2_20230208_KK_IMG_7436_K

Fem dager i felt før finstas

I år er det 50 år siden NOREX-utvekslingen ble gjennomført for første gang. Selv om det skal feires med pomp og prakt i Trondheim må soldatene fra Minnesota National Guard først gjennom en femdagers vinterøvelse i Haltdalen.

Med jetlag og lite søvn begynner programmet for årets NOREX-utveksling så snart soldatene fra Minnesota National Guard setter beina sine på norsk jord. Selv om flyet landet på Værnes en time før skjema en kald fredag i februar er det lite dødtid. Fra flyet blir soldatene busset rett bort til aulaen i "Soldatheimen" for informasjon før de flytter inn på rommene i kaserna.

9_20230204_KK_IMG_5939_K

Før soldatene kan slippe ut i felt må de lære seg å bruke det norske utstyret. Rebecca Sattler er godt fornøyd med å ha fått primusen til å brenne rent.

20230206KK_IMG_6315_7

Hayden Nelson (i midten) har slektninger i Norge, og ser frem til å lære mer om norsk kultur under utvekslingen. – Jeg snakker litt norsk, sier han med tydelig amerikansk aksent.

– Det er første gang jeg er i Norge, følger han opp på engelsk.

– Jeg tok en DNA-test som sier jeg er 78% norsk. Jeg har slektninger som bor i Oslo, og både mor og far sin side har opprinnelse i Norge.

Selv har han ikke mye kontakt med slektningene, men moren hans har vært i Norge på besøk hos dem.

– De har en gård i nærheten av Lillehammer. Mamma har vært der på besøk. Det er noen år siden nå, men de har fortsatt kontakt.

 

20230205-Z-GL488-1054
Første dag i felt

Soldatene som deltar på NOREX i Norge har forskjellig erfaring med ski og friluftsliv på vinterstid. Hayden har noe mer erfaring enn noen av sine medsoldater.

– Jeg har stått på ski fire ganger før, så det var heldigvis ikke helt nytt. Disse skiene var ikke de enkleste å bruke, det ble sikkert litt mer utfordrende av at jeg trakk pulken også. Den første dagen i felt var ganske grunnleggende, og handlet mest om at vi skulle ta oss ut i felt og sette opp camp.

20230208-Z-GL488-1648

– Det var moro. Vi fikk se mange fine omgivelser og jeg hadde mange gode øyeblikk med vennene i laget.

Hayden Nelson

Den første natta i teltet var ikke den beste.

– Jeg prøvde å sove på siden, men det funket ikke i det hele tatt. Det hjalp å legge seg på ryggen, da ble det litt mer komfortabelt, beskriver Hayden.

Allerede på dag to i felt stiger læringskurven. Soldatene rullerer på å få leksjoner i overlevelse, snøskred og snørekjøring.

– Det var veldig lærerikt å få såpass mye en-til-en-tid med instruktørene. De lærte oss gode ferdigheter å ha med seg i felt.

Snørekjøring var dagens første høydepunkt, men det var bare til han kom til instruktør Vidar Aunes post for overlevelse på vinterstid. Der lærte de teknikker for å tenne bål, fikk se et eksempel på gapahuk og ikke minst smake på hjemmelagd buljong av reinsdyr. Ved å koke kjøttet bevares alle næringsstoffene. Det som kjøttet eventuelt mister blir igjen i vannet som kan drikkes etterpå.

– Reinstyret har kokt hele natta, og oppi her er det bare kjøtt, vann og litt salt, forklarer Vidar mens han øser rykende varm buljong oppi koppene til soldatene.

 

 

36_20230206_KK_IMG_6679_K

– Jeg kan nesten ikke tro at det ikke er mer enn reinsdyrkjøtt, vann og litt salt oppi her.

Hayden Nelson
27_20230207_KK_IMG_7090_K

Varmen fra buljongen har for lengst forlatt kroppene til soldatene når de på dag tre er halvveis i dagens skimarsj og kommer opp til et flatt parti der det passer fint å ta en pause.

En pause og et forfriskende bad.

7_20230207_KK_IMG_6891_K

Ute på isen står to smilende karer. Truls Bergmann og Tevje Eggan. Bak dem er et svart hull som soldatene snart skal hoppe ut i.

45_20230207_KK_IMG_7262_K

– Det var like kaldt som jeg forventet at det skulle være, men til gjengjeld var det mer forfriskende, og det var på tide med et bad.

Hayden Nelson

Dag fire i felt starter med nok et høydepunkt for Hayden. I en pause fra bygging av vindmur rundt teltet blir troppen oppstilt og han blir bedt om å tre frem.

4_20230208_KK_IMG_7471_K

Foran hele NOREX-kontingenten blir han forfremmet fra menig første klasse til spesialist.

– Det føltes veldig godt. Jeg har ventet på det en stund, forklarer Hayden.

Han trodde det kanskje skulle skje etter hjemkomsten, så det var uventet å bli tatt frem på den siste dagen av feltøvelsen.

– Det var veldig spesielt å bli forfremmet på toppen av fjellet. Det kommer jeg til å huske, beskriver han.

På grunn av uvær blir planene om å tilbringe den siste natta av feltøvelsen i snøhule avlyst. For at soldatene likevel skal få kjenne litt på vind med styrke opp mot liten storm i kastene blir de tatt med opp på fjellet på skimarsj.

– Det var litt skuffende, men vi har det gøy i baseområdet likevel. Det er sikkert tryggere sånn, sier Hayden.

16_20230208_KK_IMG_7690_K

Også siste kveld i felt sjekkes kroppen for skader. Hayden har ingen gnagsår og er klar for å kjøre hele veien ned etter en god natts søvn.

Etter flere dager med mange høydepunkt klarer Hayden likevel å plukke ut et par favoritter.

– Det aller beste med denne øvelsen har vært å bli kjent med så mange folk på et veldig spesielt sted. Og så har jeg kunne snakket norsk med noen. Det har gjort at jeg kan mer nå enn jeg gjorde før jeg kom til Norge.

– Nå gleder jeg meg til å komme ned til "American meal" på Værnes og deretter "Buddy weekend". Det blir spennende, avslutter Hayden.