Befal instruerer rekrutter i grunnleggende våpenteknikk.

Innfører lik rekruttutdanning for hele Forsvaret

Én felles fagplan for den grunnleggende rekruttutdanningen skal sikre at soldatene i førstegangstjeneste kan «passe inn» i hele styrkestrukturen.

Hva den enkelte soldat i førstegangstjeneste har fått med seg etter endt rekruttperiode, har vært variabelt. Det blir det nå en slutt på. I løpet av året iverksettes «Fagplan for Forsvarets rekruttutdanning» som skal gi alle rekrutter den samme grunnutdanningen, og dermed passe inn i hele styrkestrukturen – enten det er som heimevernssoldat eller i Luftforsvaret.

– Dette er et kvantesprang i riktig retning. Her sikrer vi alle rekrutter grunnleggende bærende ferdigheter og tetter igjen noen av de hullene som har vært i overgangen mellom rekruttperioden og avdeling, forklarer sersjantmajor Ingar Lund, forsvarssjefens sjefssersjant.

Ulike utdanninger

Han legger ikke skjul på at Forsvaret har hatt mange og svært ulike utdanninger for rekruttene i førstegangstjeneste som i enkelte tilfeller ikke har vært god nok.

168297063_128388882589662_5834472370414583545_n.jpg
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen gir sin godkjennelse til den nye fagplanen for rekruttutdanning. Sersjantmajor Ingar Lund (stående) mener dette er en viktig utvikling av utdanningen.

– Nå får vi et felles rekruttprogram med en grunnleggende utdanning. Resultatet er at vi kan sette et godkjentstempel på alle rekruttene som gjennomfører, understreker Lund som nylig var med å sette sin signatur på den nye fagplanen sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Den grunnleggende rekruttperioden vil nå vare i syv uker. Der skal rekruttene tilegne seg gode holdninger og et godt ferdighetsnivå innen basisferdighetene skyting, stridsteknikk, sanitet, robusthet og overlevelse. I tillegg har hver forsvarsgren mulighet til å legge til mer utdanning, men ikke trekke noe fra.

Samarbeidet om fagplanen

– Hva som eventuelt legges til, er opp til den enkelte gren. Jeg vet Hæren ønsker å legge til fire uker med mer skyting og stridsteknikk. Så ser jeg for meg at for eksempel Sjøforsvaret muligens vil ha en egen modul med havarivern, redning og sjømannskap, sier Lund.

Den nye fagplanen har blitt utviklet i samarbeid mellom alle grenene. Lund sier at også Forsvarets tillitsvalgte er fornøyde med å få en tydeligere struktur på den grunnleggende utdanningen i førstegangstjenesten.

– De hovedtillitsvalgte har etterlyst det vi i Forsvaret kaller grønn trening, altså praktisk trening som for eksempel skyting, og det får de nå, forsikrer Lund.

Gjennom to rekruttskoleinntak har Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF) og Hærens våpenskole satt sammen og arbeidet frem det endelige programmet for den nye fagplanen.