Norsk English
20241209_HSTHeader

En god områdetrening

Her er det sikkert like mange meninger som det finnes soldater i Heimevernet. Hva mener geværsoldaten? Områdesjefen? Distriktssjefen? Våpenskolen? Er det mulig å finne en rød tråd?

Saken er fra heimevernsblad nr. 3 2024

I langtidsplanen for Forsvaret styrkes Heimevernet, og fra 2025 skal alle Heimevernets soldater trene minimum fem dager. På de neste sidene kan du lese hvordan «hele» Heimevernets kommandolinje svarer på spørsmålet: Hva er en god områdetrening? Flere soldater trekker frem betydningen av trening på realistiske oppdrag under realistiske forhold.

– Dette ildoverfallet vi nettopp er ferdig med, hvor vi trente såpass realistisk og så nært opp til en skarp situasjon som vi bare kan, gjør godt for motivasjonen, sier Kristian Gjerde fra Ålesund HV-område i Møre og Fjordane HV-distrikt 11 (HV-11). 

– Det gir mening og man blir automatisk «påskrudd». Det er bra med markører på ildoverfallet og samtrening med innsatsstyrke Archery også, påpeker han.

Distriktssjefen er på sin side opptatt av at områdetreningen må møte de kravene som er satt – men i tillegg kunne utnytte oppdukkende muligheter. Heimevernets våpenskole på Dombås har også klare meninger om premissene for en god områdetrening og legger vekt på at kompetanseheving av offiserer, befal og spesialister gir grunnlaget for en god lokal trening.

20241209HST_Soldatene2
Soldatene

Svette og slitne etter et områdeledet ildoverfall i kompanistørrelse har soldatene i Ålesund HV-område klare meninger om hva som gjør en årlig trening god eller dårlig.

– Jeg har bare vært her i fire år, men merker bedring. Det er mindre venting og bedre og mer effektive leksjoner. I tillegg er det en økt forståelse blant medsoldatene om hvorfor vi er inne på trening og hva vår rolle er, forteller nestlagfører Daniel Sætre-Håvoll.

– Vi har tatt noen steg mot mindre dødtid. Det var nok mer venting og dårligere kommunikasjon på de to første treningene jeg var på, legger Håvard Eidsaa til.

– Jeg føler ledelsen har tatt til seg tilbakemeldinger hele veien, og det setter jeg pris på.

– Dette ildoverfallet er et godt eksempel på noe som gjør en områdetrening god.

Her fikk vi trent såpass realistisk og så nært opp til en skarp situasjon som vi bare kan. Det gjør godt for motivasjonen, sier Sætre-Håvoll.

– For meg er en god områdetrening der vi ser hensikten med det vi driver med, forteller Håvard Eidså med fire års fartstid i området.

– Det må være meningsfylt. Vi kan ikke ha trening der det hives inn aktiviteter underveis bare fordi det er dårlig planlagt. Da kan det nesten virke mot sin hensikt, og vi skjønner at det bare er tid som fylles, poengterer han.

– I et HV-område har du alltid noen som er motivert og noen som ikke er motivert. Nøkkelen til god stemning er at lagfører og troppssjef har et bevisst forhold til dette og skjønner når vi kan legge inn litt ekstra aktivitet og når vi kan ta det roligere – denne balansegangen må ofte lagføreren finne. Han eller hun må rett og slett kjenne folkene sine og lese stemningen i laget sitt, mener Christian Gjerde. Han har lengst fartstid i Heimevernet av gjengen.

– Vi merker stor forskjell på lagførere som er flinke på å «matche» laget. Ellers synes jeg planleggingen har blitt bedre, men at det kan legges til rette for mer individuelle løsninger – når en tropp er ferdig så er den ferdig og trenger ikke vente på de andre. Det vil øke motivasjonen.

20241209HST_Troppssjefen
Troppssjefen

– Jeg har tro på at intensjonsbasert ledelse, klar kommunikasjon og tilbakemeldinger gjør treningen god, forteller stabstroppssjefen i Ålesund HV-område Asbjørn Rørvik.

– Jeg har inntrykk av at områdesjef Carl Anton Lorgen er flink på å delegere på intensjonsbasert ledelse.

– Han sier hvordan han vil ha det - så er det opp til lagførere og troppssjefer å levere. Underveis er han flink på å følge opp og korrigere om det skulle være nødvendig, sier Rørvik, som tidligere har vært lagfører i mange år.

20241209HST_Soldatene

– Jeg har også inntrykk av at han er god på planleggingen i forkant av treningen. Dersom det meste er på plass i forkant, blir det mindre dødtid og improvisering. En områdesjef som også er dyktig på kommunikasjon og er klar i sin tale er viktig. Det gjør at mannskapene er forberedt når treningen eller øvelsen starter.

