f-35 arbeid

Etablerer Luftforsvarets våpenskole

Som en del av moderniseringen av Luftforsvaret har sjef Luftforsvaret besluttet å etablere Luftforsvarets våpenskole. Allerede 1. august i år vil det første synlige steget tas.

Som tidligere sjef for Luftoperativt inspektorat har generalmajor Rolf Folland lenge jobbet med tanken om å etablere en felles og enhetlig våpenskole. Etter at han tok over sjefsstolen i Luftforsvaret, har dette vært en viktig del av moderniseringsarbeidet. Etableringen av en felles våpenskole skal sikre at arbeid med utvikling, fagstyring og kompetanseproduksjon i Luftforsvaret gjøres på en sammenhengende måte.

 

– Hensikten med etableringen av Luftforsvarets våpenskole er å bedre kunne samordne aktiviteter og effekter innenfor utvikling, fag og utdanning , og en endring som skal sikre en rød tråd mellom fagområdene, sier sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland.

Fra fragmentert til samlet tilnærming

I dag er utvikling, fag og utdanning fordelt på tre ulike avdelinger: Lufttaktisk kommando sin A-10 utviklingsavdeling og F-35-avdeling, Luftoperativt inspektorat og Luftforsvarets skoler. Ved å samle avdelingene som er ansvarlige for disse områdene under én sjef og én paraplyorganisasjon er hensikten til sjef Luftforsvaret å øke mulighetene for samordning av de langsiktige målene og utviklingsperspektivene, de gjeldende faglige kravene og grunnlaget for kompetanseproduksjonen.

– Under en felles sjef skal vi sikre at denne samordningen skjer på en enkel og oversiktlig måte.

Etablert arbeidsgruppe

Siden januar 2022 har en etablert arbeidsgruppe jobbet for å få til denne samlingen. Arbeidsgruppen ledes av oberstløytnant Tor Magnus Hjartøy, ved Luftoperativt inspektorat. Allerede fra 1. august opprettes Luftforsvarets våpenskole som organisasjon, og de fire avdelingene flyttes inn under sjef våpenskolen. Samlingen er bare steg én i etableringen, og steg to vil analysere og etablere en ny måte å drive utvikling, fag og utdanning i Luftforsvaret. Dette innebærer en full omstilling av våpenskolen så snart den er etablert.  

 

– Etableringen av en våpenskole er bare første steg. Fase to er der nytenkingen og nybrottsarbeidet vil skje. Der skal vi tenke nytt, helhetlig og fremtidsrettet for å få på plass en våpenskole som bidrar til å løfte Luftforsvaret.

Sammen med prosjektgruppen jobber de nå med prosjektets to faser. Allerede 1. august i år vil første fase nås gjennom en flat overføring av de berørte strukturelementeneter under sjef Luftforsvarets våpenskole. Overføringen er planlagt med virkning fra 1. august 2022. Første fase skal sørge for at våpenskolen er i stand til å ivareta alle administrasjons-, forvaltnings- og ledelsesoppgaver som berørte avdelinger ivaretar i dag.

 

Neste fase vil være en omstilling av Luftforsvarets våpenskole, hvor modernisering, optimalisering og gevinstrealisering vil være i fokus. Denne fasen vil analysere hvordan man best kan drive utvikling, fagstyring og utdanning, for så å bestemme organisasjonsform og de arbeidsmetoder og verktøy som trengs for å lykkes med det.