Norsk English

Joint Targeting

Prosjektperiode
2. jan. 2023 -
2. mar. 2026
Prosjekteier
Forsvarets høgskole
Prosjektleder
Greve, Synva Øidvin
Avdeling
Luftkrigsskolen (LKSK)
Emneord
Finansiering

PhD: Joint Targeting

Stipendiat ved Luftkrigsskolen: Synva Øidvin Greve

Leveres våren 2026 ved NTNU, Institutt for moderne samfunnshistorie.

 

Norge er i ferd med å utvikle et langtrekkende supersonisk missil mot sjø og landmål.  Norske korvetter og fregatter har allerede langtrekkende missil (Naval Strike Missile (NSM)), F-35 er snart operativ med Joint Strike Missile (JSM), og Hæren jobber med å anskaffe langtrekkende presisjonsvåpen.  Med disse investeringene er Forsvaret i ferd med å få en vesentlig forbedret teknologisk evne til å kunne påvirke fiendtlige mål, noe som åpner for en rekke problemstillinger og utfordringer. Hvordan er egentlig vår evne til å knytte militær maktanvendelse og målvalg til mer overordnede militærstrategiske og politiske målsettinger?

Metodisk målbekjempelse eller targeting defineres ulikt i ulike nasjoner og våpengrener.  Enkelt forklart handler metodisk målbekjempelse, eller targeting, i Forsvaret om hvilke mål vi skal bekjempe, hva vi ønsker å oppnå med det og hvordan vi skal gjøre det. Målbekjempelse er en helhetlig prosess som involverer alle nivå i Forsvaret – politisk, strategisk, operasjonelt og taktisk nivå. Det vi i denne artikkelen benevner som targeting vil her benyttes som et overordnet begrep og inkluderer targeting-prosessen på alle nivå i Forsvaret, en prosess som er en sentral del av operasjonsplanleggingen og som knytter overordnede politiske og strategiske målsettinger til taktisk utførelse.

PhD’en fokuserer på Joint Targeting og hvordan dette har utviklet seg i en historisk kontekst. Foreløpig består denne avhandlingen av tre deler:

(1) Kunnskapsgrunnlag: Hvordan har Norges evne til å drive metodisk målbekjempelse (targeting) utviklet seg fra 1991 til 2021?

(2) Prosess og forståelse: Hvordan er forståelsen for hva metodisk målbekjempelse er i de ulike nivåene i Forsvaret, og i hvilken grad har de et omforent syn på hvordan prosessen er tenkt gjennomført på politisk, strategisk, operasjonelt og taktisk nivå?

(3) Effekt. Hva og hvordan tenker det politiske, strategiske, operasjonelle og taktiske nivået i Norge om oppnåelsen av effekt i militære operasjoner?