Norsk English
(U) NMI meeting Iraq (Sindre Lid) copy

Norske styrker i Irak: – Vi blir så lenge det er behov for oss

Midt oppi en uoversiktlig og krevende sikkerhetssituasjon sitter representanter fra det norske forsvaret tett på det irakiske forsvarets hovedkvarter og amerikansk operasjonsledelse og påvirker Iraks framtid. 

Det er lett å tenke at Norges engasjement i Midtøsten sluttet da vi i august i fjor trakk oss ut av Afghanistan. Det stemmer ikke.

Norge bidrar inn i to forskjellige oppdrag i Irak. Vi er med i den internasjonale og amerikansk-ledede koalisjonen Operation Inherent Resolve, som hjelper irakiske sikkerhetsstyrker med å gjøre landet tryggere. Norge deltar også i det NATO-ledede oppdraget NATO Mission Iraq, som hjelper irakiske myndigheter med å bygge opp militærutdanning og sivile institusjoner knyttet til forsvar og sikkerhet.

Samlokalisert med hovedkvarteret til det irakiske forsvaret

Rett ved hovedkvarteret til det irakiske forsvaret i Bagdad sitter oberstløytnant Arne Berg-Nilsen. Til vanlig er han fagsjef i Luftforsvaret. I Irak er hans rolle i stor grad knyttet til Operation Inherent Resolve, hvor han er rådgiver for det irakiske fellesoperative hovedkvarteret. Han er også Norges øverste representant (senior national representative) og har ansvar for alle de norske stillingene i Irak. Han rapporterer status på arbeidet som blir gjort i Irak til Forsvarets operative hovedkvarter i Norge. 

Sammen med Berg-Nilsen sitter også et knippe stabsoffiserer og spesialister fra det norske forsvaret.

– Vi er her på invitasjon fra Irak sier Arne Berg-Nilsen. 

Leiren de både arbeider og bor i, heter Union III. Den huser både det norske styrkebidraget og det irakiske forsvarets hovedkvarter, samt den amerikanske ledelsen av koalisjonen Operation Inherent Resolve. I tillegg ligger det et ambassadeområde i tilknytning til leiren.

Fraksjoner av IS som må bekjempes

Operation Inherent Resolve (OIR) er en koalisjon der 24 nasjoner har valgt å bidra, deriblant Norge. Koalisjonens arbeid handler i stor grad om å rådgi det irakiske forsvaret og sikkerhetsstyrkene.

– Poenget er å sørge for at det irakiske forsvaret skal være i stand til å ivareta sikkerheten sin selvstendig. De skal bekjempe og holde nede grupperinger fra den islamske stat, IS. 

– IS hadde for noen år siden et ganske stort fotavtrykk i Irak. De hadde også områder de kontrollerte. Det har det irakiske forsvaret klart å slå tilbake, men fortsatt er det fraksjoner av IS som er i Irak. Det irakiske forsvaret jobber derfor med å bekjempe gjenværende IS-grupperinger, så de ikke klarer å bygge seg opp igjen, sier Berg-Nilsen.

Fjær i hatten for Norge

Norge sitter med to ledende stillinger i Operation Inherent Resolve, og har til sammen 30 personell med forskjellige nasjonaliteter under norsk ledelse. At Norge innehar de stillingene i denne strukturen, er en fjær i hatten, mener Berg-Nilsen:

– Normalt er det de store nasjonene som har ledende stillinger i denne type operasjoner – som USA, Frankrike eller Canada. Her har Norge skaffet seg rom for å virke på mellomledernivå. Det gir mulighet for påvirkning og for å vise de andre nasjonene, og spesielt USA som leder koalisjonen, at Norge bidrar med kompetent og godt utdannet personell, sier han. 

Stilling på OR-9-nivå

En av de norske stillingene i Operation Inherent Resolve er plassert på OR-9 nivå, med graden sersjantmajor. Det vil si en stilling i spesialistkorpset på det høyeste nivået. I det norske forsvaret er et kun et fåtall OR-9-stillinger, slik som sjefssersjantene til toppledelsen. OR-9 sitter sammen med de andre sjefene i operasjonsledelsen og håndterer ting som går på føringer til personell. 

– Sersjantmajor Øyvind Skoglund fra Hæren, som sitter i den stillingen nå, får erfaring på et nivå som er vanskelig å få i Norge. Han får påvirke det internasjonale rådgiverlaget, og er med på å forme hvordan de internasjonale rådgiverne utfører jobben sin. 

– At vi har dette nivået på stillingene her nede i en internasjonal operasjon, er enda en fjær i hatten. I et internasjonalt miljø blir det lagt merke til, sier Berg-Nilsen.

Norsk tilstedeværelse i Irak

  • Det norske styrkebidraget i Irak er mindre enn det var for to år siden. 
  • Kampen mot IS er i stor grad «vunnet», og koalisjonen har trukket tilbake alle sine kampstyrker. 
  • Nå er det kun sikkerhetsstyrker og rådgivere igjen i landet, etter invitasjon fra irakiske myndigheter.
  • Ain al-Asad-basen er en av de viktigste basene for koalisjonen Operation Inherent Resolve (OIR). I Ain al-Asad har Norge et styrkebeskyttelseskompani kalt Task Force Viking. De inngår i det viktige oppdraget med å sikre flybasen og omkringliggende områder. Task Force Viking inngår i en amerikansk-ledet styrkebeskyttelsesbataljon.
  • Styrkebidraget Norge har på luftbasen Ain al-Asad, går på rotasjon mellom enkelte av kampavdelingene til Hæren.
  • Stillingene i NATO Mission Iraq (NMI) og Operation Inherent Resolve (OIR) er på søknad.
  • Hva Norge bidrar med, avhenger av hvilke målsettinger og ambisjoner norske politikere og militære ledere har. Hvert halvår legges det ut en liste med tlgjengelige stillinger både i OIR og i NMI hvor den enkelte nasjon kan «by» på stillinger de ønsker besatt med eget personell.
  • Motivasjonen for å by på en stilling er at nasjonene vil sikre synlighet, situasjonsbevissthet og faglig utbytte. 

