På vakt
En av heimevernssoldatenes oppgaver er å stå på vakt. I nord og sør, i ruskevær, i solsteik og med kalde tær. På grenser, i byen, på broer og kaier.
Saken er fra heimevernsblad nr. 3 2024

Fra Norskehavet, langs Andfjorden og videre innover Vågsfjorden til Harstad, seiler det fiskeskøyter, hurtigruter og fritidsbåter. Her seiler norske fregatter, ubåter og korvetter. Inn fjorden kommer også allierte fartøy. Og når allierte skip legger til kai i Harstad, er det heimevernssoldater som står på vakt.
Frivillig
Trond Vaskinn er områdesjef i Trondenes HV-område. I våres seilte det et alliert skip inn til Harstad i forbindelse med øvelse Nordic Response 2024. Både før og etter øvelsen lå skipet til kai i byen, og da var det Vaskinn sine heimevernssoldater som sto vakt. Alle soldatene hadde meldt seg frivillig.
Når områdesjefen får et oppdrag om skarp styrkebeskyttelse, ringer han først rundt til staben sin for å få sikre at nøkkelposisjoner blir besatt. Så sender han ut SMS til soldatene i området sitt, for å finne ut av hvem som har anledning og lyst til å stille på oppdraget.
– Er vi heldige, klarer vi å fylle opp med frivillig personell kun fra eget område. Men i våres måtte jeg ringe distriktet og si at jeg ikke klarte å fylle opp med bare eget personell. Områdesjefene i nærheten fikk da i oppdrag å skaffe personell til oppdraget fra sine områder. I løpet av oppdragene hadde jeg soldater fra hele distriktet inne, i tillegg til hjelp fra andre avdelinger i Forsvaret, forklarer Vaskinn, før han fortsetter: – Da er det viktig med tydelige kommandolinjer og avklaringer. Alle skal ha samme innstilling og forståelse for oppdraget når det begynner.

Alliert tilstedeværelse
Med fokus på nordområdene og økt alliert tilstedeværelse blir det følgelig flere oppdrag til Heimevernet.
– Det har etter hvert blitt litt vanskeligere å skaffe personell til alle oppdragene. Enkelte områder har naturligvis flere oppdrag enn andre og det sliter på mannskapene i nærheten. Det er også slik at noen arbeidsgivere etter hvert blir utålmodige, ettersom deres ansatte er mye borte fra jobb, forteller Vaskinn. Styrkebeskyttelsesoppdraget i forbindelse med NATO-øvelsen gikk over en lengre tidsperiode, men med noen ukers pause da skipet deltok på Nordic Response 24. Oppdraget ble forlenget to ganger og endte med å bli dobbelt så langt som først antatt.
– De fleste soldatene er godt motiverte, så lenge de har meldt seg frivillig. Må det beordres kan motivasjonen variere, sier Vaskinn.
Respekt
– En stor andel av dem som melder seg frivillig til slike typer oppdrag er de soldatene som er mest interessert i HV-tjenesten. Noen synes det er fint med et lite avbrekk fra hverdagen. Andre må ha justering av vakter grunnet barnehage. Dette løser vi greit med planlegging i forkant. Og så er det vel en del av personellet som gjør dette for å tjene litt ekstra, selv om det ikke er supergodt betalt.
– Jeg har tenkt litt på hva personellet ofrer for å stille opp; jobb, familie og unger som ikke ser dem i en periode. Jeg synes det står stor respekt av hva soldatene gir for HV, med tanke på hvor få i hvert årskull som blir kalt inn til tjeneste. Jeg håper jo selv at jeg klarer å takke soldatene godt nok, slik at de føler seg verdsatt og sett for det de gjør for landet vårt.