
Hvordan skiller militær ledelse seg mellom land?
Sveitserne har tatt initiativ til en internasjonal sammenlignende analyse av militære lederutviklingskonsepter. Fra Norge deltar forskere ved FHS/Stabsskolen.
Det internasjonale prosjektet "Comparative Analysis of Military Leadership Concepts" er initiert og drives frem av det sveitsiske militærakademiet i Zürich. Målet er å gjennomføre en internasjonal sammenlignende analyse av militære leder- og lederutviklingskonsepter på bred front.
Hele 21 nasjoner bidrar inn i arbeidet med å forfatte nasjonale kapitler som presenterer og diskuterer de enkelte lands perspektiver på egen militær leder- og ledelsesutvikling.
I starten av september gjennomførte prosjektet en workshop i Zürich, der deltakernasjonene presenterte og diskuterte sine bidrag og perspektiver i en vitenskapelig ramme. Resultatene fra workshopen skal samles og publiseres som kapitler i en egen antologi utgitt av Springer Publication Series (Advanced Sciences and Technologies for Security Applications).
Det norske forsknings- og utviklingsprosjektet fra Forsvarets høgskole, "Militær leder- og ledelsesutvikling i teori og praksis", bidrar til arbeidet. I Zürich deltok professor Rino Bandlitz Johansen, prosjektleder, og Jan Ketil Arnulf, professor II ved FHS Stabsskolen.
Ny norsk bok om militær leder- og ledelsesutvikling
Prosjektet ved FHS har som mål å dokumentere og reflektere videre over vår egen praksis og profesjonsidentitet – tett knyttet til militære operasjoner. Primært handler det om å skape samsvar mellom teori og praksis. Hva er forholdet mellom utdanningens innretninger og metodiske grep og de erfaringene og effektene som skjer ute i operasjoner?
Forskerne har ferdigstilt 24 kapitler i antologien Militær leder- og ledelsesutvikling i teori og praksis. Antologien er nå inne i en fagfellevurderingsprosess.
Foreløpige analyser og konklusjoner fra antologien danner grunnlaget for et eget bokkapittel i det internasjonale prosjektet. Funn så langt er at militære profesjonsutøvere opplever leder- og ledelsesutvikling som godt forankret i den militære profesjonen, og at den utgjør en viktig del av identiteten deres.
Videre har prosjektet avdekket en endring i dialogen mellom leder og følgere, med vekt på en mer uttalt toveiskommunikasjon. Når antologien er publisert, dreier FHS-prosjektet over i en ny fase. Forskerne vil da samle inn empiriske data for å utforske Forsvarets egen leder- og ledelsesutviklingspraksis, om den virker og har betydning for operativ evne.