Emneside for MAVE4210 Militærteknologi og innovasjon

Emnehistorikk
Studiepoeng
10
Studieår
2023
Engelsk emnetittel
Military Technology and Innovation

Hva lærer du

Emnet Militærteknologi og innovasjon skal gi studentene økt kunnskap om sammenhengene mellom Militærmakt, teknologi og innovasjon. Emnet skal gi dypere forståelse for hvordan militære organisasjoner innoverer og hvordan teknologisk utvikling kan påvirke krigens karakter og utviklingen av fremtidige operasjonskonsepter. Videre skal emnet utvikle analytiske evner og bidra til kritisk tenkning omkring sammenhengen mellom forskning, hurtig teknologisk utvikling, forsvarsplanlegging (politikken) og operativ evne (militære operasjoner). Forsvarets operative evne avhenger av effektiv anvendelse av moderne teknologi. Dette forutsetter at utøvere innenfor den militære profesjonen og teknologer evner å samvirke på en effektiv måte. På bakgrunn av dette vil emnet også utforske og øke forståelsen for muligheter og utfordringer som oppstår i skjæringspunktene mellom innovasjon, effektiv teknologianvendelse og operativ evne. Det siste betraktes i en kontekst av å arbeide mot å nå sikkerhetspolitiske målsettinger.

  1. Kunnskap 

    Kandidaten: 

    • har kjennskap til teknologiområder som sammen med organisering og doktriner vil påvirke utviklingen av militærmakt i framtiden.

    • har kjennskap til ulike teorier og metoder for prediksjon og framtidsforskning og forstå deres muligheter og begrensninger.

    • har kjennskap til hvordan sosiale grupper påvirker innovasjon og teknologiutvikling.

    • har inngående kunnskap om forsvarspesifikke kognitive fallgruver som kan oppstå i sammenheng med analyse av militære framtidsbehov.

    • har avansert kunnskap om hvordan innovasjon kan bre seg i militære organisasjoner (diffusjon av innovasjon).  

    • har avansert kunnskap om hvordan teknologiske framskritt knyttet til militærmakt påvirker det strategiske miljøet. 

    Ferdighet 

    Kandidaten: 

    • kan analysere og tenke kritisk om hvordan teknologiutviklingen påvirket og endrer utøvelsen av militærmakt.

    • kan analysere det strategiske miljøet og fremstille løsninger ved å kombinere fremvoksende teknologi med videreutvikling av doktriner og planer.

    • kan gjennomføre selvstendig, avgrenset forskning knyttet til Militærteknologi og innovasjon under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.

    • kan anvende metoder for framtidsforskning som verktøy i utviklingen av militærmakt.

    Generell kompetanse 

    Kandidaten: 

    • kan analysere relevante fag- og forskningsetiske problemstillinger knyttet til militærmakt, militærteknologi og innovasjon.

    • kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner knyttet til militærteknologi, både med spesialister og til allmenheten.

    • kan bidra til nytenking knyttet til anvendelse av teknologi i prosesser knyttet til konseptutvikling og doktrineutvikling og militær planlegging.

  2. Emnet gjennomføres innledningsvis digitalt med en kombinasjon av synkrone forelesninger og tilknyttende seminarer, og asynkrone videoforelesninger som har til hensikt å øke studentenes fleksibilitet. I den første perioden settes det også av tid til egenstudier slik at studenten gis anledning til å sette seg inn i pensumlitteratur.

    Den andre perioden legges opp til å være samlingsbasert og vil i hovedsak bestå av en kombinasjon av forelesninger, seminarer og studentarbeid i grupper. I denne delen vil det også legges opp til et besøk hos en norsk industriaktør som utvikler militærteknologi.

    I den siste perioden gjennomføres det et krigsspill der studentene jobber i grupper hvor hensikten er å praktisere innovasjon og militært entreprenørskap innenfor rammen av et gitt strategisk scenario. Her vil studentene arbeide i grupper og få anledning til å teste sine løsninger gjennom simulering.

  3. Pensumlisten er ikke fullstendig, mindre endringer kan forekomme.

    Lenke til Leganto:

    https://bibsys-xg.alma.exlibrisgroup.com/leganto/public/47BIBSYS_FHS/lists/2848989290002275

  4. Vurdering/eksamen

    OBLIGATORISKE ARBEIDSKRAV 

    • Arbeidsmappe           Individuell         6            Uke(r)              Godkjent/ ikke godkjent.

    Studenten skal gjennom emnet gjennomføre tre arbeider som samlet vil bli vurdert som godkjent/ ikke godkjent:

    1. Skriftlig kritikk av en teori, eller artikkel som inngår i emnets pensum.

    2. Utvikle emnerelevant digitalt innhold i form av en podcast, wiki- eller -bloggartikkel.

    3. Resultater fra krigsspill (gruppearbeid).

    Godkjent arbeidsmappe er en forutsetning for å avgi skriftlig eksamen.

    VURDERINGSFORM      

    • Individuelt paper           Individuell         3            Uke(r)                 A-F       

    Emnet vurderes gjennom ett skriftlig arbeid. I det skriftlige arbeidet utvikler kandidaten et selvstendig 2500 ords individuelt paper som fokuserer på innovasjon innenfor et teknologiområde og dets mulige innflytelse på militærmakt i framtiden. Oppgavetekst blir formidlet i løpet av emnets tredje uke. Det skriftlige arbeidet leveres ved emnets avslutning. Det vil bli gitt anledning for veiledning underveis. Det er forventet at studenter i dette arbeidet trekker inn kilder og litteratur utover ordinært pensum.