Tenke langsiktig

Mens koalisjonens arbeid rettes mot det irakiske forsvaret og mot å rådgi de pågående militære operasjonene og kampen mot IS, er NATO-oppdraget NATO Mission Iraq rettet mot de irakiske myndighetene. Oppdraget har et langsiktig perspektiv.

Arbeidet er rettet mot å bygge opp utdanningssystemer for det irakiske forsvaret, støtte irakiske departementer, som for eksempel forsvarsdepartementet, med langsiktig planarbeid:

– Vi prøver å få irakerne til å lage langsiktige planer for hvordan hele strukturen som skal ivareta forsvar og sikkerhet skal bygges opp. For eksempel materiellinvesteringer. Vi gir råd og innspill til hvordan de irakiske myndighetene bør planlegge oppbygging av materiell på forsvarssiden. Vi gir også støtte til at militære skoler skal undervise i de rette tingene og utdanne personell til Forsvaret med rett kompetanse, sier Berg-Nilsen, Han forteller at de jobber med planer i fem- og tiårsperspektiv.

Langtidsplanen for Forsvaret – på irakisk

– Litt som langtidsplanen for Forsvaret her hjemme. Det er et sånn system vi prøver å få irakerne til å begynne med. 

Berg-Nilsen har vært i Irak siden mai i år og han synes det er verdifullt å få med seg denne arbeidserfaringen. 

– I Norge har vi disse systemene på plass og har et relativt velfungerende forsvar. Men her i Irak får vi være med å bygge opp noe. Vi får jobbe med problemstillinger vi i Norge ikke kommer ut for. Og vi får mulighet til å jobbe på et strategisk nivå.

Norges bidrag har hatt effekt

Berg-Nilsen ser at arbeidet de gjør, har effekt:

– I forbindelse med Operation Inherent Resolve ser vi at irakiske sikkerhetsstyrker gjør stadige fremskritt i sitt operasjonsmønster. De blir flinkere til å planlegge operasjoner, sier han.

De ser at kulturelle forskjeller medfører at irakere planlegger operasjoner på en litt annen måte enn hva som er vanlig i vestlige land. Kulturelle forskjeller handler for eksempel om styring av styrker fra toppnivå:

Styring av styrkene fra toppen

– Her er det mer direkte styring av styrkene fra toppnivå, enn vi er vant til hjemme, sier han. Og sikter til at Forsvaret i Norge lager planer over lengre tidsperioder som generaler stiller seg bak, men hvor utførelsen delegeres lenger ned i Forsvaret. I Irak beordrer generalene operasjoner selv. De er mer kommandostyrte enn oppdragstaktiske.

– Det betyr at sjefene liker best å ta avgjørelser selv og sende oppdrag til dem på bakken, med ganske begrenset handlingsrom.

Oberstløytnant og Norges øverste nasjonale representant i Bagdad om ledelsesmodellen i det irakiske forsvaret.

– Det betyr at sjefene liker best å ta avgjørelser selv og sende oppdrag til dem på bakken med ganske begrenset handlingsrom, sier han, og peker på at det kan by på utfordringer overfor IS-grupperinger:

– IS-grupperinger gjemmer seg blant lokalbefolkningen og gjør anslag mot militære og noen ganger sivile mål. De som har best mulighet til å gjøre noe med det, er de som er nært på problemet. Det er mer gunstig at disse får nødvendig handlingsrom til å gjennomføre operasjonene. Altså at ledelsen lager strategiske målsetninger, og at disse så utføres på et lavere nivå, med retning fra ledelsen. 

Tar med seg erfaringer hjem

For Forsvaret er det en rekke positive ringvirkninger av å delta i denne typen operasjoner og oppdrag. Det finnes gode muligheter for samvirketrening på tvers av fagområder og nasjonaliteter, og erfaringer som gir positive utslag på både taktisk og stridsteknisk nivå.

– For senior-spesialister og offiserer i enkeltstillinger er det mange utfordringer og lærdommer å ta med seg hva angår fellesoperativt nivå. Det er daglig interaksjon, og faglig utveksling, mellom nasjonene og forskjellige fagområder.  Dette gir en bred forståelse og læring på et nivå man på hjemlige trakter må høyt opp i Forsvarets ledelse for å erfare, sier Berg-Nilsen. 

Usikker tidshorisont

Hvor lenge disse oppdragene og operasjonene vil vare, er usikkert. 

NATO-oppdraget har et langtidsperspektiv, med oppbygging av militære utdanningssystem og utforming av langtidsplaner.

Koalisjonen Operation Inherent Resolve har i større grad en litt uviss varighet: 

– Vi blir så lenge det er behov for oss. I det øyeblikket Irak ikke ønsker den støtten lenger, avsluttes oppdraget. Per nå får de støtte og materiell fra USA, som de trenger de for å bekjempe IS. I det øyeblikket Irak klarer å ivareta sikkerheten sin selv, er oppdraget ferdig, avslutter Berg-Nilsen.