På vakt – helt på grensen til Ukraina
De norske styrkene i Polen vokter over NATOs og Polens grenser. Bare noen få mil fra krigen i Ukraina står norske luftvernstyrker og norske jagerfly parat døgnet rundt.
Helt sørøst i landet, noen få mil fra grensen til Ukraina ligger den polske byen Rzeszow. Denne byen spiller en nøkkelrolle i krigen som foregår på andre siden av grensen. Ved flyplassen i Rzeszow lander daglig enorme mengder materiell, mat, forsyninger og krigsmateriell.
Langs landeveien ruller det inn stadige kolonner. Alt donert av USA, NATO, Norge og mange andre nasjoner og organisasjoner. Enorme verdier i materiell og utstyr som er essensielt for Ukrainas kampmot Russland.
Faktisk er det slik at over 90 prosent av alt som doneres fra Vesten går gjennom denne flyplassen. Og langs denne flystripen står blant andre det norske luftvernsystemet NASAMS på plass for å sikre at flyplassen og alt materiellet er trygt.
To polske vakter foran et polsk F-16 i Poznań. Foto: Ole Andreas Vekve NASAMS-launcher ved Rzeszów-Jasionka flyplass i Polen. Foto: Ole Andreas Vekve Norsk F-35 lander ved Poznań-Krzesiny Airport i Polen. Foto: Ole Andreas Vekve
Selve oppdraget er rutinepreget, forklarer sjefen for den norske luftverstyrken, major Steinar Larsen.
– Det er veldig likt det man har trent på. Sånn sett er det er veldig gjenkjennbart og det skaper en ro når man har trent på dette mange ganger før. Jeg tror suksessfaktoren for at vi løser det på en god måte er at vi er en godt trent avdeling som har gjort det her over lengre tid, i tillegg har vi svært høyt motivert personell, forklarer majoren.
Lengre vest i landet i byen Poznan, står fire av Norges kampfly F-35 klare- døgnet rundt for å kunne raskt komme seg i luften. Disse har også en svært viktig rolle i systemet som skal forsvare NATOs grenser bestående av radarer, jagerfly og luftvernsystemer.
– Når vi flyr, så ligger vi ganske tett opp til grensen til Ukraina. Da er det jo en spenning om noen av disse dronene eller kryssermissilene vil krysse inn over NATO luftrom. Da skal vi være forberedt på å gjøre oppgaven vår. Enten å identifisere de eller i ytterste konsekvens skyte de ned, forklarer sjefen for den norske F-35 styrken, med kallenavnet «Morgan».


Luftvernstyrken kom til Polen før julen i 2024, mens jagerflyene var på plass rett etter jul. Siden den gang har styrkene måtte ha økt beredskapen til høyeste nivå.
– Vi kjenner på realiteten og virkeligheten rundt det. Spesielt når vi ser at det kommer skarpe missiler og droner fra Russland mot vest i Ukraina, som har potensiell mulighet for å treffe oss. Da er en helt annen virkelighet rundt det enn det man kjenner på en øvelse for eksempel, forteller Larsen.
Fra operasjonsområdet til jagerflyene, kan man se langt inn i Ukraina med det blotte øyet, forklarer Morgan.
Det veldig spesielt å vite at du er så nærme opptil der hvor det foregår en fullskala krig. Og jeg reflekterer jo også rundt at det er noen på andre siden der som har det ganske mye verre. Vi er tross alt på trygg NATO-jord under oss og vi flyr jo ikke inn i Ukraina.
Jagerflypiloten "Morgan"
Luftvernstyrken har nå fått forlenget sitt oppdrag i Polen og blir stående på vakt for NATO frem til sommeren 2025.