Fra opptaket til Fallskjermjegertroppen (vernepliktige) ved Forsvarets spesialkommando (FSK)

Slik lykkes du på spesialopptaket

Å passere nåløyet til Forsvarets spesialstyrker er beintøft. Men ikke umulig. Her er instruktørens tips for å stille best mulig rustet til spesialopptak.

«Steinar» har jobbet med opptak og seleksjon til Forsvarets spesialstyrker (FS) i en årrekke, og er blant Forsvarets mest erfarne instruktører. Opp gjennom årene har han sett hva som gjør at noen lykkes, mens andre ryker ut av de krevende opptakene til spesialstyrkene.

– De som gjør det bra, er de som har tatt konsekvensene av målsetningen de har satt seg. De har satt seg inn i det som kreves, og forberedt seg godt fysisk og mentalt, sier instruktøren.

Blant de hardeste

Hvert år søker hundrevis opptak til Jegertroppen, Fallskjermjegertroppen og andre avdelinger i spesialstyrkene.

Soldatene i spesialstyrkene er de ypperste og råeste Norge har, og de løser avanserte og risikofylte oppdrag her hjemme og i utlandet. Derfor må Forsvarets spesialstyrker finne de rette hodene for jobben, og det krever en grundig seleksjonsprosess.

– Opptaket er fysisk og mentalt krevende, det er det ingen tvil om. Jeg tipper at vi har en av de hardeste seleksjonsprosessene i Forsvaret, i alle fall for førstegangstjenester.

Ikke bare fysisk styrke

De fleste som møter til opptak, har fysikken som kreves for å bestå. Men motivasjonen, og vilje til å komme gjennom opptaket, er nesten like viktig.

– Én ting er å klare å motivere deg selv, men du må også ha evne å motivere andre, sier «Steinar».

Instruktøren understreker at kandidatene ikke må tenke for langt frem i tid under selve opptaket. Det kan knekke selv den sterkeste.

– Vi sier til kandidatene våre: «Lev i nuet, og gjør ditt beste med utfordringen du jobber med her og nå».

 

Glimt i øyet og kreativitet

– Utenom det fysiske, hva ser du etter hos kandidatene?

– At de klarer å løse forholdsvis kompliserte oppgaver individuelt, og samtidig klarer å løse krevende oppgaver i en gruppe. Så er det den mentale biten med å tåle ubehag over tid, og å ha et glimt i øyet når du er som lengst nede i kjelleren.

Han har ingen enkel beskrivelse på den perfekte kandidat, for de kommer i alle størrelser og med ulike bakgrunner.

– Men fellesnevneren er at de har en brennende motivasjon, god fysikk, har gjort gode forberedelser, og at de kan tåle ubehag over tid. Jegerånden går på å se minst mulig begrensninger og være kreativ. Det er ikke alltid ressursene du har strekker til, men du klarer likevel å løse oppdraget ditt.

Instruktørens fem tips

 1. Forbered deg mentalt
  Start med å spørre deg selv: Hva kan jeg gjøre for å stille best mulig rustet til opptak?
   
 2. Les deg opp
  Les om stillingen, kravene og seleksjonsprosessen. Du finner masse god informasjon om Jegertroppen, spesialbåtoperatør og Fallskjermjegertroppen her på denne siden.
   
 3. Tren deg opp
  Forbered deg godt på kravene, og bestå alle fysiske minstekrav med god margin.
   
 4. Alene og sammen
  Husk at det er avgjørende å være en god lagspiller. Hvis du ikke evner å løse utfordringer i en gruppe, er du ikke en kandidat for spesialstyrkene.
   
 5. Tenk «her og nå»
  På opptaket må du ha fokus på dagen du er inne i, og utfordringene som skal løses her og nå. Ikke begynn å tenke på at dette skal vare i en hel uke. Det kan knekke enhver soldat.

Større enn deg selv

Instruktøren er helt klar på at alt slitet er verdt det, for i enden venter en jobb i Forsvarets spesialstyrker.

– Vi liker å si at vi har verdens beste arbeidsplass, med godt samhold og kameratskap. Du knytter bånd for resten av livet, sier han og legger til:

– Vi prøver også så tidlig som mulig å få kandidatene til å føle at de er med på å forsvare og verne noe som er større enn dem selv. Da snakker vi om landet vårt og alt vi er glad i. Det er en viktig motivasjonsfaktor for å yte godt i tjenesten.

Forsvarets spesialstyrker

Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som gjennomfører ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.

Pil til høyre
FS_karusell_01_16