Fallskjermjegere fra Hærens jegerkommando hopper i fallskjerm fra et C-130H Hercules fly

Fallskjermjeger

Fallskjermjeger er for deg som ønsker en skikkelig utfordring i førstegangstjenesten. Som fallskjermjeger-aspirant lærer du ferdigheter som er nødvendig for å løse krevende oppgaver og oppdrag. Dette innebærer blant annet fallskjermkurs, navigasjonstrening, overlevelseskurs og skytekurs.

Varighet
-
Tjenestesteder
Avdeling
Forsvarets spesialstyrker
Bakgrunn
Ingen
Antall stillinger
1-10
Søknadsfrist
Søknadsfrist utløpt 15. april.

Krav til tjenesten

 • Være minst 18 år før opptaket starter.
 • Bestå fysiske minstekrav for utdanningen.
 • Være norsk statsborger.
 • Karakter 9 på synstest uten bruk av briller eller linser
  • Laseroperasjon er OK så lenge resultatet er innenfor kravet
 • Ha god helse.
 • Minimum karakter 5 på teoritesten (allment evnenivå).
 • Plettfri vandel.

Fallskjermjeger jobber i små grupper og skal være i stand til å løse langvarige oppdrag inne på fiendtlige områder. For å bli fallskjermjeger må du være fysisk og psykisk sterk, evne til å lære raskt, samt jobbe selvstendig og i team. 

Det er også viktig at du håndterer usikkerhet på en god måte, og tåler ubehag over tid. 

 

Fysiske minstekrav

 • 5 kroppshevinger
 • 30 armhevinger
 • 35 situps på 2 min
 • 20 rygghev
 • Svømmedyktig 400 meter

Test på grovuttak:
- 7 km pakningsløp med sekk på 22 kg
- Antrekk: idrettstøy og joggesko
- Tidskrav: 45 minutter

Før opptak: 
- 7 km pakningsløp med sekk på 22 kg
- Antrekk: uniform, marsjstøvler og våpen
- Tidskrav: 49 minutter 

Merk: minstekrav er kanskje ikke godt nok

Som regel er nivået blant de som kommer inn til tjenesten, høyere enn minstekravene. Siste års gjennomføring viser at de som var på opptaket, hadde disse gjennomsnittlige prestasjonene:

 • Kroppshevning (pull-ups): 11,66 stk
 • Armhevninger (push-ups):  36,6 stk
 • Situps  57,7 stk
 • Beste 7 km: 30:42:00
 • Gjennomsnitt 7 km: 40:26:00
 1. Tjenestehverdag

  Under opptaksuken til fallskjermjegeropptaket blir aspirantene testet både psykisk og fysisk.

  Troppen består av spesielt selekterte og motiverte soldater. Tjenesten fokuserer på grundig og realistisk opplæring. Du vil møte på mange utfordringer både som enkeltperson og som del av et team. 

  Dersom du består opptaket vil du få mulighet til å starte som fallskjermjegeraspirant i Forsvarets spesialkommando. Som fallskjermjegeraspirant vil du bli utdannet og tre​nt på de kunnskaper og ferdigheter som er nødvendig for å løse oppgaver og oppdrag. Dette innebærer blant annet fallskjermkurs, navigasjonstrening, overlevelseskurs og skytekurs. 

  Aspirantperioden avsluttes med en eksamensøvelse som må bestås for å kunne fortsette den videre tjenesten som fallskjermjeger. De aspiranter som etter aspirantøvelsen vurderes som skikket til å fortsette utdanningen i Fallskjermjegertroppen får status som fallskjermjegere.

  Du kommer til å fryse, være våt, trøtt, sulten og sliten utallige ganger i løpet av tjenesten. Til gjengjeld vil tjenesten i Fallskjermjegertroppen vil gi deg utfordringer, opplevelser og erfaringer du ikke får noe annet sted. Tjenesten innebærer reising både i Norge og i utlandet i forbindelse med kurs og øvelser. Den enkelte fallskjermjeger har ca. 90 øvelsesdøgn i løpet av tjenesteåret. 

 2. Grovopptak

  Kvalifiserte søkere blir innkalt til grovuttak hvor det blant annet gjennomføres legesjekk og fysiske tester for å sikre at du består minstekravene​. Grovopptaket varer ca. 2–3 dager og gjennomføres på Sessvollmoen leir i slutten av juni.

  Se forsvaret.no/grovopptak.

  Under finner du egenerklæring ved opptak til fallskjermjeger/jegertroppen, denne tas med ferdig utfylt til grovopptak. 

  Last ned egenerklæringen her

  Forberedende tjeneste og opptak

  Kvalifiserer du deg til videre opptak er du en av dem som får starte på forberedende tjeneste på Rena, som har til hensikt å forberede kandidatene til opptak. Perioden med forberedende tjeneste gjennomføres de to siste ukene i juli og går frem til begynnelsen av august. Etter den forberedende tjenesten gjennomføres opptaket.

 3. Opptaket er hektisk og krevende. Det stilles høyt krav til motivasjon, fysikk og læringsevne. Det er få av de som møter til opptak som tas opp som fallskjermjegere, men det er ingen umulighet. Ønsker du å være en av de få som blir fallskjermjeger må du gjøre gode forberedelser før du møter til opptak.

  Det anbefales å bruke treningsprogrammet som du finner nederst på siden.

 4. Etter fullført og bestått førstegangstjeneste er du godt forberedt til å kunne søke spesialjegeropptaket som er starten på en karriere for operativ tjeneste ved Forsvarets spesialkommando. Du kvalifiserer i tillegg til å fylle beredskapsstillinger i avdelingens reserve- og oppfølgingsstyrke.

Kontaktinformasjon
Har du spørsmål om krav, søknad, stillinger eller lignende?