IMG_7657

Frigjørings- og veterandagen

8. mai feirer vi friheten, og vi hedrer norske veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens inter­nasjonale operasjoner.

8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års naziokkupasjon. Siden da har vi feiret frigjøringsdagen hvert år. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge og samtidig hylle alle dem – motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner – som tok opp kampen mot okkupantene.

Erfaringen fra krigen førte til at Norge ble en aktiv bidragsyter for fred og stabilitet ute i verden. Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i rundt hundre internasjonale operasjoner verden over. I 2011 etablerte regjeringen veterandagen. Denne ble samkjørt med frigjøringsdagen, som fikk navnet frigjørings- og veterandagen.

Slik blir årets 8. mai

 1. Dagen markeres vanligvis med en nasjonal markering med medaljeparade på Akershus festning i Oslo. På grunn av smittesituasjonen i Oslo og Viken blir den offisielle markeringen svært begrenset og kun åpen for inntil ti personer. Dette gjør at Akershus festning denne dagen blir stengt for publikum frem til klokken 13. Etter dette blir festningen igjen åpen for alle.

  Som erstatning produserer Forsvarsdepartementet en digital markering som strømmes 8. mai. Du kan lese mer om dette i punktet under.

  I tillegg holder en del kommuner, lag og foreninger mindre, lokale arrangementer over hele landet. I år blir det også enkelte lokale markeringer, men på grunn av pandemien går de fleste uten publikum.

 2. Grunnet smittesituasjonen blir årets markering av frigjørings- og veterandagen digital.

  Sendingen varer i cirka 30 minutter og inneholder blant annet tale fra stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og statsminister Erna Solberg. Sendingen inneholder også en rekke innslag som hedrer og anerkjenner veteranenene våre – fra andre verdenskrig til i dag. Soldatens tale holdes i år av Afghanistan-veteran Aleksander Jankov.

  Sendingen er produsert av Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS). Les mer om sending og strømming på regjeringen.no.

 3. Regjeringen og Forsvaret tildeler årlig et knippe soldater medalje for særlig innsats i tjeneste. Soldatene mottar vanligvis medaljene sine under hovedmarkeringen på Akershus festning 8. mai.

  På grunn av koronarestriksjonene, vil ikke årets overrekkelse av medaljer skje 8. mai. Medaljeoverrekkelsene vil finne sted under en egen seremoni når smittesituasjonen tillater det.

  Totalt skal seks mottakere fra 2021 og fire fra 2020 få utdelt medaljene sine under denne spesialutdelingen. Les om mottakerne under:

 4. Forsvarets musikk gjennomfører hvert år en konsert for å hedre norske veteraner. Veterankonserten 2021 tar for seg veteraner fra operasjoner frem til i dag, men alle operasjoner vil nevnes til slutt. Vi formidler ekte historier som viser ansvaret og motet som kreves i operasjonene. Historier som viser sårheten i det å være langt hjemmefra, og det å lengte hjem og ut igjen.

  Forsvarets musikk ønsker gjennom konserten, på vegne av Forsvaret, å takke veteranene for jobben de har gjort og gjør på vegne av oss alle. 

Medaljer fra A til Å
Når soldater hedres med medalje, ligger det lange og grundige vurderinger bak. Bli kjent med prosessen her.
Medaljer
Soldatene våre gjør en viktig jobb i tjeneste for Forsvaret og Norge. Medaljene er vår tydelige takk for innsatsen som soldatene legger ned.

Fred og frihet kommer ikke gratis. Under andre verdenskrig var forsvarsviljen stor også i den sivile befolkningen i Norge. På havet, i skogen, i byer og bygder, ble egne og andres liv satt på spill i kampen for den friheten vi har i dag. Les om noen av dem som jobbet mot nazistene.