20210811HST_3428

Skyteferdighetene blir satt på prøve i Militært NM

Soldater fra alle heimevernsdistriktene var på plass under årets Militært NM i geværskyting. Dette er en arena hvor bekjentskap bygges og bånd forsterkes.

Nå er det to år siden Militær NM sist ble arrangert, og 9. august startet det på Terningmoen med 180 deltakere påmeldt. Til vanlig er Militært NM en del av Landsskytterstevnet, men i år arrangeres det litt annerledes på grunn av Covid-19. 

Det er viktig å opprettholde det tekniske, sikkerhet og kunnskapen slik at organisasjonen er klar til Landsskytterstevnet i Bodø i 2022. 

– Det er for tradisjonen sin del og for å opprettholde skytternes skyteferdigheter, etter to år med lite skyting, sier major Magne Almås.

I år er det en stor andel av deltagerene som er fra Heimevernet, hele 117 av 180 deltakere. Soldatene representerer alle Norges heimevernsdistrikter, og viser at konkurranse og skytekulturen i HV fortsatt er viktig for mange. 

– Før hadde vi egne HV-mesterskap, så den gode konkurransekulturen er noe vi har tatt med oss videre, sier Almås. 

Ivrig skytter

Det er viktig å ha mange gode skyttere ute i distriktene fordi det er en grunnleggende ferdighet soldatene skal ha. Almås legger til at det er mange ivrige HV-soldater, og det er mange av dem som skyter sivilt også. En av dem er kaptein Kjetil Edvardsen fra Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14 (HV-14). 

CY3A6891.jpg
Kjetil Edvardsen fra HV-14

Kjetil Edvardsen er liasonoffiser i Innsatsstyrke Heron i HV-14. Han har deltatt på Militært NM mange ganger opp gjennom årene og har deltatt på flere konkurranser sivilt. 

– Skyting har alltid vært en lidenskap, og jeg har drevet med skyting så lenge jeg kan huske, sier Edvardsen. Det er gøy med røyk, smell og bang, legger han til med et smil.

Hva som er viktig å fokusere på før man skal skyte er individuelt, men Edvardsen har noen gode tips som skyttere kan tenke på når de skal konkurrere. 

Tips til konkurransen

  • Sørg for å fjerne alle forstyrrende elementer.
  • Jo mindre du har å tenke på, jo bedre er det. 
  • Våpenet må være innskutt og tilpasset deg, så slipper du å tenke på følgende: Er våpenet mitt innskutt? Er det mye vind? Er reimen bra nok? 

Klarer du å fjerne slike tanker, og kun fokusere på det du skal gjøre, vil du kunne konkurrere med stødig hånd. 

CY3A6886.jpg
Når Edvardsen ligger på ryggen prøver han å nullstille seg mellom tabellene, hvis han føler at det er mange forstyrrende elementer. 

I år er det i tillegg siste år med AG3 på Militært NM. AG3 har vært i tjeneste siden 1967, derfor tror Almås at flere deltakere i år møter opp for å skyte med AG3 en siste gang. 

– Mange har hatt et forhold til AG3 gjennom de 54 årene i Forsvaret, og nå har den gjort jobben sin, avslutter sjef HV, generalmajor Elisabeth Michelsen.

CY3A7271.jpg
Nils Bernt Rinde fra NROF Lister og HV-08 ble historiens siste gullvinner i Militært NM med AG3.