Forsvarets opptak og seleksjon (FOS)

Du skal møte ved Sessvollmoen, som ligger noen kilometer nord for Oslo lufthavn. Dato og tidspunkt for oppmøte står i innkallingen din.

20220704-IH9A6147

Reise og oppmøte

Skilt på Gardermoen flyplassSign at Gardermoen airport

Du skal møte på Sessvollmoen. Møt presist. I innkallingsbrevet ditt står det dato og klokkeslett.

Buss til Sessvollmoen

Du skal ta Forsvarets buss fra Oslo lufthavn til Sessvollmoen. Se infoskjermene på Oslo lufthavn og merking for hvilken plattform bussene går fra. Busstider avgang Oslo lufthavn:

 • Torsdag 27. juni: kl. 22:00
 • Fredag 28. juni: kl. 08:30, 09:15, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 14:30, 15:00, 15:30
 • Lørdag 29. juni: kl. 07:30, 09:30
 • Mandag 1. juli: kl. 07:30

Busstidene kan bli endret. Sjekk derfor denne informasjonen nærmere oppmøtedagen din.

 1. Dato og tidspunkt for oppmøte står i innkallingen din. Togbilletter bestiller du i Vy-appen eller tilsvarende.

  Slik bestiller du fly (bestill reisen med åpen retur / flex):

  Er du i førstegangstjeneste eller sivil?

  Ring 78 10 03 00 mellom kl. 08.00–15.00, mandag til fredag. Vær tidlig ute med flybestillingen, det kan bli utsolgt.

  Ansatt i Forsvaret

  Er du ansatt i Forsvaret skal du bestille reisen til opptaket som vanlig tjenestereise som belastes avdelingen din. Det vil si reiser med Norwegian på rammeavtale kan bestilles direkte hos Norwegian eller via reisebyrå Berg-Hansen.

 2. Forsvaret har ikke ansvar for dine personlige verdisaker under opptaket. Du tar derfor med dette på eget ansvar.​

  Dette MÅ du ta med

  • Legitimasjon, f.eks. pass, førerkort eller FD-ID om du har
  • Klær etter årstid og vær, deler av opptaket må du gå i egne klær
  • Treningstøy og joggesko til trening ute og inne
  • Toalettsaker til hele opptaket og 1 håndkle

  Ta med – hvis du har

  • Brilleseddel eller kopi av synstest (som du får hos optiker) hvis du bruker briller/linser
  • Legeattester dersom du har endret helse siden du sist var hos militær lege
  • Nødvendige medisiner i original emballasje
  • Feltstøvler ferdig inngått, disse må være samme type Forsvaret bruker (M77)

  Andre ting det er lurt å ha med

  • En liten sekk for å bruke når du er i Sessvollmoen leir (for å ha drikkeflaske, litt klær, ev. papirer etc. i)​
  • Tidsfordriv: Under opptakets første og siste dager kan det være litt venting
  • Solbriller: Husk at de ikke erstattes ved tap eller skade, så ikke velg de du er mest redd for
  • Klokke: Det er viktig å være presis i Forsvaret. Ta derfor med deg ei klokke som du ikke er redd for. Mobiltelefonen må ligge igjen når du er på seleksjonsøvelse. Du kan derfor ikke basere deg på å bruke telefonen som klokke
  • Slippers: Når mange skal dusje på kort tid, kan det bli litt møkkete og vått i dusjen og garderoben. Mange liker derfor å bruke slippers når de dusjer. De er også praktiske å ha på tilbake til rommet etter at du er ferdig i dusjen
  • For deg som har langt hår: ta med et rikelig utvalg av nøytrale hårstrikker og hårspenner

  Dette skal du IKKE ta med

  • Kosttilskudd som proteinpulver, energitabletter etc.
  • Sovepose og liggeunderlag – du får utlevert dette av Forsvaret
  • Egne artikler som camelbak, leatherman etc. Privat/personlig utstyr som dette er ikke tillatt under seleksjonsøvelsen i fase 2. Du får utlevert alt nødvendig utstyr du trenger av Forsvaret.
 3. Møt presist om du kan. Må du møte tidligere, eller har andre utfordringer med å møte til oppgitt tid, bruk kontaktskjema. Oppgi når du møter.

Velkommen til opptaksprøver!

Aspiranter kjemper om å komme inn på lederutdanning.

