fortsett kampen

Sanitet i krigssonen

Forsvarets nye sanitetskonsept Tactical Combat Casualty Care (TCCC) skal behandle skader man vet tar liv i krig. Nå starter innføringen av konseptet i Heimevernet.

De siste ti årene har militær førstehjelp i stor grad vært basert på sivil akuttmedisin. Forenkling gir overlevelse i krig, og Forsvarets nye sanitetskonsept TCCC tar forbehold om dette. TCCC er basert på analyse av dødsfall fra tidligere kriger, med fokus på hvilke dødsfall som kunne vært unngått med bedre behandling. TCCC er et enkelt sanitetsopplegg som tar hensyn til at man er i en krigssone. Det har vært under utvikling i det amerikanske forsvaret siden 90-tallet.

Soldater i førstegangstjenesten har de siste årene fått utdanning i TCCC. Alle Heimevernets distrikter har hatt instruktører på kurs hos Forsvarets sanitet, og Heimevernets skole- og kompetansesenter (nå kalt Heimevernets våpenskole) skal følge opp dette arbeidet. Disse instruktørene skal gjennomføre konvertering til TCCC lokalt. Ansatte og sanitetspersonell i HV skal gjennom de neste årene lære å beherske det nye sanitetskonseptet. En standardisert kombinert strids- og sanitetsdrill skal sikre regelmessig kvalitetssikret trening for alt personell ved årlig trening. Slik blir HV-soldaten i stand til å fungere og yte førstehjelp, der det er for farlig for det sivile helsevesenet å være.

Les eksempelet under for å forstå TCCC i praksis:

Det er unntakstilstand i Norge. Heimevernet er satt i høy beredskap og regjeringen har besluttet å bruke Heimevernet for å sikre kritisk infrastruktur.
Du er lagsmedlem på et seksmanns jegerlag. Dere har fått i oppdrag å oppklare et område hvor det nettopp er sett ukjente, mistenkelige personer.

157858157_734561433917000_7200411754150050308_n.jpg

Bekjemp FI

Lagfører treffes og går i bakken. Hun blir liggende og skrike
på hjelp, du ser at hun er truffet nedenfor kneet, og at det blør friskt. Du føler en lammende frykt, samtidig som du har et intenst ønske om å hjelpe henne. Så slår treningen din inn. Du går ned på kne og skyter mot fienden samtidig som du roper til lagfører at hun må behandle seg selv, få på tourniquet, komme seg i dekning og få skutt. Hun ruller seg ned i grøfta, du ser at hun får dratt tourniqueten opp over låret og strammer i lysken. 30 sekunder senere hører du at det smeller fra våpenet hennes. De to fiendene blir skutt og drept før flere egne blir skadet.

Tourniquet

En rask gjennomsøkning av området gjør at dere ikke oppfatter andre trusler i nærheten.

Lagfører blør fortsatt litt selv om tourniqueten er satt stramt på, men mye mindre enn før. Du setter en ny tourniquet over den første, og blødningen stopper helt. Kula har gått inn i leggen og du ser et gapende sår med biter av knuste bein og ødelagt kjøtt. Du vet at tourniqueten kan være på inntil to timer uten at resten av beinet tar større skade. Men det haster å få den sårede til medisinsk behandling.

Kommunikasjon

På samband har dere meldt fra om trefningen og den sårede, og får bekreftet at nærmeste sykehus ligger en time unna. Ingen ambulanser er i området. Dere har sett et hus ikke langt unna med en stasjonsvogn utenfor. Lagføreren løftes mellom dere og hinker på ett bein støttet av to soldater. Adrenalinet er på vei ut og det gjør fryktelig vondt, men du vet også at du må opp- muntre henne til å bite tenna sammen og hjelpe til med å evakuere seg selv. Du må pushe på for å få dere videre, selv om det føles brutalt. Tourniqueten vil gjøre mer og mer vondt etter som den står på og melkesyresmertene vil slå inn. Hadde du hatt smertestillende å gi, ville du ha gitt det.

Behold varmen

Dere får rekvirert stasjonsvogna, legger ned halve seteryggen i baksetet og plasserer den sårede liggende. Hun er våken og puster greit, så hun legger seg i en mest mulig komfortabel posisjon. Hadde hun vært bevisstløs måtte dere lagt henne i sideleie eller mageleie. Det å hindre henne i å bli kald er svært viktig. Du vet at dersom en såret blir kald, vil vedkommende blø mer og ha større sjanse for å dø. Ved å få henne inn i en varm bil har dere ivaretatt dette.

Evakuér

En kjapp kontroll av at det ikke har begynt å blø igjen, og så er dere av gårde, på vei mot hjelp. Du kikker på klokka og blir over- rasket over at det hele har tatt under 10 minutter. På den tiden har dere bekjempet fienden uten å få flere sårede, den sårede har gitt seg selv livreddende behandling, og dere har evakuert.

Tourniquet

dropped_detailed_pv3g-s9
  • Blødning er den vanligste dødsårsaken i krig. Å stanse blødninger fra armer og bein er det tiltaket som kan redde flest liv, og som den enkelte soldat må beherske.

  • Tourniquet er et enkelt hjelpemiddel som komprimerer blodkarene i armer og bein for å stoppe blodstrømmen i en begrenset periode. Det finnes potensielt bedre metoder som pakking og bandasjering, men det tar mange minutter og krever flere folk. Det egner seg derfor ikke langt framme på slagmarken.

  • Armer og bein tåler normalt godt å ha på tourniquet og derved avstengt blodsirkulasjon i minst et par timer.

  • Alle soldater skal trene på å sette tourniquet på seg selv og makkeren.

  • Når den sårede kommer til tryggere områder hvor det ikke skytes, vil tourniqueten bli erstattet av bandasjer påført av personell med høyere sanitetskompetanse.