4Z6A6647

Fra kongens vakt til Heimevernet

Ledende menig, Nora Evertsen, startet sin førstegangstjeneste for ett år siden i Hans Majestet Kongens Garde (HMKG). Nå er hun med og lærer opp rekrutter i Heimevernet.

På rekruttskolen til Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08 har Evertsen ansvaret for et lag med nye soldater.

– Overgangen fra et sivilt liv til et militært liv er noe jeg også gikk gjennom for ikke lenge siden. Det er gøy å hjelpe soldatene, påvirke de og bidra til at de skal kunne løse oppdrag og gå gjennom førstegangstjenesten på en best mulig måte, forteller Nora Evertsen.

Ny rekruttskole

HV-08 startet nylig rekruttskolen i Vatneleiren. Distriktet hadde behov for vernepliktige lagførere som kunne følge rekruttene. Løsningen ble å rekruttere fire vernepliktige fra garden, som nettopp var ferdige med 12 måneder førstegangstjeneste. 

– Vi henvendte oss til HMKG og spurte om det var noen fra den dimitterende kontingent som kunne tenkt seg dette. Vi fikk 40 søkere, sier major Simen Sandum som er sjef for innsatsstyrke Osprey og som har ansvaret for rekruttene. 

– 1. Gardekompani gjorde en meget god jobb i å støtte oss i rekrutteringsprosessen. Alle fire har vært lagførere og vaktkommandører i ett av geværkompaniene. Med andre ord har de rett erfaring og ikke minst, nylig oppdatert kompetanse.

Ikke stikke seg ut

Nora Evertsen er en av de fire.

– Jeg startet i førstegangstjenesten med innstillingen om at jeg skulle jobbe på, gi full innsats, være positiv, men ikke stikke meg for mye ut. Jeg vil se an hva som skjedde og komme inn i tjenesten før jeg gjorde noen drastiske valg for hvilke type stilling og ønsker videre i tjenesten. Jeg fant raskt ut at jeg trivdes kjempegodt og fant ganske naturlig en lederposisjon innad i laget mitt, sier Evertsen. 

Etter rekrutten ble Evertsen plukket ut som vernepliktig lagfører.  

– Vi ble sendt på lagførerkurs noen uker. Jeg styrte laget på øvelse, i leir, på kasernen og jeg fikk ekstra ansvar for å ta vare på laget, forteller Evertsen.

Da Evertsen var ledende menig i garden fikk hun informasjon om at det var brukt for lagførere i en nyopprettet rekruttskole i Heimevernet.

– Først fikk vi litt informasjon og mulighet til å stille spørsmål. Så skrev vi søknad der vi fortalte litt om hvilke kvaliteter vi har, hvilken stilling vi har hatt, motivasjon, hva vi ønsker å få ut av tjenesten og eventuelt karriere videre i Forsvaret. Kompanistaben sendte anbefalinger og skrev litt hva de mente. Så ble vi valgt av befalet i Osprey som er de som drifter den nye rekruttskolen, forklarer Evertsen.

Kun etter få dager trives hun i sin nye rolle.

– Det er veldig morsomt. Jeg ser hvor mye man utvikler seg på veldig kort tid. Jeg kjenner også igjen noen av de samme følelsene som rekruttene nå opplever, siden jeg nylig selv har kjent utdanningen soldatene nå er gjennom på kroppen.

Visste lite om HV

Ledende menig Evertsen hadde lite kunnskap om Heimevernet før hun møtte opp i Vatneleiren.

– Jeg visste fryktelig lite om Heimevernet. Jeg visste at når man er ferdig med førstegangstjenesten så er du pliktig til HV-tjeneste. Noen blir kalt inn, mens andre ikke. Litt avhengig av hvilket distrikt man tilhører. Det innebærer noen tjenestedager i året hvor man blir kaldt inn til øvelse, sier Evertsen, som ser fram til nye seks måneder i grønt – som lagfører.

– Jeg hadde veldig lyst å utfordre meg selv et halvt år til. Få enda mer lederansvar, se et nytt sted av landet, møte nye mennesker og utvikle meg selv som soldat og menneske, fastslår hun.