Forsvarets opptak og seleksjon

Du skal møte ved Sessvollmoen, som ligger noen kilometer nord for Oslo lufthavn. Dato og tidspunkt for oppmøte står i innkallingen din.

Aspiranter ved Luftforsvarets Befalsskole under sitt Lagsløp på Forsvarets Opptak og Seleksjon.
//
Aspirants from The Norwegian Airfoce Officer Candidate School in the middle of their Teamwork-exercise, during Joint admission and selection camp

Smitteforebyggende tiltak

Hans majestets kongens garde gjennomfører innrykk for nye rekrutter som vil gjennomfører førstegangs tjenesten Hæren. Første post for rekruttene er testing av Covid-19 for å utelukke at rekruttene kan smitte.

Koronapandemien gjør at FOS er underlagt strenge restriksjoner for å redusere faren for smitteutbrudd blant vernepliktige, ansatte og kandidater. Kandidatene vil derfor møtes med restriksjoner og kontroller for å minimere smitterisiko.

Det oppfordres på det sterkeste til redusert sosial omgang de siste syv dager i forkant av oppmøte, og da følge FHIs retningslinjer om hjemmeisolering og karantene eller generelle råd om avstand og smittevern.

  • Kandidater som har pågående forkjølelse/øvre luftveisinfeksjon, feber, hoste, tungpustethet, magesmerter, løs avføring eller oppkast, selv med negativ covid-test
  • Kandidater som har hatt forkjølelse/øvre luftveisinfeksjon, feber, hoste, tungpustethet, magesmerter, løs avføring eller oppkast, de siste 48 timene før oppmøte
  • Kandidater som er symptomfrie og friske, men som er nærkontakt til person med påvist covid-19, eller vært på reise i land med høy forekomst av covid-19 (røde land) siste 10 dager
  • Kandidater i karantene eller isolasjon pålagt av smittesporingsteam
 1. Det er viktig å opprettholde 2 meter avstand til hverandre under hele opptaket. Kandidatene tas inn én og én i gymsalen for innregistrering der det også blir stilt spørsmål om eventuelle symptomer. Håndsprit vil være tilgjengelig under hele opptaket og i tillegg utleveres til den enkelte.

  Kandidatene vil etter innregistrering deles inn i lag (kohort), og på dette tidspunkt må man kunne tillate tettere kontakt ved øvelser som skal gjennomføres. Avstand på 2 meter vil opprettholdes når dette er praktisk mulig.

  Det vil tilstrebes at laget som tildeles holdes gjennom hele FOS. Krav til munnbind opprettholdes på lik linje som ellers i samfunnet, og forpleining i spisemessa vil bli gjennomført i minst mulig grad.

  Gjeldende smittevernstiltak og smittevernplan er utarbeidet i samråd med kommunelegen i Ullensaker kommune og Forsvaret vurderer situasjonen fortløpende.

Reise og oppmøte

Skilt på Gardermoen flyplassSign at Gardermoen airport

Vi anbefaler å begrense bruk av offentlig transport dersom det er mulig på grunn av smittevernhensyn.

Buss til Sessvollmoen

Du skal ta Forsvarets buss fra Oslo lufthavn til Sessvollmoen. Bussen går fra plattform 21.

Busstider kommer her når opptaket nærmer seg. Busstider står også på infoskjermene på Oslo lufthavn.

Forberedelser før opptak

 1. Her finner du en oversikt over ting du må ta med når du møter til opptak. Forsvaret har ikke ansvar for dine personlige verdisaker under opptaket. Du tar derfor med dette på eget ansvar.​

  Dette MÅ du ta med

  • Legitimasjon (f.eks. førerkort eller FD-ID om du har)
  • Klær etter årstid og vær (du skal være mye utendørs). De første og siste dagene av opptaket må du gå i egne klær. Pakk klær for omtrent en uke. Får du delta på seleksjonsøvelsen holder Forsvaret deg med nødvendig klær i perioden
  • Sovepose for bruk de første dagene når du er i Sessvollmoen leir. Når du etter hvert skal ut i felt, får du utlevert militær sovepose fra Forsvaret
  • Treningstøy til trening ute og inne
  • Toalettsaker til hele opptaket og 1 håndkle

  Ta med (hvis du har)

  • For deg som bruker briller/linser: Brilleseddel eller kopi av synstest (som du får hos optiker)
  • Legeattester (dersom du har endret helse siden du sist var hos militær lege)
  • Nødvendige medikamenter (NB! Medikamentene må ha original emballasje, og du SKAL informere om medisinbruk når du gjennomfører helsekontroll)
  • Inngåtte feltstøvler (Forsvarets M77). Disse må være samme type Forsvaret bruker (M77). Kopier eller feltstøvler som ligner er ikke tillatt. Vi understreker at det ikke er nødvendig å ta med, men det anbefales hvis du har.

