Nye soldater til artilleribataljone gjennomfører innrykk på Sessvolmoen.

Forsvarets narkotikagruppe til MP

– Vi jobber med å forebygge og bekjempe lovbrudd i Forsvaret 24/7. Det skal vi fortsette med nå, bare med enda bedre støtte fra kollegaene våre i narkotikagruppa, sier Terje Myhre, sjef for Forsvarets militærpolitiavdeling.

I flere tiår har Forsvarets narkotikagruppe (FNG) vært atskilt fra militærpolitiet, selv om de har hatt et beslektet oppdrag innenfor forebygging og bekjempelse av ulovlig rus og doping. Gruppen har hatt begrenset politimyndighet, i motsetning til militær politimyndighet, og har samarbeidet tett med politiet for å løse sitt oppdrag.

Nå er avtalen med politiet avsluttet, og januar i år er gruppa offisielt en del av Forsvarets militærpolitiavdeling (FMPA).

– Dette samler all den polisiære aktiviteten i Forsvaret til samme avdeling, også brudd på doping og narkotikabestemmelsene. Det kommer totalt sett til å styrke oss, sier Myhre i FMPA.

Karrieremuligheter

Narkotikagruppa er i dag en relativt liten avdeling bestående av befal, offiserer og hundeførere. Et så lite miljø har gjort det vanskeligere å skape en lengre karrierevei for de ansatte, og dermed også mer krevende å beholde flinke folk over tid. Den nye løsningen kan bidra positivt til å endre dette, mener Myhre.

– Det kommer totalt sett til å styrke oss

Terje Myhre, sjef for Forsvarets militærpolitiavdeling

– De vil få et bredere spekter av arbeidsoppgaver som vil gjøre det mer attraktivt å jobbe i Forsvaret over tid. Bedre flyt av personell innad i avdelingen gir flere muligheter for attraktive stillinger i MP-avdelingene gjennom karrieren. Dette omfatter også flere muligheter geografisk, siden militærpolitiet allerede er spredt over hele landet, med ti lokasjoner, forklarer han.

For narkotikagruppa handler ikke jobben de gjør bare om å drive med reaktivt arbeid etter overtredelser. Mye handler om å jobbe proaktivt med forebyggende arbeid for å hindre at vi får personell i Forsvaret som misbruker dop og rusmidler.

– Dette arbeidet skal fortsette, og styrkes i fremtiden under den nye organiseringen. Narkotikagruppa har vært veldig dyktige på dette, og med MPs naturlige tilstedeværelse i hele Forsvaret vil det samlet sett gjøre oss i stand til å styrke det forebyggende arbeidet ute i avdelingene, sier han.

Styrker arbeidet

Det har blitt stilt spørsmål ved om den nye endringen vil svekke arbeidet mot rus og narkotika i Forsvaret – fordi man ikke lenger har full myndighet til å etterforske brudd på sivil lovgivning, men heller må følge sakene opp etter militære bestemmelser. Dette omfatter blant annet den militære straffeloven som ble utarbeidet på en tid i historien da rus ikke hadde samme fokus som i dag. Det var også noe av bakgrunnen for at narkotikagruppa i sin tid fikk den begrensede politimyndigheten de har hatt, for å kunne stå på et sterkere lovgrunnlag.

Men Terje Raknerud, nestkommanderende i FMPA, mener dagens vernepliktige ikke nødvendigvis er den samme gruppen som var inne til førstegangstjeneste på 1980-tallet da denne ordningen kom til.

– Dette var på en tid der det var svært mange vernepliktige som ble kalt inn til tjeneste, og en del av disse mot sin vilje. Nå har vi derimot færre og mer motiverte soldater, som i stor grad selv søker seg inn til tjeneste. Da mener jeg våre muligheter til å reagere med blant annet refselse og dimisjon vil virke avskrekkende, sier han.

Forsvaret har alltid hatt, og vil fortsette å ha, nulltoleranse for bruk av dop og rusmidler i tjeneste for alle ansatte og tjenestegjørende mannskaper.

Disiplinære reaksjoner, avskjed og dimisjon er fortsatt virkemidler Forsvaret vil bruke som reaksjoner mot brudd på Forsvarets narkotika- og dopingbestemmelser. I de mer alvorlige tilfeller vil også straffesak vurderes.

Forskjellen fra gammel ordning er at saken nå må anmeldes til politiet dersom man ønsker straff for en handling, og at det i større grad kan føre til påtaleunnlatelse.

– Samtidig skal vi ikke glemme at eventuelle svakheter ved den lovgivning som regulerer bruk av narkotika og doping i Forsvaret vil følges nøye fremover. Hvis det viser seg at regelverket ikke er tilstrekkelig rundt rus og doping, må vi inn og justere for å tilpasse oss samfunnet vi lever i. At vi ikke kan støtte oss på det sivile lovverket i like stor grad, vil over tid være med å styrke den militære lovgivning, sier Raknerud.