Norsk English
290622_FOS_FT-8

Jakter fremtidens forsvarsledere

Bak kulissene på Forsvarets opptak og seleksjon, står en gruppe dedikerte selektører. Deres oppgave er å veilede og vurdere nye kandidater som søker en fremtidig karriere i Forsvaret.

Givende arbeid

20240702_TKH-10.jpg
Jostein Høgseth, troppssjef og kursansvarlig på Luftforsvarets spesialistskole. Foto: Forsvaret

Jostein Høgseth startet sin reise i Forsvaret for syv år siden og har nå rollen som troppsjef og kursansvarlig ved Luftforsvarets spesialistskole. Denne sommeren fungerer han også som selektør ved Forsvarets opptak og seleksjon (FOS). Det var en nær venn og tidligere kollega av Jostein, med tidligere erfaring som selektør på FOS, som oppfordret ham til å bli selektør.

- Han sa det var et svært givende arbeid og mente det ville passe meg, forteller Høgseth.

Selv om dette bare er andre gang Høgseth deltar som selektør på FOS, har han tidligere erfaring som følgebefal på ulike kurs og utdanninger hvor mange av fokusområdene er de samme. Han understreker hvor motiverende det er å se så mange dyktige og dedikerte ansatte i Forsvaret, som er villige til å investere både tid og energi i å bidra til å selektere fremtidige ledere for Forsvaret.

- Personlig har jeg en høy interesse for prestasjon og utvikling, noe som gjør det å bidra her på FOS veldig givende, legger han til.

"Det er viktig at man som selektør er bevisst på egen rolle og ansvar, og at man legger ned den innsatsen kandidatene fortjener at vi gjør."

Jostein Høgseth, kursansvarlig ved Luftforsvarets spesialistskole.

Øvelse "Edderkoppnett"

Høgseth forteller at det er spesielt ett minne som sitter igjen fra fjorårets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Kandidatene han fulgte hadde vært ute i felt i flere dager, nærmet seg utmattelse, og sto nå overfor øvelsen "Edderkoppnett". Dette er en av flere oppgaver de skulle gjennomføre under seleksjonsøvelsen ute i felt.

20240702_TKH-12.jpg
Kandidater på Forsvarets opptak og seleksjon (FOS), gjennomfører posten "Edderkoppnett". Foto: Forsvaret

- Oppgaven var å navigere gjennom et nett med ulike åpninger i størrelse og høyde, med regelen om kun én åpning per kandidat. Etter to mislykkede forsøk sto laget på sitt siste forsøk. Med alle andre kandidater gjennom nettet, sto lagføreren igjen med kun en liten åpning, godt over bakken. For lagføreren, en relativt stor person, virket dette som en umulig oppgave.

- Uten et ord fikk lagføreren blikket på hullet og rygget 15 meter tilbake. "Hva nå?" tenkte tilskuerne. Plutselig satte lagføreren fart mot nettet, sprintet, tok sats mot hullet, strakk ut armene som en pil og fløy perfekt gjennom åpningen. Uten å røre nettet landet vedkommende elegant over i en rulle på andre siden. Stemmene stilnet et øyeblikk - så gikk stillheten over i stor applaus og jubel.

20240702_TKH_Selektør-1.jpg
Selv etter fire år som selektør, fortsetter Grieves å bruke to uker midt på sommeren på FOS. Foto: Forsvaret

Fra kystvakt til seleksjonsansvarlig

Camilla Grieves har tilbrakt 13 år i Forsvaret, nå jobber hun midlertidig som seleksjonsansvarlig for Sjøforsvaret. Hun begynte som selektør i 2020, etter å ha blitt anbefalt til rollen av sin daværende skipssjef, Gjøran Rosenvinge. Selv etter fire år som selektør, fortsetter hun å bruke to uker midt på sommeren på Forsvarets opptak og seleksjon (FOS).

- På det tidspunktet trodde jeg selektør var noe som var forbeholdt personell som jobbet med seleksjon i det daglige, og ikke noe man hadde som bi-funksjon, sier Grieves.

Grieves forteller at hun setter pris på den unike muligheten til å følge ett lag gjennom FOS, der kandidatene utfordrer sine egne grenser, og vokser både som enkeltpersoner og som et lag. Hun fremhever betydningen av det å lære mer om både seg selv og andre i løpet av de to ukene.

