Fra markeringen av Frigjørings- og Veterandagen på Porsangmoen

Her vil halvparten fortsette etter førstegangs­tjenesten

I Porsanger bataljon har halvparten av soldatene i førstegangstjenesten søkt seg til en videre karriere i Forsvaret.

– Det er vanskelig å få folk til å komme og jobbe på Garnison Porsanger. Så hva skal vi gjøre for å beholde folk her oppe? Jeg har satt personellet som pri én.

Det forteller oberstløytnant Ronny Bratli, sjef for Porsanger bataljon. Og det fungerer.

Mange vil fortsette

Blant årets 120 vernepliktige har rundt halvparten søkt opptak og en videre karriere i Telemark bataljon. Fra fjorårets kull har cirka 25 prosent fortsatt på studier i Forsvaret eller blitt ansatte i stillinger.

2S9A6350.jpg
Oberstløytnant Ronny Bratli, sjef for Porsanger bataljon

Sammenlignet med resten av Forsvaret er det høye tall. Av de rundt 7500 som var inne til førstegangstjeneste i 2019, var det 765 personer som fortsatte en karriere i Forsvaret. Av de over 8500 fra 2020, ønsket 740 seg videre.

Årsaken til at så mange soldater ønsker å fortsette etter tjenesten i Porsanger bataljon, tror Bratli skyldes arbeidet de legger ned for å få de ansatte til å trives.

– Det handler først og fremst om å ta vare på personellet. Sørge for at de ikke demotiveres, for det blir du hvis tjenesten ikke er god. Som hvis du ikke har bolig, eller ikke får pendle, forklarer Bratli.

Ung avdeling

Porsanger bataljon ble etablert mai 2020, ett år etter at Porsanger leir igjen begynte å vokse som følge av opprettelsen av Finnmark landforsvar. Da ble det akutt behov for flere folk, og flere skal de bli.

– Vår største suksessfaktor var å få et pendlerfly til Lakselv. Det gjør at de fleste som bor i Sør-Norge lett kan reise hjemmefra på mandagsmorgen og returnere fredag, forklarer Bratli.

Investerer 1,3 mrd

Nå skal det også investeres nærmere 1,3 milliarder i blant annet nye familieboliger, pendlerboliger og soldatforlegninger.

– En annen ting som er viktig er å bygge avdelingssamhold. Det har blitt jobbet mye for å skape en egen kultur og tradisjon hos oss. Det gjør at folk får en ekstra tilknytning, sier Bratli.

Kommer du hit, skal det godt gjøres å ikke få med seg ulven som symboliserer Garnisonen i Porsanger. Å være én flokk, har blitt en filosofi for bataljonssjefen.

– Jeg har en god personellsjef. Han er opptatt av individet og den ulikes behov. Alle ansatte hos meg har i dag karriere- og tjenesteplaner som viser hva som er mulighetene deres de neste 5–10 årene.

– Strategien kaller vi «the wolf's way», det er å ta imot streifdyr som skal bli tatt vare på av flokken, forklarer han.

Per i dag har han 80 ansatte under seg, og alle stillinger er fylt opp. Men fram mot 2025 skal de bli dobbelt så mange, både antallet soldater og ansatte. For å få til det, skal han fortsette å ha personellet som førsteprioritet.