
KNM «Roald Amundsen» i britisk hangarskipsstyrke
Den norske fregatten KNM «Roald Amundsen» inngår som del av den britiske hangarskipsstyrken CSG25. Oppdraget pågår fra april 2025 og ut året.
Fra april og ut året har britiske UK Carrier Strike Group (CSG) seilt fra Europa og til Indo-Stillehavsområdet. Styrken ledes av hangarskipet HMS «Prince of Wales», og med i styrken er den norske fregatten KNM «Roald Amundsen». Fregatten seilte fra Haakonsvern i Bergen i april og sluttet seg til den britiske styrken.
Styrken skal i løpet av det åtte måneder lange oppdraget seile i Middelhavet, Indiahavet og Stillehavet. Underveis i oppdraget vil fartøy fra flere allierte land delta, men den norske fregatten er det eneste ikke-britiske fartøyet som skal seile sammen med britene under hele seilasen.
Hvorfor deltar Norge?
Målet med oppdraget er å vise vår forpliktelse til å opprettholde regional og global sikkerhet, inkludert internasjonale lover som havretten. Som en av verdens største sjøfartsnasjoner har Norge betydelige interesser til sjøs, også i maritime områder der norske marinefartøy sjelden seiler. Utviklingen i Indo-Stillehavsområdet påvirker norsk sikkerhet, derfor er det viktig at vi øker vår kunnskap og forståelse av situasjonen.
Storbritannia er dessuten en av våre viktigste allierte, og det er viktig for oss å kunne operere tett sammen med britiske styrker og styrke våre allerede tette bånd. Operasjonen er en god anledning til å videreutvikle Forsvarets evne til å drive avanserte fellesoperasjoner med en hangarskipsstyrke og andre militære enheter.
Hva bidrar Norge med?
Norge stiller med fregatten KNM «Roald Amundsen» under hele den åtte måneder lange operasjonen.
Under seilasen skal et britisk Wildcat-helikopter operere ut fra KNM «Roald Amundsen», og helikopterbesetningen skal være om bord på den norske fregatten. Logistikkfartøyet KNM «Maud» med styrken første del av seilasen for så å vende tilbake til Norge.
I løpet av seilasen skal hangarskipsstyrken delta i militærøvelsen Talisman Sabre i Australia.
Etter rundt fire måneder gjennomføres et besetningsbytte på den norske fregatten. I hver besetning er drøyt 30 av besetningsmedlemmene vernepliktige gaster.
I tiden før operasjonsstart gjorde Sjøforsvaret grundige forberedelser til oppdraget. Dette omfattet alt fra teknisk klargjøring, lasting av ammunisjon og andre forsyninger, testing av våpensystemer og missiler.