Norsk English
20250513-TMØ_01056

Sjøsatte landsoldater

Utenfor en kai ved Grenland ligger kystvaktskipet KV Nornen, ankret fast i fjordens bunn. Under øvelse Djerv er det noen uventede soldater som skal om bord. På vei mot kystvakten kommer den hurtiggående patruljebåten Lillebjørn med et lag heimevernssoldater.

To avdelinger i samme båt

Soldatene kommer fra et lag i tropp 3 i Skien heimevernsområde i Telemark og Buskerud heimevernsdistrikt 03. Troppen har fått i ansvar å sikre havneområdet mot fiendtlig etterretning og infiltrasjon fra både land og vann slik at allierte styrker trygt kan landsette i HV-03. 

Under øvelsen har Kystvakten stilt med lugarer på fartøyet KV Nornen, og gjort patruljebåtene tilgjengelige for HV-soldatene slik at de jevnlig har kunnet patruljere i fjorden og langs kysten.

Et betydningsfullt oppdrag

– Det er et viktig oppdrag. Allierte skip kommer ikke inn før kystvakten har sikret fjorden., sier Lars Erik Jensen som er nestlagfører til HV-laget på fartøyet

Under oppholdet på fartøyet har han fått en bedre forståelse for hvor betydningsfullt oppdraget deres er. I løpet av treningen fant de ut at sambandet til patruljebåtene ikke fungerer sammen med sambandet på land, og måtte dermed ha en relé på hovedskipet. Slike feil kan ha store konsekvenser, men kan lett oppdages og forbedres gjennom trening.

Fartøyet kan virke lite fra avstand, men om bord har de alt fra kjøkken, lounge og tv-stue, til treningssenter og verksted. De har alt de trenger, og kan være sjøsatt i lengre perioder etter behov. Det er god stemning om bord, og soldatene på KV Nornen samarbeider godt på tvers av avdelinger. På fastland er resten av troppen nesten litt sjalu på de sjøsatte troppsmedlemmene.

Gode samarbeidsmuligheter

Ståle Sæther er fast ansatt på KV Nornen, og har som takkelbefal god kunnskap om fartøyet og dets bruksområde. Han har også vært i Heimevernet, og kan derfor  reflektere godt over samarbeidsmuligheter mellom Heimevernet og Sjøforsvaret.

20250513-MCJ-CY3A1331

– Heimevernet er grunnpilaren i Norges forsvar. Det opplevde jeg selv da jeg var i Heimevernet, sier Ståle Sæther.

– Heimevernet har kanskje ikke det største og tyngste utstyret, men de er flest, og de er overalt – alltid. Det slagordet er der av en grunn.

Slike samarbeid bidrar til totalberedskapen, og bygger relasjoner blant forsvarets avdelinger. Terskelen for å ta kontakt med hverandre blir lavere i etterkant, og fremtidige samhandlinger blir enklere å få til. 

– Det er godt å kunne bistå med det vi har. Kystvakten er litt som Heimevernet, som er "overalt – alltid". i Kystvakten er vi "alltid til stede", sier takkelbefal Ståle Sæther fra Sjøforsvaret.

– Jeg håper at vi i fremtiden blir enda flinkere på å utnytte hverandres kapasiteter. Slik får Heimevernet større kjennskap til hva Kystvakten driver med og motsatt.