Hilde-Lund-Ellingsen

– Lærer nye ting hver eneste dag

Hilde Lund Ellingsen kombinerer ettårig ledelses-utdanning i Forsvaret med sivil bachelorgrad. Hun mener det gir bedre grunnlag for å forstå militære prosesser, når du har bakgrunnskunnskap fra andre fag.

– Jeg føler en stolthet både individuelt for at jeg har kommet inn, men også over utdanningen og det løpet jeg nå er en del av. Det fører med seg ganske mye det å skulle bli offiser, både større plikt og mer ansvar. Det gir en stolthet det at jeg er blitt betrodd dette ansvaret, sier Hilde Lund Ellingsen.

Hun er, som en av de yngste på kullet sitt, godt i gang med årsstudium i ledelse og militære operasjoner på Krigsskolen i Oslo.

Militære prosesser og politikk er sammenvevd

Med seg til krigsskolebenken hadde hun en bachelorgrad i statsvitenskap. Det er mye fra den sivile bachelorgraden som er relevant for det hun studerer nå, i følge Lund Ellingsen:

– Det er veldig godt å ha den statsvitenskap-kunnskapen i bakhånd fordi veldig store deler av militære beslutninger er et resultat av politikk.

Det var flere grunner til at hun søkte seg til årsstudiet. Hun ramser opp anerkjent lederutdanning, militær erfaring. Hun søkte både med tanke på selvutvikling og for utdanningens skyld. Men det var ikke gitt at det skulle bli ledelsesutdanning i Forsvaret for Lund Ellingsen. 

– Jeg har aldri vært inne i militæret før. Men jeg har angret i etterkant at jeg ikke tok muligheten når jeg hadde den. Jeg har bror som er inne på sjøkrigsskolen og trives veldig med det og jeg har sett hva han holder på med og jeg har hatt lyst til å ha en like aktiv hverdag selv.

hilde-004.jpg
Uansett hvordan det skulle gå, føler jeg at jeg har lært veldig mye. Mye mer enn jeg gjorde på de tre årene i sivil utdanning, sier Hilde. Foto: Privat

Da hun hørte om årsstudiet og skjønte at det ikke krevdes militær bakgrunn, var veien kort for å søke.

– Jeg angrer virkelig ikke. Jeg har hatt noen veldig lærerike måneder hittil. Jeg lærer nye ting hver dag, ingenting av dette er kjent for meg fra før. Så uansett hvordan det skulle gå så føler jeg at jeg har lært veldig mye. Mye mer enn jeg gjorde på de tre årene i sivil utdanning egentlig.

Startet utdanningen ute i felt

De første ukene av studiet tilbrakte de i felt for å lære grunnleggende militære ferdigheter.

Nå er hun i Oslo, på Krigsskolen, og gjennomfører en teoretisk del av utdanningsløpet. Nærmere jul deles de opp i tre ulike løp alt etter om de er tilknyttet Hæren, Luft- eller Sjøforsvaret. Ellingsen skal til Trondheim, og gå på luftkrigsskolen. Når hun er ferdig med studiet ønsker hun å fortsette i Forsvaret:

– Jeg håper jeg å få en stilling innenfor «mission support» – oppdragsstøtte. Det handler om operativ støtte til pilotene. Hjelpe til å få flyene opp i luften, bistå med utførelse av oppdrag, og god landing etterpå.

Hun trigges av ansvaret som utdanningen i Forsvaret gir.

– I Forsvaret utdannes man i siste instans til å kunne ta liv. Du har også ansvaret for andres «ve og vel». Ansvaret, tyngden og ikke minst alvoret i dette yrket er det som gjør at man utvikles som menneske. Fordi det ansvaret gjør at du må ta ordentlig stilling til ting. Tenke gjennom ting og forstå prosessene ordentlig sånn at du kan ta gode beslutninger når du kommer ut i jobb.

– Blir tett knyttet sammen

Nettopp ønsket om å utvikle seg selv er en av grunnene til å søke seg til dette studiet:

– De som ønsker en utfordring, og de som er glad i å møte nye mennesker bør søke. Vi bor oppå hverandre og er sammen nesten hele døgnet, og blir tett knyttet sammen. Kullet mitt består av masse forskjellige mennesker med forskjellige bakgrunner.

Noen har erfaring fra før, andre ikke. Noen har en lang karriere bak seg, andre er som Lund Ellingsen, unge rett fra andre studier. Hun fremhever at de har et  sammensveiset og mangfoldig miljø der det er aksept for alt og alt.

Men hun legger ikke skjul på at det er vanskelig å komme inn:

– Det krever mye og jeg har ofret mye for å være her. Så personlig, er jeg veldig stolt over at jeg kom inn.