20231205_IH8281-kopi

Utdanning av ukrainere godt i gang

Første kontingent av Ukrainske soldater under opplæring i operasjon Gungne er snart klare til å bli sendt tilbake til krigen. Med seg har de fått viktige ferdigheter som lagførere, skarpskyttere og sanitet.

Det smalt godt da et knallskudd ble fyrt av mellom noen konteinere i øvingsområdet. Ut av et bygg dro to ukrainske soldater en hardt skadet mann og la han ned bak et annet hus. Sanitetsdrillen de hadde øvd inn i løpet av ukene i Norge satt godt da Trøndelag heimevernsdistrikt 12 arrangerte en mediedag for både lokale og riksdekkende medier. 

– Vi er veldig takknemlig for å få så god trening som vi gjør her. Erfaringene herfra er viktig for at vi kan støtte våre brødre og søstre, forteller en av de ukrainske soldatene.

Tilstede var både forsvarsminister Bjørn Arild Gram, fungerende sjef HV Morten Eggen og sjef for Trøndelag heimevernsdistrikt Jens Christian Junge.

– Treningen er viktig for dem, men også for oss. Jeg er glad for at vi kan bidra på denne måten med å støtte Ukraina i den viktige forsvarskampen, forteller forsvarsminister Gram.

 

Et betydelig bidrag

I løpet av 2023 skal det utdannes 3200 ukrainere fordelt på operasjon Gungne i Norge og Interflex i Storbritannia. Sjef HV Morten Eggen er klar på at det er en oppgave som passer Heimevernet helt perfekt.

– Dette oppdraget har vi fått ut året, men vi er forberedt på å forlenge oppdraget skulle det komme beslutning om det. Vi stiller med en stor styrke og mye erfarne folk som kan løse oppdraget uansett hva som skulle komme.

Operasjon Gungne ledes av HV-12, men blir støttet av naboene Møre og Fjordane heimevernsdistrikt 11, Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14, Heimevernets våpenskole med skarpskytterkompetanse og Luftforsvarets skolesenter med instruktører og sanitetskompetanse.