Norsk English

Økonomiprosjektet

Forsvarets økonomisenter (FØS) er foreslått som et sentralisert og kompetansedrevet økonomimiljø i Bergen. FØS skal bidra med innsikt og strategisk støtte til ledere i hele virksomheten for å legge til rette for optimal ressursutnyttelse. De foreslåtte endringene innen økonomiområdet inngår i et av flere tiltak for modernisering og effektivisering av Forsvaret, og vil også bidra til å nå målet om årlig kostnadsreduksjon med 1,9 mrd. Siden bedre og mer relevant økonomistyring er et sentralt element i transformasjonen har dette prosjektet startet arbeidet med å etablere et felles økonomisenter for Forsvaret.   

Forsvarssjefen vil med dette få større mulighet til tverrprioritering og oppnå optimal ressursutnyttelse.  Et felles økonomisenter vil lette arbeidet med å få mest mulig ut av hver krone.  

  1. Forsvarets bygger opp en ny, tredelt, økonomileveransemodell med et strategisk nivå, et utøvende nivå og brukernivå.

    FST S-DIV J8 har et helhetlig ansvar for økonomiområdet i Forsvaret. FST S-DIV J8 skal ivareta ansvaret for Forsvarets overordnede økonomiplaner og -strategier, samt kommunikasjon med FD. Styringslinjen i økonomiprosessen vil være direkte mellom FST S-DIV J8 og avdelinger på DIF-nivå

    Forsvarets økonomisenter (FØS) etableres i løpet av våren 2023, og bemannes deretter gjennom innplassering/tilsetting. FØS skal være sentral leverandør av økonomitjenester til Forsvaret, og ansvarlig for utøvende oppgaver i økonomiverdikjeden. FØS skal ha en sentral rolle og være kravstiller i arbeid med teknologisk utvikling av systemer for regnskap og økonomistyring. FØS er planlagt å være operativ i struktur fra 1. mars 2023

    Avdelinger på DIF-nivå i Forsvaret vil, som i dag, ha budsjett- og resultatansvar. Rådgivning og støtte på økonomiområdet vil bli levert av FØS.

    Målsetningen til prosjektet er at Forsvaret i 2025 har en moderne økonomifunksjon. Strategiske føringer gis av FST, mens FØS leverer budsjettutkast, controller-, analyse- og regnskapstjenester til hele etaten og er klare til å levere tilsvarende til alle etatene i sektoren. Forsvaret har tatt i bruk periodisert regnskap i økonomistyringen. Budsjett- og rapporteringsprosessen er forenklet, og antall oppgaver er redusert i forhold til 2021.

Kontakt oss

Prosjektleder: Oberst Espen H. Arntzen

Send spørsmål eller innspill til oss på epost: fst.s-div.me-prog.okonomi@mil.no

Spørsmål og svar

  1. Rammen vi jobber med utgangspunkt i er i størrelsesorden 55 medarbeidere i FRA og 40 medarbeidere som skal jobbe med ny leveransemodell for økonomioppfølging. I tillegg er det stipulert 15 personer i J8. Budsjett, rapporterings- og regnskapsprosessene forenkles og leveransene standardiseres. Det vil skje en betydelig forenkling i antall oppgaver, møter og personer involvert i forhold til dagens meget kompliserte og ressurskrevende prosesser. Forenkling, standardisering og automatisering bidrar til at oppgaver forsvinner og blir mindre tidskrevende, og følgelig vil behovet for økonomimedarbeidere reduseres, Det er derfor ikke riktig at de samme oppgavene skal utføres av færre mennesker.

  2. Forsvaret er én etat og har allerede en sentralisert styring fra Forsvarsstaben. Et sentralisert og profesjonelt økonomimiljø skal bidra med innsikt og strategisk støtte til ledere i hele virksomheten for å legge til rette for optimal ressursutnyttelse. Hver av driftsenhetene vil fortsatt ha enkelte dedikerte personer med spesiell innsikt og kompetanse som støtter dem, og i tillegg vil ledere kunne trekke på et større kompetansemiljø i økonomisenteret.

