Norsk English

Ønsket seg inn i Heimevernet

Fire måneder etter at Aurora Kildahl (21) sluttet i Forsvaret, var hun inne på sin første øvelse i Heimevernet. Det skyldes hennes kunnskaper som dykker.

I oktober hadde dykkerne i innsatsstyrke Claymore i Nord-
Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) øvelse.

– Jeg synes min første øvelse i HV var veldig spennende og gøy. Vi gjorde mye av det jeg drev med da jeg jobbet fast i Forsvaret. Men det var morsomt å få prøve seg på litt nye utfordringer og bare det å få dykket igjen var fint, sier Aurora Kildahl. 

Hun startet i førstegangstjenesten som skipsdykker i Marine-
jegerkommandoen (MJK). Så fikk hun stilling som hovedinstruktør på Forsvarets Dykker- og Froskemannsskole (DFS), som er ansvarlig for opplæring av alle dykkere i Forsvaret. 

unnamed-6.jpg
Aurora Kildahl var denne høsten på sin første øvelse med Heimevernet, som dykker.

– Jeg jobbet der i nesten to år før jeg begynte å studere i Tromsø. Da jeg sluttet på DFS, hadde jeg allerede kontakt med dykkermiljøet i HV og spurte om de hadde noen ledig stilling i dykkertjenesten. Så du kan godt si at jeg valgte HV frivillig. Med Heimevernet kan jeg fortsatt ha en fot innenfor Forsvaret, sier Kildahl, som for øvrig er HVs første kvinnelige dykker.

Søksoperasjoner

Dykkerne i Heimevernet tilhørte tidligere Sjøheimevernet. Da Sjøheimevernet ble nedlagt, ble det bestemt at dykkertjenesten skulle fortsette og dykkerne i HV-16 ble overført fra nedlagte sjøinnsatsstyrke Anklet til innsatsstyrke Claymore. 

Det er ikke fritt frem å bli dykker i Heimevernet. Det er kun de med militær dykkeutdanning som kan bli dykker i HV dersom de har tilfredsstillende fysikk og helse.

– HV trenger dykkere siden vi har ansvaret for en rekke objekter med sjøside. For å kunne sikre disse objektene kan man ikke bare ha kontroll på land, man må også kunne ha kontroll på det som skjer på vannet og ikke minst under vannet, sier kommandersersjant Knut H. Øvrebø, som er fagleder dykk ved Heimevernets skole- og kompetansesenter (HVSKS).

Han forteller videre at HV sine dykkere først og fremst driver med søksoperasjoner. 

– I blant støtter vi sivile etater på forespørsel, men for det meste driver vi med kaisøk og fartøyssøk for Forsvaret.

Samarbeider med Hæren

Under denne øvelsen hadde HVs dykkere et samarbeid med Hærens dykkere i Ingeniørbataljonen i Brigade nord. Øvrebø, som deltok sammen med dem for å observere dette samarbeidet, mener samtreningen er en god arena for å utveksle erfaringer, lære av hverandre og legge til rette for å kunne jobbe sammen.

– Først og fremst trener vi sammen med Hærens dykkere for å bli bedre kjent. Hær-dykkerne og vi har, foruten felles grunnutdanning på dykking, det til felles at vi er små maritime kapasiteter i en større grønn organisasjon. Ingeniørdykkerne til Hæren og dykkerne til HV-16 holder til i samme området. Dette gir gode muligheter for å utveksle erfaringer og lære av hverandre, sier Øverebø. 

På denne øvelsen var det mye fokus på flytting av tunge objekter under vann ved hjelp av løfteballonger. 

– Dette gjør Hærens dykkere mye og er veldig flinke til det. Våre dykkere kan også dette, men grunnet fokus på våre primæroppgaver har vi ikke tid til å gjøre det like mye som Hæren. Samtreningen gir oss muligheten til å lære av hverandre. Hær-dykkerne deler av sine erfaringer med arbeidsdykking, mens vi deler våre erfaringer med søksdykking.

Har dykkersamlinger

Øvrebø sier samarbeidet med Hærens dykkere er meget bra. Samarbeidet har utviklet seg over tid og de siste årene har de hatt flere aktiviteter sammen hvert år. I tillegg til HV-16, som prøver å trene med Hæren en gang i året, har det også vært aktiviteter sammen med HV-dykkerne i Trøndelag og på Østlandet. 

– En gang i året samles alle HVs dykkere til felles dykkesamling på Haakonsvern. Vi har invitert representanter fra Hær-dykkerne dit og de har vært med for å se hvordan vi trener og bli kjent med alle lagene våre. Selv er jeg med ingeniørdykkerne på én aktivitet i året for å lære av hvordan de opererer, sier kommandersersjanten. 

HVs dykkere samarbeider også med Sjøforsvarets dykkere. 

– Det er et meget godt samarbeid med DFS med tanke på kurs, utarbeiding av regelverk og praktisk støtte. Vi har også en god dialog med minedykkerne.

 

Trenger flere dykkere

Samarbeid med Hæren og Sjøførsvaret er også viktig fordi det er derfra Heimevernet rekrutterer sine dykkere.

– Mange er ikke klar over at HV fortsatt har dykkere etter at Sjøheimevernet ble nedlagt, men vi har operative dykkemiljø på Østlandet, Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge. Om dykkerne ikke holder til i umiddelbar nærhet av der du bor, er det fortsatt bare å vise interesse om du ønsker å bli dykker i HV. Ikke alle HVs dykkere er lokale, forklarer Øvebrø.

Også nylig tilførte Aurora Kildahl kan anbefale tjeneste som dykker i HV.

– Jeg ser så absolutt fram til flere øvelser i HV. Jeg synes det er veldig spennende og håper det blir noen oppdrag her og der. Jeg kan trygt anbefale de som har vært militære dykkere tidligere å komme til HV, sier hun.