  Andre ting det er lurt å ha med

  • En liten sekk for å bruke når du er i Sessvollmoen leir (for å ha drikkeflaske, litt klær, ev. papirer etc. i)​
  • Tidsfordriv: Under opptakets første og siste dager kan det være litt venting
  • Klokke: Det er viktig å være presis i Forsvaret. Ta derfor med deg ei klokke som du ikke er redd for. Mobiltelefonen må ligge igjen når du er på seleksjonsøvelse. Du kan derfor ikke basere deg på å bruke telefonen som klokke
  • Slippers: Når mange skal dusje på kort tid, kan det bli litt møkkete og vått i dusjen og garderoben. Mange liker derfor å bruke slippers når de dusjer. De er også praktiske å ha på tilbake til rommet etter at du er ferdig i dusjen
  • For deg som har langt hår: ta med et rikelig utvalg av nøytrale hårstrikker og hårspenner

  Dette skal du IKKE ta med

  • Kosttilskudd som proteinpulver, energitabletter etc.
  • Egne artikler som camelbak, leatherman etc. Privat/personlig utstyr som dette er ikke tillatt under seleksjonsøvelsen i fase 2. Selv om du kan bruke det før og etter fase 2, minner vi om at du får utlevert alt nødvendig utstyr du trenger av Forsvaret. Vi anbefaler derfor at du lar ekstrautstyr bli liggende igjen hjemme.
  • Ansatte i Forsvaret bestiller reisen til FOS som vanlig tjenestereise, som skal belastes avdelingen din.
  • Er du i førstegangstjeneste, eller er sivil, skal du bestille flyreise på telefon 78 10 03 00 mellom 08.00 og 15.00 på hverdager. Vær tidlig ute med flybestillingen, det kan bli utsolgt.

  Dato og tidspunkt for oppmøte står i innkallingen din.

  Reisen skal bestilles med åpen retur / flex.

  Ved fullført opptak kan du bestille hjemreise tidligst fra 24. mars kl. 16.00.

 2. Det er mange som møter til opptak, noe som betyr at konkurransen om den enkelte skoleplass er hard. De som møter godt forberedt fysisk og mentalt har en klar fordel.

  Det er ingen hemmelighet at det kommer til å bli lite med søvn, mat og harde fysiske påkjenninger. Du må blant annet regne med å gå mye med tung sekk. Det er derfor lurt å trene på dette i forkant av opptaket.

  • Hvis du har militære støvler (M77) anbefaler vi at du tar de med til Sessvollmoen. Begynn gjerne å bruke de nå, slik at føttene blir vant med støvlene.
  • Gå gjerne noen lange turer på 1–3 timer med relativt tung sekk (15–20 kg) i godt tempo.

  Husk: Det er Forsvaret som kan seleksjon. Ikke tenk at dette klarer jeg ikke. Alle klarer å gjennomføre øvelsen og aktivitetene som gjennomføres i perioden på Sessvollmoen. Husk at det er bedre å prøve enn å gi seg uten å ha prøvd.

  Vel møtt!

Kan jeg møte dagen før?
Nei, på grunn av smittevernhensyn og kapasitet i leiren er det ikke anledning til å overnatte i Sessvollmoen leir dagen før oppmøte. Har du problemer med å møte innen oppmøtetidspunktet, kan du gi oss tilbakemelding på dette til [email protected]
Kontakt oss
For henvendelser om din søknad, bruk dette kontaktskjemaet.

Hva er FOS?

landingsside20190628CRJ-32

Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) er opptaksprøver for utdanning og tjeneste i Forsvaret. I løpet av opptaket skal kandidatene bli intervjuet og testet teoretisk og fysisk. Her skal Forsvaret bli kjent med deg for å se hvem du er, hva du står for og hvilke holdninger du har. De som blir vurdert som best egnet, får mot slutten av opptaket tilbud om utdanning i Forsvaret.