
Norske cyberanalytikere i USAs største cyberøvelse
Fire norske cyberanalytikere deltar i år på øvelsen Cyber Shield i USA – den største og mest omfattende cyberforsvarsøvelsen i regi av det amerikanske forsvarsdepartementet.
Deltakelsen skjer gjennom State Partnership Program (SPP), hvor Cyberforsvaret samarbeider tett med Minnesota National Guard i flere årlige aktiviteter. Cyberforsvaret sikkerhetssenter representerer Norge med fire høyt kvalifiserte analytikere fra Cyberforsvarets sikkerhetssenter (CSS).
Fokus på forsvar av kritisk infrastruktur
Cyber Shield er en årlig øvelse som samler over 900 soldater, cybereksperter, offiserer og sivile fra hele USA og flere partnerland. I 2025 deltar over 12 nasjoner i øvelsen.
Øvelsen fokuserer på forsvar av kritisk infrastruktur, håndtering av cyberhendelser, og forbedring av nasjonal og internasjonal cyberberedskap. Deltakerne, som inkluderer både nyutdannede og erfarne cyberspesialister, gjennomfører en intens to-ukers treningsperiode. Den første uken vies til spesialisert opplæring, mens den andre uken sørger for å teste deltakernes ferdigheter i realistiske scenarier der «rødt lag» (trusselaktører) forsøker å bryte gjennom forsvaret satt opp av «blått lag» (forsvarere).
Dro i land seier
For de norske analytikerne er dette en unik arena for å delta i et flernasjonalt team og jobbe med reelle trusler i en simulert, men krevende setting. Slike øvelser bygger bro mellom forsvarssektor, offentlig sektor og privat næringsliv – en nødvendig kobling i moderne cyberforsvar.
– Cyber Shield gir oss et realistisk treningsmiljø hvor vi får testet både teknisk kompetanse og samarbeidsevne i møte med komplekse cybertrusler. Samtidig styrker det vår evne til å jobbe sammen med internasjonale partnere i krevende operasjoner, sier flotiljemester Simen Hagen Voll fra Cyberforsvarets sikkerhetssenter.
Deltakere i Cyber Shield 2025. Deltakere i Cyber Shield 2025. Deltakere i Cyber Shield 2025.
Under opplæringsperioden har de gått gjennom en del ulike verktøy, hvordan de brukes, hva man bør se etter og rapportering. Mellom slagene har det også vært tid til konkurranse:
– Konkurransen har pågått innimellom undervisningen hver dag, og vi har hele veien ligget veldig godt an. Konkurransen har vært en såkalt «Capture the flag»-konkurranse, og det var kniving spesielt mellom oss, Brasil og Polen, men i dag dro vi i land seieren, forteller Voll stolt.
Realisme og samarbeid på tvers
Øvelsen baserer seg på virkelige trusselaktører og hendelser. Det trenes på alt fra etterretning og juss, til teknisk forsvar og samhandling med sivile myndigheter.
Flere deltakere fremhever at Cyber Shield har hatt direkte innvirkning på deres evne til å håndtere ekte cyberangrep, som løsepengevirus og kritiske hendelser mot offentlig sektor. Gjennom øvelsen utvikles ferdigheter og relasjoner som er essensielle i fremtidens digitale forsvar.
– Det som gjør Cyber Shield unikt, er hvordan vi sammenligner og forbedrer prosedyrer år etter år. Deltakere kommer tilbake med erfaring, blir instruktører, og bygger en kompetansebase som løfter hele det amerikanske cyberforsvaret, forklarer en amerikansk deltaker i øvelsen.
– For Norge og våre deltakende analytikere, er dette en strategisk viktig arena for å bygge relasjoner og lære av partnere som står overfor lignende trusler, avslutter sjef for Cyberforsvarets sikkerhetssenter, oberst David Henriksen.