Et Sea King og 2 SAR Queen helikoptere under IOC av det nye søk og rednings helikopteret SAR Quuen

Norges nye redningshelikopter

​Gjennom snart 50 år har Sea King reddet både liv og helse. I dag tok arvtakeren over på første base. Redningshelikoptertjenesten er nå klare for å løse oppdrag med SAR Queen ut fra Sola. SAR er en forkortelse for engelske «search and rescue» (søk og redning). Dette blir også hovedoppgavene til det nye redningshelikopteret.

Redningstjenesten har med dette fått et betydelig løft. De nye redningshelikoptrene vil gi økt trygghet for folk på sjøen, langs kysten, i fjellet og i avsidesliggende områder over hele landet. Helikoptrene vil være merkbart raskere og nå vesentlig lengre enn dagens Sea King-helikopter. Søkeegenskapene og mulighet for medisinsk behandling vil også vesentlig forbedres.

Dronningen tar over

Nye SAR Queen ble introdusert under en seremoni på Luftforsvarets base Sola 1. september 2020. Til stedet var statsminister, justisminister, forsvarsminister, sjef Luftforsvaret og viktige samarbeidspartnere og støttespillere. 

– Sea King-helikoptrene har i flere tiår blitt brukt til å redde folk i nød og vanskeligheter. Nå er de første av våre nye redningshelikoptre endelig satt i drift. Med det har redningstjenesten fått et betydelig løft, både over hav og land. Det bidrar til å styrke vår samlede beredskap, sier statsminister Erna Solberg. 

Luftforsvaret er godt fornøyd med det nye navnet som ble avslørt under markeringen. SAR, søk og redning, er beskrivende for et helikopter som skal redde liv og helse på sjøen, i fjellet og på avsidesliggende plasser. 

Alle i bruk til 2023

Luftforsvaret ser frem til å ta de nye redningshelikoptrene i operativ bruk. Sola er første base ut. Videre vil helikopteret fases inn på Ørland, Banak, Bodø, Rygge og Florø. Alle planlagt innen utgangen av 2022. 

Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, takket spesielt de ansatte og deres familier, og alle som har samarbeidet om innfasingen av det nye redningshelikopteret.

– I dag får Norge en forbedret redningstjeneste, en tjeneste som betyr så enormt mye for så veldig mange. Både for menneskene som trenger støtte, og for de menneskene som står på beredskap hver eneste dag hele året. For dem er jobben ikke bare et yrke, men en livsstil der viljen til å løse oppdrag og å redde liv alltid står i fokus, sier Skinnarland.

AgustaWestland AW101:

  • Leverandør: Leonardo Helicopters fra England.
  • 330 skvadron er underliggende Redningshelikoptertjenesten (RHT), og har i tillegg til Sola avdelinger på Banak, Bodø, Ørland, Florø og Rygge.
  • Redningspersonellet på Luftforsvarets base Sola har gjennomført opplæringen på AW101.
  • 1. september 2020 begynte AW101 å fly reelle oppdrag i Norge. Luftforsvarets base Sola var den første til å benytte seg av de nye redningshelikoptrene. De resterende avdelingene vil følge etter med opplæring og begynne å operere med AW101, mens Sea King gradvis vil fases ut frem til 2023.
  • Redningshelikoptertjenesten samarbeider med blant andre Røde Kors, alpin- og redningsgrupper, Norsk luftambulanse, Redningsselskapet, brannvesen, politi og helsevesen.