  3. Ivaretakelsen av personellet gjennom endringsprosessen skjer i henhold til de regler og avtaler som gjelder i staten. Forsvaret har et kompetent HR-miljø som kommer til å ivareta våre medarbeidere på en god måte.

  4. Disse oppgavene forsvinner ikke selv om man tar bort årsverket som i dag «har en økonomirolle».

    Hvis konsekvensen blir at avdelingen må lyse ut en ny stilling som analytiker/HR-rådgiver/produksjonsplanlegger/driftsstøtte osv er jo prosessen fånyttes, og antall administrative årsverk i Forsvaret vil dermed i praksis gå opp.

    For de fleste verkstedene er de med økonomiroller også «poteter» med andre oppgaver. Dette er oppgaver som ikke blir borte, og man ikke kan legge over på allerede pressede stillinger i avdelingen.)

    Svar: Prosjektet er klar over at flere DIFer er organisert slik at ansatte har oppgaver innen flere fagområder. Prosjektet er derfor i tett dialog med DIFene om hvordan man skal definere de stillinger som nedlegges i DIF og reetableres i Bergen. Dette vil være stillinger som i hovedsak arbeider med oppgaver innen økonomi. Samtidig er det flere prosjekter i M&E porteføljen som også vil kraftsamle støttefunksjoner. Dette betyr at prosjektet, DIFer og FST må ha en helhetlig tilnærming til denne problemstillingen.

  5. Ja. FØS vil levere den økonomiske understøttelsen som kreves for å sikre god kontroll og effektiv drift ute i avdelingene.

  6. FØS organiseres i leveranseteam som arbeider tett med DIFene. Dette betyr at det vil være flere personer som har innsikt i de forskjellige avdelingene og vi kan sikre kontinuitet i teamet. Dette gjør Forsvaret mindre sårbar ved sykdom, oppsigelser, permisjoner ol. Samtidig er det behov for å finne gode løsninger sammen med DIFene for å påse at virksomhetsforståelsen ivaretas over tid. 

  7. Etableringen av FØS innebærer at økonomimiljøet samles, og at ledere får tjenestene levert fra økonomisenteret og ikke fra sin egen økonomimedarbeider. Økonomisenteret skal levere standardiserte tjenester, og det er leder av økonomisenteret som definerer tjenestene. Avdelingene er representert i det forberedende arbeidet og vil dermed bidra med virksomhetsrelevant informasjon. Tjenestene skal derfor svare opp virksomhetenes behov langt på vei.

    DIF-sjefen mister ikke handlefrihet til å løse oppdraget, men handlefriheten til å styre og prioritere økonomioppgavene reduseres.

  8. Forsvarets økonomisenter (FØS) skal gi deg den informasjonen du trenger i form av rapporter. Alle DIFer er representert i det forberedende arbeidet, og vil gjennom dette være med å definere relevant innhold i rapportene. Leveranseteamene i FØS vil også ha faste kontaktpunkt mot alle avdelinger.

  9. Etablering av FØS påvirker økonomifunksjonen, og arbeidsformen på økonomiområdet, ikke hvilket ansvar ledere har for tallene. Budsjett- og rapporteringsprosessene er to prosesser som vil bli forenklet, og antallet integrasjoner mot avdelingene er planlagt redusert. Økonomisenteret vil ta et større ansvar for budsjett- og rapporteringsarbeidet.

  10. Ja. Ambisjonen er at økonomisenteret vil ivareta kvaliteten på styringsinformasjon, analyse og beslutningsgrunnlag til sjefer, bedrer internkontrollen gjennom standardisering og sentralisert styring, samtidig som vi reduserer antall årsverk i en støttefunksjon. Det vil bli et økt fokus på analyse fremfor rapportering og detaljkontroller.

  11. Ja. Omstillingen følger Forsvarets Personellhåndbok, del G – Omstilling. Det er utarbeidet en HR-tidslinjal som viser hvor lang tid omstillingen er ventet å ta. Dette er forankret hos ledergruppen til Sjef FST.

  12. Ja. Omstillingen skal følge Forsvarets Personellhåndbok, del G – Omstilling. Det er utarbeidet en HR-tidslinjal som er detaljert for å ivareta gjeldende lover, regler og bestemmelser og rettigheter til den enkeltansatte i omstillingsarbeidet.