- Det er gøy å se hvor mye enkeltindivider og lag kan vokse i løpet av så kort tid. Muligheten til å lære mye om andre og ikke minst seg selv i løpet av to uker er noe jeg ikke ville vært foruten, sier Camilla Grieves.

"For min del var det å bli selektør en stor motivasjonsfaktor i en tid jeg vurderte å slutte."

Camilla Grieves, midlertidig seleksjonsansvarlig for Sjøforsvaret.

FOS-"Familien"

Grieves ser på det å ta del i seleksjonsprosessen til Forsvaret som både givende og viktig. For henne var det å jobbe med seleksjon på FOS en stor motivasjonsfaktor i en tid der hun vurderte å slutte i Forsvaret.

- Den positive FOS-«familien» man møter her nede hvor alle jobber mot ett felles mål er en utrolig deilig «boble» å få være del av.

Grieves skryter av måten hun ble tatt imot på og beskriver et miljø som bare ønsker hverandre godt, der selektørene gledelig deler sin kunnskap og erfaring med hverandre.

Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) på Sessvollmoen er hjertet av rekrutteringsprosessen til utdanning i Forsvaret. Her møtes unge menn og kvinner fra hele landet for å bevise sitt potensial og engasjement. Gjennom grundige fysiske tester, psykologiske vurderinger og praktiske øvelser blir kandidatene nøye vurdert på deres egenskaper, motivasjon og egnethet for Forsvarets ulike utdanningsprogrammer. 

Unik arena for personlig utvikling

20240702_TKH_Selektør-3.jpg
Arne-Helge Fedreheim, kompanisersjant i ingeniørbataljonen i Brigade Nord. Foto: Forsvaret

Arne-Helge Fedreheim jobber som kompanisersjant i Ingeniørbataljonen i Brigade Nord og har vært ansatt i Forsvaret i over 13 år. Han begynte som selektør ved Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) i 2022, etter å ha jobbet med seleksjon blant annet i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS), ved ulike befalsskoleopptak og grenaderopptak.

- Jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å være med på dette, ettersom de så at jeg hadde erfaring med seleksjon fra før",  forteller Fedreheim. Han ser også på FOS som en unik arena for personlig utvikling og finjustering av egne metoder.

"For meg som jobber mye med lederutvikling til daglig, er det helt supert å komme hit og justere seg selv litt."

Arne-Helge Fedreheim, kompanisersjant Ingeniørbataljonen.

Dugnad på tvers av forsvarsgrenene

Fedreheim beskriver Forsvarets opptak og seleksjon som en dugnad på tvers av forsvarsgrenene, hvor erfaringer og teori om seleksjon deles for å finne de rette kandidatene. Hovedgrunnen til at han velger å tilbringe to uker på Sessvollmoen midt på sommeren er den meningsfulle jobben med å selektere fremtidige ledere.

"Du får møte mange forskjellige mennesker, og du får også være med og selektere de som kan bli våre fremtidige ledere," forteller Fedreheim.

Hva kjennetegner en god selektør?

Når det gjelder egenskapene som kjennetegner en god selektør, fremhever Fedreheim viktigheten av å være lojal mot seleksjonskriteriene samtidig som man kan relatere dem til egne erfaringer. På Forsvarets opptak og seleksjon blir kandidatene vurdert ut ifra en rekke kriterier, blant annet deres evne til å løse oppdrag, samspill, utvikling og mental robusthet.

- En god selektør er profesjonelt nysgjerrig. Den største utfordringen er å være bevisst på hva som former din egen oppfatning, samt hva dine svakheter er. Jeg tror at når jeg sier at man skal være nysgjerrig, er det implisitt at man også er nysgjerrig på seg selv, sier Fedreheim.

Fedreheim mener selv at ungdommene han møter på FOS, samt vernepliktige i egen avdeling, blir bedre og bedre for hvert år som går. Han forteller at det å kunne jobbe med å selektere det beste vi har av ungdom, er en stor motivasjon i arbeidshverdagen.

"Ungdommene skal tilpasse seg oss og vi skal hjelpe dem å tilpasse seg det som er forventet av dem i Forsvaret. Men for å komme dit må vi også tilpasse oss selv. Jeg opplever at de vernepliktige jeg får inn er mer reflekterte, samtidig som de stiller høyere krav til hvorfor vi gjør ting. Dette utfordrer oss på en god måte, og gjør at vi må stille høyere krav til oss selv også," avslutter Fedreheim.