
Har utdannet rekordmange HV-soldater i år
I mange år har Forsvarets Transportskole utdannet soldater som skal kjøre tunge kjøretøy. For et halvt år siden strømmet plutselig heimevernssoldater til skolen.
Saken er fra heimevernsblad nr. 2 2024
– Jeg er søren ikke sikker på hvor den første henvendelsen kom fra, ler Trude Liodden, instruktør ved Forsvarets transportskole på Sessvollmoen.
For et halvt år siden dukket den første store gruppen med elever fra Heimevernet opp hos skolen. I mellomtiden har ryktet om kurset gått mellom avdelingene i Heimevernet.
– Nå har jeg jobbet hos transportskolen i seks år, og dette er fjerde kurset vi holder for HV. Det er på et halvt år. Det siste halve året har vi klart å treffe HV på en eller annen måte.
Nå ønsker instruktørene seg flere heimevernssoldater på kurs. Liodden forteller at Heimevernets vognførere av tunge kjøretøy kan være spesielt viktig å få med på kursene.
– De kjører kanskje lastebiler sivilt. Disse lastebilene kan ikke sammenlignes med dem vi har i Forsvaret, de som kjøres sivilt er mye mer moderne og har førerstøttesystemer som vi ikke har i Forsvaret.
– Det å sette HV-soldatene bak rattet en gang i året, uten opplæring, er hverken lov eller lurt, legger Liodden til.
Ser frem til faglig påfyll
Haakon Glomnes er en av kurselevene som er spesielt ivrig etter å være på kurset. Han har jobbet som trafikklærer i flere år. Nå er drømmen også å bli trafikklærer på tyngre kjøretøy.

– Derfor har jeg de siste tre årene kjørt turbuss, for å få erfaringen jeg trenger, forklarer han.
Kurset hos transportskolen er dermed ikke bare relevant for tjenesten i Heimevernet, men også til hans sivile jobb. I løpet av det svært intensive kurset skal deltakerne gjennom alt de trenger for å kunne kjøre noen av Forsvarets tyngre kjøretøy.
– Fra høsten skal jeg gjennom mye av dette på sivile lastebiler. Jeg vil tro at jeg får bruk for det jeg lærer her, men samtidig er kjøretøyene her eldre, enklere og litt spesielle på noen områder, så det er nok mye annerledes også. Likevel er nok mye nyttig og relevant.
Glomnes er lagfører på et proviantlag i Bergenhus heimevernsdistrikt 09, og de trenger muligheten til å flytte seg rundt på egenhånd. Behovet for å flytte utstyr har også troppsassistent David Kallekleiv fra samme heimevernsdistrikt.

Troppsassistenten har flere oppgaver når han er på øvelse, både innen etterfylling av proviant til troppen og vedlikehold, og derfor er det greit å kunne kjøre lastebil.
– Jeg har lastebillappen, så da skulle det bare mangle å ha blålappen også, smiler Kallekleiv.
Han har allerede utdanning som mekaniker i Forsvaret, og nå ser han frem til å bygge videre på det.
– Jeg har kjørt disse kjøretøyene med dispensasjon før, forklarer Kallekleiv, og bekrefter at han ser frem til litt mer faglig påfyll bak rattet på Scaniaen.
– Jeg gleder meg til å lære mer om berging og seriebruk av vinsj. Det har jeg ikke vært så mye borti. Når vi først skal bruke disse kjøretøyene er det viktig at vi kan gjøre det på en forsvarlig måte, legger han til.
Forsvarets Transportskole
Hovedoppgaven til FTS er å utdanne vognførere, kjøreinstruktører og spesialister for alle forsvarsgrener. FTS har et sentralt fagansvar i utarbeidelsen av reglementer, fagplaner, kompetanseutvikling og viktigst av alt ivaretakelsen av trafikksikkerheten i Forsvaret. FTS utøver fagmyndighet på hjulkjøretøy i Forsvaret på vegne av sjef for Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO).
HV-elver – ikke som andre elever
Hvert år er det litt over 800 soldater som blir utdannet som førere av tunge kjøretøy i Forsvaret.
– Kurselevene fra Heimevernet er stort sett fornøyde. Det er klart at det er noen som mener at

de ikke trenger kurset, fordi de kjører lastebil sivilt. De endrer som regel oppfatning etter at de har vært på kurs, forteller Liodden.
Hun forteller at det er flere ting man skal være bevisst på når man er ute og kjører Forsvarets tyngre kjøretøy på vinterstid, blant annet at Scania P93, som er mest utbredt i HV, ikke har ABS.
– Vi har mange forskjellige personellgrupper på kurs. Mest typisk er soldater i førstegangstjenesten. Elevene fra HV er eldre og har mer arbeidserfaring, ofte som yrkessjåfør, forklarer hun.
Vil ha flere HV-soldater på kurs
– En av motivasjonsfaktorene mine for å holde kurs er å få møtt utrolig mye hyggelige folk.
Nå vil Liodden at flere skal få øyene opp for at Forsvarets Transportskole kan være en god støtteressurs.
– Selv om vi ikke er Heimevernet, er vi til for hele Forsvaret. Forsvaret er pålagt å gi dette kurset til de ansatte. Skolen har til sammen over hundre års erfaring blant oss som jobber her. Vi har bred erfaring, selv om vi er en liten kjøreskole. Det er bare å kontakte oss for kurs.
– Det er alltid trivelig å holde kurs for Heimevernet. Vi hadde ikke ønsket mer av det, hvis det ikke hadde vært gøy.