Den store nettverkstesten
Gaula HV-område fikk i utfordring å brukte nettverket sitt for å løse et oppdrag. Hvor lang tid tok det før sprengstoff og anleggsmaskiner var på plass?
Hvor mange bruer skal dere sprenge? var svaret fra Aune Maskin da fenrik Arnt Ivar Snøa ringte denne onsdagskvelden.
– Det er en selvfølge at vi stiller med det vi har, om det skulle bli mørkt og kaldt rundt oss, forteller daglig leder Arnt Egil Aune.
– Vi er vant med dugnad på bygda, og jeg har tidligere vært i HV.
Skaff lokal ingeniørstøtte
HV-området mottok oppdraget fra Heimevernsbladet om å teste sitt nettverk da de var på årets trening i april. De skulle skaffe en gravemaskin og en hjullaster. Videre skulle de få tak i en større mengde dynamitt til å sprenge bruer (kommunikasjonsødleggelse/KOMØD), fire sivile snøscootere og tilgang til et skianlegg med parkeringsplass og lokaler. Etter kun sju minutter var alt på plass.
– Jeg kjenner mye folk, forteller fenrik Snøa. Han var en av de som kastet seg på telefonen for å ringe sitt nettverk.
– Jeg kjenner en som har gravemaskin i alle grender i mitt fylke. Samt at jeg kjenner «hovedpersoner» i de to store entreprenørselskapene på Støren, knutepunktet i mitt distrikt, forteller han.
– Hadde vi hatt behov for flere snøscootere, hadde jeg samlet minimum ti på en time. Og det dobbelte til dagen etter, smiler fenriken i Gaula HV-område.
Fikk 60 minutter - trengte sju
Oppdraget ble gjennomført ved å samle hele området på treningens siste kveld. Testen ble iverksatt klokken 20.50 og det ble satt en frist på 60 minutter på å løse oppdraget - gitt i plenum.
– Gravemaskin kunne stilles av områdets egne mannskaper, forteller områdesjef Ola Aune Hage.
– Oppdraget med å finne snøscootere ble mottatt med lett humring i salen hvorpå et 20-30 talls hender ble løftet. Underforstått at dette kunne stilles av områdets egne mannskaper. Oppdraget om å skaffe hjullaster, dynamitt og tilgang til skianlegget måtte løses av soldatenes nettverk.
Selv om det er vanskelig å planlegge og basere beredskap på materiell og kompetanse som kan frembringes gjennom områdets nettverk, er det en trygghet å vite at det eksisterer.
Leder i områdeutvalget hadde kontakter i idrettslagets styre.
– Vi hadde tilgang til skianlegget klokken 20.55, etter fem minutter. Til sist ble tilgang til hjullaster og dynamitt løst ved lokal entreprenør, smiler områdesjefen.
På grunn av manglende sprengningskompetanse i området ble det for sikkerhets skyld spurt om entrepenøren var i besittelse av tilstrekkelig sprengstoff og ekspertise for å sprenge en bru. Responsen var at her kunne det sprenges flere bruer. Hjullaster og dynamitt var på plass klokken 20.57.
– Alle tildelte oppdrag om å stille ressurser som området ikke besitter selv var løst etter sju minutter, sier områdesjef Hage.
Nettverk gir trygghet
– Nettverket i et HV-område er enormt, og det er mange kapasiteter i dette nettverket som utvilsomt vil være viktig i krise og krig. Men også i fredstid, forteller Hage.
I forbindelse med en leteaksjon for et par år siden ble Midtre Gauldal rådhus benyttet som «KO». Dette for raskt å samle sentrale offiserer, planlegge og iverksette innkalling av mannskaper.
Oppdraget ble mottatt sent på kvelden og tilgangen på lokaler var avgjørende for å kunne yte rask bistand med letingen. Området har også benyttet seg av låver som eies av mannskaper i område for å blant annet tørking av telt.
– I forbindelse med testen av nettverk var jeg trygg på at området mitt var i stand til å finne kapasitetene som var etterspurt. At dette var på plass på syv minutter var over all forventning. Selv om det er vanskelig å planlegge og basere beredskap på materiell og kompetanse som kan frembringes gjennom områdets nettverk, er det en trygghet å vite at det eksisterer, avslutter områdesjefen.