Norsk English
VKP ved Mongstad

Avhengig av Heimevernet

Vissheten om at Heimevernet har evne til å verne om objektet er viktig for oss, sier sikkerhetsleder Nils Ove Vassdal ved Statoil Mongstad, Norges største oljeraffineri og råoljeterminal.

Bergenhus Heimevernsdistrikt 09 har denne uka gjennomført Øvelse Bjørgvin, der fokuset har vært på sikring av olje- og gassinstallasjonene i nærheten av Bergen – og da spesielt Mongstad-anlegget i Lindås kommune i Nordhordland.

I tillegg til Norges største oljeraffineri, ligger blant annet også Europas nest største råoljehavn, en ilandføringsterminal for råolje og et energiverk på Mongstad. Over 1000 mennesker har sitt daglige virke på gigantanlegget, hvor det er døgnkontinuerlig virksomhet.

For objekteier Statoil er Heimevernets fokus på Mongstad-anlegget særdeles viktig.

- Vi produserer mer drivstoff enn det Norge har behov for på en dag. Slår man dette ut på noen måte, så sier det seg selv hvilken betydning det får. Statoil Mongstad er derfor avhengig av at både politi og Forsvaret har god kontroll på objektet og at de har planverket i orden. Vi har også vår egen beredskapsorganisasjon, men er avhengig av hjelp utenfra når situasjonen tilsier det, sier sikkerhetsleder Vassdal.

I løpet av den siste uka har scenariet vært at en fiktiv fiendtlig nasjon har hatt som intensjon å ramme Mongstad-anlegget. Bergenhus Heimevernsdistrikt var først på plass med innsatsstyrken Bjørn West, før Mongstad HV-område 09214 overtok.

- Hvordan påvirker en slik militær tilstedeværelse hverdagen på Mongstad?

- For Statoil Mongstad har det vært positivt. Det har vært mye soldater her, men vi setter pris på at HV fokuserer på objektet. Mitt inntrykk er at de ansatte forstår hvorfor en slik øvelse gjennomføres. Jeg har i hvert fall ikke fått annet enn gode tilbakemeldinger, sier Vassdal.

Områdesjefen for Mongstad HV-område, major Hans Ivan Anundskås, er også meget tilfreds med samarbeidet motsatt vei.

- Vi har et godt samarbeid med Statoil Mongstad. Vi bygger rundt objekteiers beredskapsorganisasjon, og jobber tett sammen med både objekteier og politi. I tillegg legges forholdene godt til rette for oss når vi rykker inn her. Vi får eiendom, bygg og anlegg til disposisjon, og vi spiser mat fra kjøkkenet her, forteller Anundskås.

Blant områdesjefens mannskaper er det flere som er ansatte på anlegget.

- Heimevernets lokalkunnskap er viktig, og vi har en del nøkkelpersonell som kjenner anlegget godt. Dessuten bor de fleste her ute i området. Motivasjonen er god, da soldatene forstår viktigheten av oppdraget vårt, sier han.

Øvelsen ble avsluttet torsdag 12. september.@

MG-stilling ved Mongstad.png