Rekrutter får undervisning i grunnleggende våpenteknikk.  *** Local Caption *** Recruits having a lesson on basic fire arms technique.

Slik forebygger Forsvaret vådeskudd

Den siste tiden har du kunnet lese, høre og se flere saker om Forsvarets håndtering av vådeskudd. Vi har samlet fakta om saken samt informasjon om hvordan Forsvaret jobber for å hindre vådeskudd.

Skytetreninger er en sentral del av Forsvarets virksomhet. Årlig avfyrer Forsvarets personell over 40 millioner skudd i forbindelse med trening, øvelser og forberedelser til Forsvarets skarpe oppdrag. I tillegg bruker Forsvaret store mengder løsammunisjon.

Vi legger ned store ressurser for å hindre ulykker og vådeskudd i denne treningen. Vi har strenge rutiner, bestemmelser og prosedyrer. Likevel skjer det dessverre uhell innimellom. I perioden 2010–2023 har vi hatt 20 vådeskudd med personskader, altså 1 til 2 slike hendelser per år. Vi presiserer at vådeskudd ikke skal skje, og at ethvert uhell er sterkt beklagelig.

Media har hatt saker om flere av hendelsene, blant annet fra Mågerø i 2021, der soldaten Maria Mæle Christensen ved et uhell ble skutt i magen. Det var en svensk spesialsoldat som avfyrte skuddet under en øvelse sammen med Forsvarets spesialstyrker. I etterkant av hendelsen har Forsvaret endret regelverk og strammet inn praksis for å hindre nye ulykker. Forsvaret beklager hendelsen.

Du kan lese mer om saken og fakta i listen under.

Vådeskuddet på Mågerø

  1. Ulykken skjedde på Mågerø 30. november 2021. Under en øvelse sammen med Forsvarets spesialstyrker avfyrte en svensk spesialsoldat ved et uhell et skudd. Kulen traff soldaten Maria Mæle Christensen i magen.

    NRK har omtalt ulykken ved flere anledninger, og Forsvaret har både gitt skriftlige svar og stilt til et langt intervju i saken. Den 25. november 2023 intervjuet NRK Christensen om hendelsen.

    Forsvaret har presisert at dette var en ulykke som aldri skulle skjedd, og vi har beklaget hendelsen. Forsvaret har hatt jevnlig dialog og oppfølging med Christensen, som er ansatt i Forsvaret. Forsvarssjefen har selv engasjert seg i saken og beklaget. Han har hatt direkte dialog med Christensen og foreldrene hennes siden mars 2023. Denne dialogen pågår fortsatt, og vi anser dette som et internt anliggende.

    Svensk påtalemyndighet har ført saken mot spesialsoldaten som avfyrte skuddet, og soldaten ble frikjent i tingretten. Saken er anket.

  2. Statens havarikommisjon har undersøkt hendelsen, i tillegg har Forsvaret selv iverksatt interne undersøkelser. Statens havarikommisjon fremla sin rapport 15. august 2022. Kommisjonen fremmet to sikkerhetstilrådinger som følge av undersøkelsen, og rapporten tilrår at:

    • Forsvaret forbedrer praksis for samordning og etterlevelse av relevante sikkerhetsbestemmelser ved øvelser med håndvåpen.
    • Forsvaret, i påvente av eventuelle tekniske løsninger, forbedrer risikovurderinger og barrierer som hindrer vådeskudd ved tosidige øvelser.
  3. Sjef for Forsvarets spesialstyrker (FS), generalmajor Joar Eidheim, kommenterer følgende:

    FS har etablert et strengt sikkerhetsreglement som skal følges ved enhver skyting eller form for aktivitet som medfører risiko. I dette tilfellet ble ikke reglementet etterlevd.

    For meg er vådeskudd ikke akseptabelt, og vi tar dette svært alvorlig. Vi har iverksatt følgende tiltak i organisasjonen etter hendelsen: 

    • Vi har strammet inn vår praksis ved gjennomgangen rundt våpensikkerhet under samtrening med utenlandske styrker.
    • Etter ulykken har FS oppdatert sine sikkerhetsbestemmelser, og vi har nå bedre beskrevet våre regler rundt våpenhåndtering ved samtrening med utenlandske styrker.
    • Vi har presisert bestemmelsene rundt våpensikkerhet for de enkelte øvelsene som vi gjennomfører.

Vådeskudd i Forsvaret

  • Til sammen blir mer enn 40 millioner skudd avfyrt for å øve på Forsvarets skarpe oppdrag. I tillegg benyttes det store mengder løsammunisjon.
  • Årlig gjennomføres det skytebanetjeneste med tusenvis av vernepliktige og ansatte.
  • I perioden fra 2010 og 2023 har Forsvaret hatt 20 vådeskudd med personskader
  • Forsvaret har rutiner, prosedyrer og sikkerhetsbestemmelser for å forhindre vådeskudd. Disse bestemmelsene er standardisert for Forsvaret.
  • Vådeskudd med personskade varsles til sivilt politi, Statens havarikommisjon og Arbeidstilsynet.
  • Alle uønskede hendelser, inkludert vådeskudd, er rapporteringspliktige i Forsvarets system for avvikshåndtering. Hvert enkelt vådeskudd blir behandlet i avdelingen der hendelsen skjer. Samtidig utarbeides statistikk og oversikt over vådeskudd i hele Forsvaret slik at trender kan analyseres og fellestrekk identifiseres.
  • Statistikk-arbeidet er et viktig bidrag til endring i prosedyrer, regelverk og sikkerhetsbestemmelser, slik at sannsynligheten for alvorlige hendelser reduseres.
  • Hvert vådeskudd er unikt, noe som gjør det utfordrende å finne felles bakenforliggende årsaker. Det er nærmest umulig å identifisere ett enkelt tiltak som eliminerer at vådeskudd skjer, det er som oftest summen av flere som gir effekt.
  • I Forsvaret stilles det høye krav til opplæring i bruk av våpen. All grunnleggende våpenutdanning i Forsvaret følger et felles utdanningsprogram. Soldatene drilles på regler og prosedyrer for håndtering av våpen og ammunisjon.
  • Kunnskap, ferdighet og holdninger til korrekt våpenhåndtering skal bygge forståelse og trygghet både for Forsvarets personell og omgivelsene. Håndteringen av våpen er i utgangspunktet risikofylt.