Neste generasjons flyteknikere
Etter snart to år med teori og praksis, er det siste kullet ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik ferdig med EMAR grunnutdanning og klare for å bli neste generasjons flyteknikere.
Med kanskje verdens mest moderne flymaskiner og komplekse systemer krever Luftforsvaret dyktige teknikere. Nå er det siste kullet for EMAR grunnutdanningen ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik ferdig og utdanningen flyttes til Bardufoss.
EMAR grunnutdanningen (European Military Airworthiness Requirements), modul 1-17, er den flytekniske grunnutdanningen i Forsvaret. Med en felles EMAR-godkjent standard, trengs kun et typekurs for at teknikerne kan brukes på tvers av flymaskinene siden det samme kvalitetssystemet ligger i bunn.
Tilskudd til Luftforsvaret
— Elevene er motiverte og flinke mennesker som virkelig brenner for det de gjør. Det er et fantastisk tilskudd til Luftforsvaret, forteller oberstløytnant Morten Hougen, sjef for Luftforsvarets Tekniske Skolesenter ved Kjevik.
Oberstløytnant Morten Hougen, sjef for Luftforsvarets Tekniske Skolesenter ved Kjevik, under elevenes avslutning . Foto: Maria Smørholm. EMAR (European Military Airworthiness Requirements). Foto: Frode Lund Elevene i oppstilling. Foto: Maria Smørholm
I militære operasjoner stilles det andre krav til flyene enn i det sivile, ettersom flyene brukes til andre formål. Blant annet kan militære flymaskiner fly med åpne dører, ha objekter festet utenfor flymaskinen og eksplosiver inne i maskinen. Derfor har Luftforsvaret et annerledes kvalitetssystem enn det sivile. EMAR (European Military Airworthiness Requirements) er et europeisk sett med krav for militær luftdyktighet, det vil si sikkerhetskrav til flygende materiell.
Krevende år
Forrige uke ble et to års langt kapittel over for EMAR elevene som nå kan se tilbake på lærerike og intense år. Blant elevene var Eirin Noem Korsvik, Sofie Sommernes og Ingunn Romundstad. Med så mye som skal læres på kort tid må man regne med høy intensitet.

Foto: Maria Smørholm
— Det har gått fort og det er nesten vanskelig å komme seg gjennom uten å stryke på en modul, men alt i alt har det vært veldig bra, forteller visekonstabel Sofie Sommernes om årene som har vært.
Selv om stryk forekommer, blir det gitt flere sjanser til å prøve igjen. Likevel er nivået på det som leveres utrolig høyt. Kravet for å stå hos Forsvaret er 75 %, mens i det sivile er det 40 %.
— EMAR grunnutdanningen er en krevende utdanning og elevene har levert utrolig bra. Selv om de kun er i begynnelsen av karrieren sin, er de også begynnelsen på neste generasjon som skal ta over, sier Hougen om elevene sine.
Under avslutningen fikk stolte foreldre og nære av elevene se på oppstillingen. Foto: Frode Lund Korps for anledningen. Foto: Maria Smørholm En stor dag for elevene som uteksamineres. Foto: Frode Lund.
Vokst opp med F-16 over hodet
Med ulik bakgrunn og motivasjon sendte de tre jentene inn søknad på utdanningen. De visste at utdanningen kun krevde fullført videregående og førstegangstjeneste, og hadde hørt at det var en spennende og nyttig utdanning. Les mer om kravene her: Flyteknisk fagutdanning – Forsvaret
— Jeg tjenestegjorde tett ved F-16 og ble interessert gjennom det. I tillegg har jeg bodd i Bodø og vokst opp med at F-16 fløy over hodet på meg. Det var nok det som fikk meg til å søke, at jeg var nysgjerrig på hvordan og hvorfor det flyr, forteller visespesialist Eirin Noem Korsvik.
Medelev Ingunn Romundstad var også omringet av F-16 under sin førstegangstjeneste, noe som ga mersmak til veien videre.
— Jeg jobbet med våpensystemer på F-16 i førstegangstjenesten, og det synes jeg var kjempekult. Her hadde jeg en vedlikeholdsrolle og ville fortsette å jobbe med lignende, sier visespesialist Romundstad.
Sommernes derimot, var fra en annen gren og tilbrakte sin førstegangstjeneste som operasjonssoldat i støtte til kystjegerkommandoen.

— Jeg kommer fra Sjøforsvaret og drev med noe helt annet i min førstegangstjeneste, men når jeg var på Forsvarets nettsider og søkte etter utdanninger kom jeg over EMAR grunnutdanningen. Den hadde ingen spesielle krav og var mer praktisk rettet, noe som vekket interesse, forteller Sommernes.
Starter på null
Siden alle starter fra bunnen av, er det ingen hindring i å søke EMAR grunnutdanning uten tidligere erfaring fra feltet.
— Det som er fint med denne utdanningen er at den er laget slik at man ikke skal måtte kunne noe som helst fra før. Vi lærer for eksempel hvordan man skal åpne opp verktøykassen riktig og lignende, sier Romundstad.

— Man starter helt på null og tar alle med seg opp, legger Korsvik til.
I begynnelsen søkte Sommernes kun for å prøve. Hun tenkte hun ikke ville komme videre, siden hun kom fra Sjøforsvaret og dermed stilte svakere enn de andre søkerne. Likevel prøvde hun og kom videre, og i løpet av årene ved Luftforsvarets skolesenter på Kjevik ble det klart for henne hva hun ville jobbe videre med.
— Jeg startet i utgangspunktet kun for å utforske, men underveis i utdanningen fant jeg ut at det var dette jeg ville gjøre, forteller Sommernes.
Siden teknikeryrket er mannsdominert, har ofte EMAR utdanningen et fåtall jenter. Likevel betyr ikke det at jenter bør være redde for å søke.
— Klassen har vært utrolig hyggelig og selv om vi er jenter ser de ikke noe ned på oss. Det skjer heller at de spør oss om hjelp, og de har møtt oss med stor respekt, forteller jentene om klassemiljøet.
Jentene under oppstillingen. Foto: Frode Lund Klassen samlet for siste gang. Foto: Maria Smørholm Jentene er spent på veien videre. Foto: Maria Smørholm
Veien videre
I tiden som kommer ligger nye eventyr i vente for jentene, som allerede har fått tildelt plass og flymaskin de skal jobbe med. For Romundstad og Korsvik går veien videre til Ørland flystasjon hvor de skal jobbe med kampflyet F-35, mens for Sommernes blir neste eventyr i Bodø med redningshelikopteret AW101. Alle tre gleder seg til videre utvikling og jobbing.
— Det blir gøy å jobbe med de som kan mye om flymaskinene og det blir spennende og lærerikt, avslutter jentene.
EMAR utdanningen flyttes nå til Bardufoss.