Norsk English
Forsvarets høgskoles avdelinger
Forsvarets høgskole driver forsknings- og utviklingsaktivitet (FoU) ved Cyberingeniørskolen, Institutt for forsvarsstudier, Krigsskolen, Luftkrigsskolen, Sjøkrigsskolen, Språk- og etterretningsskolen og Stabsskolen.
Mer om forskning og utvikling ved Forsvarets høgskole
02_DALL·E 2023-12-12 21.23.20 - A

Skolesjefens velkomsttale

Velkommen til Sjef Luftforsvarets Luftmaktseminar 2024

I 2024 fyller Luftkrigsskolen 75 år. Til høsten tar vi opp kull 75! Men til å være 75 år synes jeg vi er ganske moderne og spreke. Temaet på årets Luftmaktseminar er tidsaktuelt, fremtidsrettet og fremoverlent. Samtidig har vi beholdt alderens klokskap og kunnskap. Den kombinasjonen vil igjen vise seg å være oppskriften til suksess! 

For å lage fjorårets velkomsthilsen brukte jeg kunstig intelligens (KI). Det hadde kanskje passet enda bedre å gjøre det i år. I den ferske Forsvarsanalysen 2024 omtales KI som både en av de viktigste teknologiene for digital transformasjon og som en teknologi som vil forandre – eller til og med revolusjonere – forsvar og sikkerhet. Mange snakker om den fjerde teknologiske revolusjon. Seminaret har som ambisjon å øke kunnskapen og forståelsen for den militære betydningen av disse omveltningene. Overskriften på årets seminar er: 

Kunstig intelligens, autonomi og verdensrom. Fra abstrakte muligheter til reell kampkraft  

Men for å kunne utnytte denne teknologien, kan vi ikke kun ansette en gjeng med KI spesialister eller outsource all kunnskap til CYFOR, og si «iverksett!». I bruk av militærmakt liker vi å ha «herredømme» og overlegenhet. Har jeg forstått militære eksperter og tenkere rett er vi avhengig av å forstå og utnytte KI for å beholde vår posisjon, som NATO og som stat i en omskiftende verden. KI (ChatGPT) selv mener at bruk av KI innenfor følgende områder kan gi økt militær effekt og evne til å løse oppdraget: Autonome systemer, bildeanalyse og gjenkjenning, Beslutningsstøtte, cyberkrigføring, kommunikasjon og nettverksoptimalisering, simulering og trening, logistikk og forsyningskjedeoptimalisering, prediktiv analyse, og grensekontroll og robotteknologi. Noen av disse områdene er vi innom. Mulighetene er mange. Mange er også risikoene og de etiske dilemmaene. 

For å klare å være en del av den teknologiske revolusjonen må Forsvaret på alle nivåer og innenfor alle domener ha en forståelse for hva denne teknologien er. Vi må også ha en viss grad av forståelse for hvilke muligheter og begrensinger KI har og hvilken risiko som er knyttet til bruken av teknologien. Når Forsvaret trenger mer kunnskap om KI, så betyr det at den enkelte som jobber i Forsvaret trenger mer kunnskap. Teknologien er her, så heng med! Jeg anbefaler et gratis introduksjonskurs til KI i regi av NTNU med samarbeidspartnere. Det er verdt de 25 timene det tar. Du finner det her: https://www.elementsofai.com/no/ 

FHS/-Luftkrigsskolen har sammen med sjef Luftforsvaret satt sammen et meget aktuelt og spennende program i årets Luftmaktseminar. Det er et bidrag for å øke forståelsen og senke terskelen for å utnytte muligheter i bruk av KI og teknologi i utøvelse av militærmakt, for å skape reell kampkraft. 

Vær aktivt til stede, nyt det sosiale og god mat sammen med gode venner og kolleger. 

Ha et lærerikt og hyggelig seminar! 

Skolesjefen

FoU ved Luftkrigs­skolen
Luftkrigsskolen består av et fagmiljø på ca. 25 faglig ansatte (militære og sivile) som kombinerer akademisk kompetanse og militær erfaring i sitt forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) for å utvikle kunnskap innen fagområdene luftmakt og luftmilitær ledelse.
Mer om forskning og utvikling ved Luftkrigsskolen