20241209HST_områdesjefene
Områdesjefen i vest

– Syv dager for befal og fem for mannskapene er minimum for å gjennomføre en effektiv trening med flere døgn i felt, mener områdesjefen for Ålesund HV-område i HV-11 major Carl Anton Lorgen.

I tillegg er områdesjefen opptatt av å gi god informasjon i forkant av treningen.

– Vi sendte ut program og pakningsplan 14 dager før. Da opplever jeg at soldatene er mer «mentalt» forberedt på å møte til trening, sier major Lorgen.

Områdesjefens erfaring er at det beste er å trene minimum 5/7 hvert år over tid.

– Dette tror jeg er passelig mengde forsoldatene, og vi får effektive treninger.

Med færre dager blir det for mye administrasjon og for «lite» trening. Vi trenger litt tid i forkant til å gjennomføre skyting, trene på stridsdriller, for så å reise ut i felt. Da er det viktig med effektive innrykk der man går fort over til utdanning/ trening, forklarer han.

Den erfarne områdesjefen prioriterer trening i felt på oppdragene. For eksempel objektsikring og ildoverfall.

– Et markørspill øker effekten og motivasjonen. Vi bør bruke skytetabeller og et øvingsopplegg som er så realistisk som mulig – det gir soldaten utfordringer. Nok ammunisjon er også viktig. Det har vi heldigvis hatt de siste årene. Samtrening med andre områder og innsatsstyrken, hvor man ser og lærer av hverandre, er også noe som øker effekten av årets trening, påpeker Lorgen.

– Nok kjøretøy er også viktig. Dette har vært utfordrende siden vi gikk over til bruk av innleide biler. En «kjøretøypool» på distriktet hadde vært en bedre løsning, mener Lorgen.

20241209HST_områdesjefene
Områdesjefen i nord

– For å få til en god områdeøvelse, er jeg helt avhengig av å ha en god plan før treningen starter, kjenne status og utbedringsområder samt å opprettholde et godt samspill mellom området og fagseksjonene i distriktet, sier Charles Hansen.

Han er områdesjef i Narvik HV-område i Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt 16 (HV-16).

– Vi må hele tiden ha fokus på relevant trening opp mot områdets skarpe oppdrag. Jeg er også opptatt av at mannskapet får så lite dødtid som mulig,

– Når årlig trening er over og soldatene er på vei hjem, skal de sitte igjen med en følelse av at dette er noe de vil være med på videre. I tillegg til ønske om at laget, troppen og området skal være klare til å løse oppdrag om bjella skulle ringe.

Jeg vil at soldatene mine skal være stolte av å være en del av HV. For hvem andre stiller om ikke dem, hvis det utenkelige skjer?

– Som områdesjef må jeg kjenne området mitt, staben min, troppssjefer og områdets treningsstatus. En utfordring i det å planlegge en god områdeøvelse er den tiden jeg og staben min har til rådighet. Vi er jo sivilister til daglig med jobb og familie. Men for min egen del og områdets status per nå, så mener jeg at vi får det til å gå rundt på grunn av en meget kompetent stab, god troppsledelse og en faglinje i distriktet som fungerer godt.

– I planleggingen av områdets øvelser er det godt å ha våpenskolen i ryggen. De bidrar året rundt med kompetanseheving i form av kurs og veiledning. Det er også lett å ta en telefon ned til Dombås for å få tilsendt reglementer og undervisningsmateriell.

20241209HST_Distriktssjefen
Distriktssjefen

– Det enkleste svaret på hva som kjennetegner en vellykket områdetrening, er når avdelingen har trent effektivt og riktig. Når tiden er utnyttet optimalt og kompetansen er hevet på individ-, lags-, tropps- og områdenivå, sier distriktssjef for HV-11 Richard Moen.

– Dette kan i seg selv være en krevende eksersis, da det er mange fagfelt og mye undervisning som må gjennomgås. Derfor tror jeg det blir enda viktigere å prioritere og velge bort det som ikke har direkte bæring for de oppgaver vi skal løse, mener distriktssjefen.

– Over lang tid vil jeg si at det har blitt «pakket» inn for mange elementer i de få dagene avdelingene trener, og det blir for lite tid til å bli god på de få elementene som krever det mest.

Moen har tro på modellen med balansert trening i HV, der erkjennelsen kanskje ligger i å velge bort noe for å kunne fokusere på noen få elementer.

– I HV-11 har vi brutt balansert treningsmodell ned i en fireårs modell, der vi har ulikt fokus avhengig av treningstype som skal gjennomføres.

De fire kategoriene er også tidfestet i kvartaler slik at alle vet når de skal trene 16 år frem i tid. Alle fire kategorier kjøres årlig, men avdelingene roterer mellom dem fra år til år. I 2024 har vi kjørt tre år på den nye modellen og har gode erfaringer.

