
HV-Norge rundt
Heimevernet består av 40 500 soldater, 11 distrikter, 12 innsatsstyrker og 208 HV-områder, i tillegg til Heimevernets våpenskole og Heimeversstaben. I «HV-Norge rundt» gir vi soldaten, områdeledelsen og distriktet plass til å ytre sine tanker om HV-tjenesten.
Soldaten
Daniel Halkjelsvik (33), som studerer for å bli byggingeniør, er også områdesoldat og lagfører i utrykningstroppen i Ålesund heimevernsområde.
– Det beste med å være heimevernssoldat er at det er utfordrende; man kjenner på mestring. Og selvfølgelig det å få nye bekjentskaper og venner. Jeg har vært i HV i 12 år nå og trives veldig godt. Det å bli hevet inn i et lag med så mange forskjellige mennesker kan være krevende, men da lærer man også å samarbeide, sier Halkjelsvik. Han forteller at det verste med tjenesten er når det er kaldt og dårlig vær – spesielt når man ikke har nok klær.
– Det eneste jeg savner av utstyr er netting. Noen fikk det utlevert i førstegangstjenesten, andre ikke. De som har den har brukt den i mange år, så den er hullete og i dårlig stand. Derfor bruker omtrent halve troppen sivile ullklær. Det har ofte bedre kvalitet enn de gamle nettingene. Utstyrsmangel er noe mange områdesoldater opplever. Det å ha nok og riktig bekledning er viktig for at soldatene skal være forberedt på alt. Har soldatene det de trenger øker også motivasjonen når de er inne til trening.

Ålesund HV-område har tidligere hatt 3/5 trening, som er tre dagers trening for mannskapet og fem dager for befalet. Nå har de gått over til 5/7.
– Det er positivt at det blir mer trening, og det vil absolutt ha en god effekt. Med kun tre dager går mye av tiden til det administrative, noe som fører til lite effektiv trening på allerede få dager. Alle heimevernsområder i Norge skal i 2025 innføre trening 5/7. Dette vil gi befal og mannskap bedre tid og forutsetninger for å trene mer effektivt og realistisk.
Områdesjefen
Karl Anton Lorgen har vært områdesjef i Ålesund HV-område i Møre og Fjordane heimevernsdistrikt 11 i 20 år

Jobben som områdesjef går ut på å lede området i fred, krise og krig, i tillegg til å organisere treningene og sørge for at føringer fra distriktet blir fulgt opp.
– Det er jo en grunn til at jeg har vært områdesjef i 20 år. Jeg trives med det. Soldatene gjør en god jobb og jeg opplever at de fleste er motiverte og positive til heimevernstjenesten. Vi har deltatt på flere leteoppdrag og stiller opp for samfunnet når de har behov for det. Mitt ønske er å gi soldatene en god og innholdsrik trening med minst mulig dødtid.
– Jeg støtter Daniels oppfatning av PBU-situasjonen. Det er viktig at Heimevernet får tidsriktig materiell og utstyr. Karl Anton identifiserer noen utfordringer, i tillegg til mangel på PBU, men har en løsning på problemet.
– Når vi trener må vi forholde oss til rammeavtaler for leiebil, noe som har skapt mye hodebry, og min erfaring er at det ikke fungerer i praksis. Vi har et behov som ikke leiebilfirmaene greier å levere nok biler til. Vi får dårlig oppfølging, det tar tid og det er noe vi har tatt opp med distriktet tidligere. Dette er ikke unikt for vårt område. Vårt ønske er at det blir bestilt militære kjøretøy til disposisjon for oss når vi trener. Det hadde gitt mer forutsigbarhet og vi hadde også blitt mer synlige i bybildet i stedet for å kjøre en sivil leiebil, sier Karl Anton.
Distriktssjefen
Distriktssjef i Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt 11 (HV-11), Richard Moen (41), tok over jobben i 2023. Da hadde han allerede syv års erfaring som G-3/7 operasjonsoffiser og nestkommanderende/stabssjef i distriktet.

– Jeg kjenner avdelingen, oppdraget og samvirkepartnere godt etter så mange år i distriktet. Heimevernet spiller en betydelig rolle både innen samfunnssikkerhet og statssikkerhet. Vi er en relevant, robust og fleksibel organisasjon med høy kapasitet. Dedikerte mannskaper i Heimevernet gir oss en unik evne til å operere raskt og effektivt i hele landet fra bygd til by og i krevende terreng. I tillegg til å være soldat tar heimevernssoldaten med seg unik utdanning og yrkeserfaring inn i soldatvirket – noe som er med på å utvikle HV som organisasjon.
– Alle organisasjoner har utfordringer, også HV-11. Den største utfordringen vi vil stå overfor i fremtiden er å lykkes med satsningen på Forsvaret, inkludert Heimevernet. Det vil være voksesmerter innen personell og investeringer, men det må vi både forvente og håndtere.
Vi må krumme nakken og være løsningsorienterte, nysgjerrige på nye måter og ta i bruk ny teknologi. Utviklingen vil gå fort og vi må tørre å kaste oss utpå før vi helt vet svaret, for hvis ikke blir vi frakjørt.
Nå som året går mot slutten har avdelinger i HV-11 trent både godt og lenge. Alle avdelinger med planlagt trening i høst fikk økt varighet til 5/7 på treningene som konsekvens av revidert nasjonalbudsjett. Dette videreføres neste år når alle avdelinger skal trene minimum 5/7.
– Klarer vi å opprettholde en slik tilnærming over flere år vil vi merke dette på kvaliteten i det vi gjør. Å føle seg trygg på håndverket er noe vi skylder soldatene. Og så vet jeg at det kan være krevende for både arbeidsgiver og familie at soldaten er fraværende over tid. Men med den sikkerhetspolitiske situasjonen vi har i verden og en vedvarende negativ utvikling er det kanskje viktigere enn noen gang at vi trener. Når jeg er ute og snakker med soldater i HV-11 opplever jeg at dette er noe de reflekterer mer og mer over.