Her blir biler vinket inn til tollkontroll på Magnormoen tollstasjon.

Øver på grensekontroll

Under Øvelse Glåmdal har HV-soldater fra Vinger HV-område øvd grensekontroll sammen med tollvesenet.

Grensen mellom Hedmark og Sverige overvåkes nøye fra kontrollrommet på Magnormoen grensestasjon. Under Øvelse Glåmdal har liasonoffiser i Vinger HV-område, Frode Ek Skarnes hatt sin arbeidsplass i det trange rommet. Fra vinduet kan han se alle «Harryhandlerne» som kjører frem og tilbake over grensen. Målet for de fleste nordmenn er nok byen Charlottenberg som ligger noen kilometer inn på svensk side. Derimot er det ikke bare nordmenn med billig kjøtt og snus i bilen som skal inn i landet.

INFORMASJON

Magnormoen er Norges nest mest trafikkerte grenseovergang med mer enn 7.000 passeringer per dag. I fjor ble det gjort store beslag av tobakk, alkohol og narkotika akkurat her, men Skarnes fremhever at Heimevernet ikke skal blande seg inn i tollernes og politiets jobb. 

- Vår jobb er ikke å stoppe biler, men å sikre grensestasjonen gjennom vakthold og bistå tollerne og politiet med øyne og ører langs veger og grenseoverganger det ikke er kameraovervåking, sier han. Fra kontrollrommet har Skarnes radiokontakt med alle soldatene som patruljerer grensevegene mellom Hedmark og Sverige under øvelsen. Soldater ute kan melde inn verdifull informasjon om kjøretøy tollerne har under oppsikt.

PRIMÆROPPGAVE

Heimevernet samarbeider jevnlig med politiet, men dette er første gang på mange år at HV-soldater samtrener med tollvesenet. Ideen kom opprinnelig fra områdesjef for Vinger HV-område, Inge Langrekken.

- Selv om ikke dette er en primæroppgave for HV i dag, tror jeg grensekontroll vil bli et aktuelt oppdrag i fremtiden. Hverken politiet eller tollvesenet har ressurser til å overvåke alle veger og overganger mellom Norge og Sverige. Her kan vi, med våre soldater og vår lokalkunnskap, bidra. Dessuten ønsket vi å gi soldatene våre en ny utfordring, sier han. Tollvesenet på sin side var så positive til samarbeidet at de flyttet sin mobile ops sammen med Heimevernet på Kongsvinger festning under øvelsen.

- Dette er det tetteste samarbeidet vi har hatt noen gang med HV og bare det å vite om muligheten til å be om hjelp om alvoret skulle være ute har en stor verdi, sier seksjonssjef ved Kongsvinger Tollstasjon, Morten Nystuen. Det beviste HV for 16 år siden. Under munn- og klovsykeutbruddet i 2001 hjalp Heimevernet til med å stenge alle grenseoverganger til Sverige.

Under øvelsen har HV-områdets ledelse vært tydelige på hva de kan være med på sammen med Tolletaten. Bevæpnede soldater skulle ikke komme for tett opp mot biler som ble kontrollert og oppdraget skulle primært være sikring og overvåking. Nystuen sier han håper dette ikke blir siste gang de trener sammen.

- Vi ser verdien av å jobbe sammen med HV og disse karene har en unik lokalkunnskap som er verdifull for oss, sier han.

DØDTID?​​​

Et lite stykke inn i skogholtet bak grensestasjonen ligger tropp 4. Disse soldatene har hovedansvaret for å patruljere vegene langs grensen. Foreløpig har det vært stille og rolig, men når som helst kan de få oppdrag om å rykke ut. Akkurat nå gjelder det å få i seg en matbit før en fortjent hvil, men dødtid er det likevel ikke mye av.

- Det kan være en utfordring å få seg nok søvn, men det går på et vis selv om øvelsen ble litt mer vinterlig enn jeg hadde forventet, sier soldat Ole Edvard Bjørnstad. Hans setter pris på å få litt andre oppgaver enn vanlig når han er på øvelse. Vinger består av fire tropper der to er satt til å sikre objekter. Resten øver sammen med tollvesen og politi. Morten Nystuen håper de kan øve enda mer effektivt neste gang

- HV kan bli en viktig ressurs for oss og neste gang skal vi få til en enda mer spisset øvelse, sier han. ​