Konkurrerende visjoner om verdensorden i høyimperialismes tidsalder: Den russisk-japanske krig og vestens verdensbilder
Mye nyere forskning på Den russisk-japanske krig (1904-05) har fokusert på hvordan krigen inspirerte nasjonalist- og frigjøringsbevegelser i Asia og Afrika og fikk kritikken av vesten til å tilta i styrke over store deler av verden.
Forskningen på krigens virkninger i vestlige land har i stor grad begrenset seg til undersøkelser av statlige aktører. Dette til tross for en enorm dekning av krigen og stor interesse i brede lag av befolkningen.
Denne oppgaven tar et bredere perspektiv ved å bringe in persepsjoner fra en bredere offentlighet i Tyskland, Storbritannia og Norge. Masteroppgaven tar utgangspunkt i en todelt problemstilling.
For det første, avisers ideologske tilknytning – konservativ, liberal og sosialistisk: hvordan påvirket hensynet til ideologi, nasjonalisme og internasjonalisme aktørenesperspektiver på krigen?
For det andre, i et Europa med stadig mer intensiv interaksjon med den ikke-vestlige verden – ofte fundert på ulike premisser – og diskurser om vestlig overlegenhet: hvordan ble den første seieren til et ikke-vestlig land over et vestlig land i moderne tid fortolket?