230213_TE_8605

Fraktet 27 liggende pasienter og 11 lettere skadde personer

Forsvaret gir livreddende hjelp til jordskjelvrammede i Tyrkia. Aldri har et norsk C-130J fraktet så mange liggende pasienter på en flytur.

— Denne flygningen viser hvilken formidabel kapabilitet Norge har å bistå med til medisinsk evakuering i en ekstremt krevende situasjon, sier styrkesjef major Harald Grindheim.

230213_TE_8540.jpg
Foto: Torstein Eikås / Forsvaret

Lørdag 11. februar sendte Forsvaret et C-130J Hercules transportfly og Forsvarets sanitets luftevakueringsgruppe til regionen. Oppdraget er å støtte arbeidet med medisinsk evakuering og transport av jordskjelvrammede i landet.

To dager senere gjennomførte det norske bidraget sitt første medisinske evakueringsoppdrag i Tyrkia. En C-130J Hercules transporterte hele 27 liggende og 11 sittende pasienter. Dette har aldri blitt gjort før.

— Vi i Luftevakueringsgruppen til Forsvarets sanitet har mye erfaring fra evakueringsoppdrag den siste tiden. Gjennomføringen av mandagens oppdrag viser at vi er godt rustet til å utføre denne type evakueringsoppdrag, sier oberstløytnant Håkon Asak medisinsk ansvarlig luftevakuering i Forsvarets sanitet.

Pasientene ble fløyet fra Adana til Ankara. Under transporten ble det gitt medisinsk behandling av norsk og britisk helsepersonell. Alle pasientene var offer for jorskjelvet som rammet Tyrkia mandag 6. februar. Flere av pasientene har sittet fastklemt under ruiner i minusgrader.

- I antall og skadeomfang overgår dette alt vi tidligere har utført av denne typen flyginger. Jeg er ekstremt stolt av det vi leverer sammen med våre britiske allierte, sier Grindheim.

Mannskapet om bord i flyet består både av flyoperativt personell, ansatte i Forsvarets sanitet, samt helsepersonell på beredskap.

230215_ODA_0115.jpg
Fra venstre: Sjefssersjant Bjørn Eidissen, norsk styrkesjef major Harald Grindheim og oberstløytnant Håkon Asak, medisinsk ansvarlig luftevakuering Forsvarets sanitet. Foto: Onar Dignernes Aase / Forsvaret

 

Les mer om Forsvarets bidrag

20 NATO-nasjoner jobber sammen for å gi støtte og bistand til Tyrkia i forbindelse med jordskjelv-katastrofen.

Pil til høyre
Image-gardermoen

Les mer om den medisinske luftevakueringsgruppen

Utvendig skiller ikke SAS-flyet seg fra et ordinært rutefly. Innvendig er seteradene byttet ut med bårer, og kaffe og te med respiratorer og medisiner.

Pil til høyre
Forsvaret øver sammen med SAS på luftevakuering av skadde og sårede pasienter med deres Boeing 737 fly.
Fra øvelsen ombord i SAS flyet under flyging.