kjemper for.

Ingen tid for hvile

Andrij og medsoldatene hans fløy nettopp hjem som kull 2 fra operasjon Gungne hos HV-12. De skal rett tilbake til fronten. En ny gruppe ukrainere er allerede på plass for fire ukers utdanning innen sanitet, skarpskyting og grunnleggende ledelse. Heimevernets operasjon Interflex med grunnleggende soldatutdanning i Storbritannia og operasjon Gungne med fagutdanning i Norge vil fortsette for fullt gjennom sommeren.

Det er ingen tid for hvile, hverken for Andrij eller de norske instruktørene.

Imponert over instruktørene

Andrij sier de er svært takknemlige for all den norske hjelpen og fagutdanningen de får.

– Målet for soldatene våre er å lære seg hvordan norske soldater og NATO opererer. Jeg har fått masse gode tilbakemeldinger. Som soldat har jeg aldri vært med på et bedre tilrettelagt militært opplegg enn dette noen gang. Vi er alle imponert over instruktørene, sier Andrij.

Mang av instruktørene er fra Heimevernet.

– Vi ser at folk fra det sivile også kan bli gode soldater. Før krigen var mange av oss kun lærere og studenter, før vi ble tvunget til å lære oss å bli soldater.