Norsk English
20221101jkaUSSWashington2-1920

USS Washington besøker Tromsø

Litt over klokken 12 tirsdag formiddag la den amerikanske ubåten USS Washington til kai ved Grøtsund industrihavn i Tromsø kommune.

Ubåten USS Washington ble eskortert inn til havn av KV Heimdal og en Stridsbåt 90 fra Kystjegerkommandoen, samt sivile slepebåter. Inne på havnen er det soldater fra innsatsstyrke Claymore fra Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) som står for selve styrkebeskyttelsen.

Tilstedeværelse av allierte fartøyer i våre nærområder er viktig for både nasjonens og NATOs sikkerhet. Allierte fartøyer har tidvis behov for å benytte norske havner for etterforsyning, skifte personell eller andre administrative gjøremål.

20221101jkaUSSWashington1-1920.jpg
Foto: Jonny Karlsen/Forsvaret

Slike anløp vanligere før

Dette er andre gang på mange år at en reaktordrevet ubåt legger til kai i Tromsø. Det første reaktordrevne allierte fartøyet i denne omgang anløp Grøtsund mandag 10. mai. Da var det den amerikanske ubåten USS «New Mexico» som ankom Grøtsund. Ikke siden Olavsvern ble lagt ned i 2008, har slike besøk vært vanlig. Men fram til 2007 var det jevnlige slike anløp, noen ganger opptil 10–12 anløp i året, men i snitt 4–5. Også franske og britiske ubåter var regelmessig innom Tromsø på den tiden.

Nye forsyninger

Nå er det Grøtsund industrihavn som er valgt som anløpshavn, hovedsakelig fordi dette er den best egnede havnen i Nord-Norge for å ta imot allierte fartøy.

Formålet med anløpet er et «logistikk-stopp». Det betyr i hovedsak at de anløper for å få nye forsyninger om bord.

Heimevernet, Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret har i flere dager forberedt seg på besøket fra den amerikanske reaktordrevne ubåten. I tillegg er flere sivile etater involvert i jobben, deriblant Statsforvalteren i Troms og Finnmark, politiet i Troms, Tromsø kommune og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Alt dette i rammen av Totalforsvaret.

Pressekontakt

For mer informasjon, ta kontakt med pressekontakt ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH):

  • Telefon: 40 43 80 83 (ikke sms)
  • E-post: foh.info@mil.no
20221101jkaUSSWashington3-1920.jpg
Foto: Jonny Karlsen/Forsvaret.