– I alle fire treningskategoriene er det noen elementer som gjentas. Dette kan være skyting, stridsteknikk, samband og sanitet. Men deretter vektlegger vi ulike retninger i de fire forskjellige kategoriene.

4 ulike måter å bygge opp områdetrening

Ferdighetstrening er fokus på alle primærroller. Nestlagfører og lagfører trener på stridsteknikk. Troppssjef trener også stridsteknikk med fokus på ledelse og på utvikling til strid. Områdestaben trener på utvikling til strid og operasjonsplanlegging. Eksempelvis får operasjonsoffiseren i tillegg kompetanseheving på vakthavende sine oppgaver og bruk av IKT-systemer. Forsyningsbefalet kompetanseheves på sine oppgaver innenfor eksempelvis forvaltning og ammunisjon.

Avdelingstrening har fokus på å trene mot avdelingens oppdrag i planverket, men i et rolig kontrollert miljø med bare avdelingen. Her leder områdesjefen treningen selv, men kan be om noe støtte dersom nødvendig. 

Systemtrening har fokus på å løse oppdrag innenfor avdelingens planverk, men gjøre dette i samspill med sideordnede (andre områder), og samvirkepartnere som politi. Avdelingen trener på oppdrag i starten av treningen, mens områdestaben planlegger operasjoner. Her er det samhandlingen som er fokus.

Beredskapstrening er test av planverk og hurtighet samt løse uforberedte oppgaver. Soldater og befal møter samme dag, og man stresstester system og planverk – med liten eller ingen tid til forberedelser. 

20241209HST_HVVS
Heimevernets våpenskole

– Jeg vil si at den klart viktigste måten våpenskolen bidrar er med kompetanseheving av offiserer, befal og spesialister i nøkkelfunksjoner.

– Vi bidrar mer indirekte gjennom utvikling av treningsprogram og reglementer for Heimevernet, herunder trykking av reglementer. Våpenskolen bidrar også med veiledning av området gjennom taktiske evalueringer (TAKEVAL), forteller Trond Sakshaug, sjefssersjant ved Heimevernets våpenskole (HVVS).

– For meg vil en god områdeøvelse ha resultert i at området har fått økt sin evne til å løse oppdrag på en god og effektiv måte. Det betyr at man må trene på riktig ting på riktig måte, sett i forhold til avdelingens behov og rammebetingelser.

– Soldatene skal ha styrket ferdighetene de er avhengig av for å kunne løse avdelingens oppdrag. Ideelt sett skulle jeg ønske at soldatene sitter igjen med en opplevelse av at øvelsen har vært god bruk av ens tid. Men utbyttet kan objektivt sett ha vært veldig bra, uavhengig av hva man subjektivt måtte mene om øvelsen. Det er jo åpenbart fordelaktig for styrking av forsvarsviljen i landet, dersom dialogen over kjøkkenbordet og lunsjrommet er positivt ladet.

– For en områdesjef er det mye som skal planlegges, koordineres og saksbehandles i forkant av øvelsen, og mye som skal rapporteres og følges opp i etterkant. Dette er utfordringer som skal håndteres i kombinasjon med sivilt arbeid, familie, foreninger, verv og venner. Denne kombineringen av ulike interesser i hverdagen oppleves nok av mange som den største utfordringen, sier Sakshaug.

– Generelt kan en si at utfordringene rundt områdeøvelser blir mindre, dersom områdesjefen har opparbeidet seg kompetanse og erfaring, har et team rundt seg som kan og vil støtte, har høyt kompetanse- og selvstendighetsnivå blant offiserer, befal og spesialister, samt har gode og forutsigbare rammer for treningen. For å komme dit kreves det mye god og langsiktig planlegging, samt direkte oppfølging av avdelingens personell, sier Sakshaug før han legger til:

– Jeg kan ikke berømme den jobben områdesjefene gjør nok. De er virkelig limet i Heimevernet.

Våpenskolens råd til områdesjefen

  • Områdesjefen må forstå sitt oppdrag og sin avdeling. Dette er utgangspunktet all trening og øving må planlegges ut fra. 

  • Områdesjefen trenger tilstrekkelige rammebetingelser or å kunne sy sammen en god treningsplan. Dette går på tilstrekkelig med treningsdager, materiell, kjøretøy, infrastruktur, skyte- og treningsfasiliteter, men også kompetanse til å utvikle en god treningsplan.

  • Når en god plan foreligger, er områdesjefen avhengig av dyktige offiserer, befal og spesialister i alle funksjoner som evner å omsette denne treningsplanen til aktiviteter som skaper måloppnåelse.