Norsk English
(O) Mobiltelefon og informasjon

Beskytt dine digitale verdier

Er du redd for å miste tilgang til bildene dine, eller at din private informasjon blir lekket uten ditt samtykke? Her får du noen tips.

I forbindelse med sikkerhetsmåneden i oktober er det viktig å øke bevisstheten rundt hva du kan gjøre for å beskytte dine digitale verdier.

Digitale verdier er både dine personlige verdier som bilder, dokumenter, chatlogger og tilganger, men også verdier som du har ansvaret for å beskytte gjennom jobb og andre forpliktelser.

Her er ti råd for å beskytte dine digitale verdier:

  1. Touch og FaceID er biometri, det vil si at «passordet» er basert på noe du er, som gjør det krevende for andre å gjenskape.

  2. To-faktorautorisering øker sikkerheten betraktelig. To-faktor betyr at man benytter minst to ulike faktorer for å verifisere at man er den man utgir seg for.  Ulike faktorer som kan gi tilgang og som kan kombineres til en to-faktorautentisering:

    Noe man vet: passord

    Noe man er: biometri, fingeravtrykk, FaceID

    Noe man har: nøkkel, authenticator

  3. Nye sårbarheter blir stadig kjent, og oppdateringer lukker disse kjente sårbarhetene slik at disse ikke kan utnyttes.

  4. På digitale enheter oppbevarer man ofte mange bilder, dokumenter, kontakter og andre opplysninger med en verdi for den enkelte. Ved å sikkerhetskopiere disse verdiene, mister man ikke disse om en enhet er mistet, stjålet eller slutter å virke.

  5. Åpne Wi-Fi-nettverk mangler ofte kryptering, noe som gjør det enkelt for hackere å overvåke og fange opp dataene dine. I tillegg kan angripere sette opp falske Wi-Fi-hotspots som ligner på legitime nettverk. Når du kobler deg til usikre eller ukjente nettverk, er det en større risiko for at hackere får tilgang til dine sensitive data.

  6. Et VPN sikrer nettverkstrafikken din ved å kryptere dataene, slik at hackere og uvedkommende ikke kan få tilgang til dem. Det skjuler også IP-adressen din, noe som øker anonymiteten din på nettet og gir ekstra beskyttelse når du bruker usikrede, offentlige nettverk.

  7. Apper som har tilgang til sensitive data som kontakter, bilder, posisjon og meldinger, kan samle og dele disse uten at du alltid er klar over det. Ved å begrense tilgang, beskytter du privatlivet ditt mot unødvendig deling eller kommersiell utnyttelse. Ved å gi apper bare de tillatelsene de strengt tatt trenger for å fungere, reduserer du risikoen for både personvern- og sikkerhetsbrudd.

  8. Å installere apper fra offisielle app-butikker, sikrer at de er grundig testet for skadelig programvare, følger retningslinjer for sikkerhet og personvern, og gir deg beskyttelse mot falske apper/svindel. Dette reduserer risikoen for at dine opplysninger blir misbrukt eller kommer på avveie.

  9. Når Bluetooth er aktivert, kan enheten være sårbar for uønsket tilkobling eller angrep, som «bluejacking» eller «bluesnarfing», hvor uvedkommende får tilgang til dataene dine eller kan sende deg uønskede meldinger.

  10. Ved å ha lokalisering og posisjonsdata (GPS) aktivert, kan apper eller tredjeparter spore bevegelsene dine, noe som kan krenke personvernet ditt og utgjøre en sikkerhetsrisiko. Ved å slå av posisjonsdata når det ikke er nødvendig, beskytter du både personvern og sikkerhet.

I en verden der det er enklere enn noen gang å dele informasjon på tvers av landegrenser, er det flere fallgruver man må være oppmerksom på. Hva du deler, hvem du deler det med og hvor du deler det fra er alle faktorer som spiller inn når man skal vurdere hva som eksempelvis kan postes i sosiale medier (SoMe).

For å lære mer om hva du må være varsom på, kan du lese denne artikkelen som omhandler blant annet hva du bør tenke på hvis du skal legge ut en kommentar i et kommentarfelt:

Har du blitt kontaktet av noen som utgir seg for å være en annen enn det de egentlig er? Er du redd for å bli svindlet eller at identiteten din skal bli stjålet?

I dagens digitale verden er man i stadig større grad utsatt for utpressing, svindel og forsøk på å innhente informasjon. Vær forsiktig med hva du deler, hvem du deler det med og husk alltid de tre gylne reglene når man mottar en henvendelse: vent, vurder og verifiser.

For å lære mer om hvordan du kan sikre dine digitale verdier, følg med på hjemmesidene til NORSIS og NSM, der det under sikkerhetsmåneden publiseres flere artikler som kan hjelpe deg til å få en mer sikker digital hverdag.