For å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kandidatene, gjennomføres et felles opptak for utdanning i Forsvaret.

I løpet av opptaket ønsker vi å bli kjent med deg for å se hvem du er, hva du står for og hvilke holdninger du har. Du vil blant annet bli selektert på bakgrunn av en medisinsk vurdering, fysiske tester, kunnskapsprøver, psykologiske tester, intervju og personlige egenskaper. Opptaket handler om å finne ut hvem som har potensial til å bli en god offiser i Forsvaret.

Når foregår opptaket?

Seleksjonen er omfattende og varer rundt to uker, 28. juni til 10. juli 2024, for å sikre du blir sett og vurdert. Tidspunkt for oppmøte på Sessvollmoen varierer, se i innkallingen din.

 1. I den første delen av opptaket gjennomføres det ulike tester inne på Sessvollmoen leir. Her bor du sammen med de andre som deltar på opptaket, under enkle forhold på feltsenger. Vær forberedt på lange dager med mye venting. Det kan være lurt å bruke tiden til å bli kjent med andre, da en del av disse vil kunne være dine fremtidige medelever og kollegaer.

  Noe av det du skal igjennom den første uken er:

  • Fysiske tester – disse må du bestå for å gå videre i opptaksprøvene. Det er ulike minstekrav på de ulike linjene (se øvelsene og karakterskala)
  • Intervju – gjennomføres for å bli kjent med deg som person, din bakgrunn og motivasjon
  • Teoretiske prøver – her kan det være lurt å være forberedt ved å friske opp kunnskaper innen matematikk og engelsk
  • Medisinsk kontroll – hos lege og tannlege

  Mot slutten av uken blir alle kledd opp i uniform og gitt enkel undervisning i grunnleggende militære ferdigheter.

 2. Opptakets andre del er en seleksjonsøvelse som foregår ute i felt. Feltperioden innebærer blant annet situasjoner der du får mulighet til å vise lederpotensialet ditt. Perioden avdekker også viljen og evnen du har til å tilegne deg kunnskap og ferdigheter underveis. Noen oppgaver er teoretiske, andre er praktiske, mens mange er fysisk krevende. Hensikten er å se hvordan du takler ulike situasjoner over tid. Du blir observert i forskjellige roller, både som del av en gruppe, men også i rollen som leder.

  Under feltperioden, som strekker seg fra 6–7 dager, bor du i lagstelt og sover ute i skogen; dere settes sammen til et lag og rullerer på hvem som er lagfører. Dere utsettes for fysiske og mentalt krevende oppgaver, som er ment å være overførbare til en rekke kritiske og mer hverdagslige oppgaver du kan komme til å møte i tjenesten din.

  I store deler av denne perioden følges dere av en offiser eller et befal (selektør). Denne selektøren har til hovedhensikt å observere og vurdere alle i laget på de fem lederegenskapene i forsvarssjefens grunnsyn på ledelse.

  Hva ser selektørene etter?

  Det er ikke nødvendigvis den som løper raskest eller løfter tyngst som mestrer belastning best i krevende situasjoner. Militært lederskap krever både fysisk og mental robusthet, fordi man er nødt til å tenke klart, være effektiv og mestre egne følelser i møte med komplekse situasjoner med høy grad av usikkerhet.

  Når vi velger de beste kandidatene til en utdanning i Forsvaret, er det ikke bare de åpenbare lederne vi ser etter. Vi vektlegger også potensialet ditt for utvikling.

  Selektørene ser først og fremst etter gode holdninger, og hva som ligger i bunnen hos den enkelte. Det gjør de fordi de er lettere å lære bort kunnskap og ferdigheter, enn å lære holdninger. Dersom du blir vurdert blant de best skikkede, vil du mot slutten av opptaket få tilbud om studieplass.

 3. Under opptaksprøvene skal ditt lederpotensial vurderes basert på Forsvarets grunnsyn på ledelse og Forsvarets kjerneverdier – respekt, ansvar og mot. Forsvarets grunnsyn på ledelse (pdf) er styrende for hva vi ser etter.

  Under opptaket skal ditt lederpotensial vurderes. Det innebærer blant annet disse egenskapene:

  Rollemodell

  Verner om kjerneverdiene: respekt, ansvar, og mot. Er lojal overfor organisasjonen, Er åpen for tilbakemeldinger og for å lære av andre. Viser integritet igjennom å handle konsistent med egne verdier og egen lære.

  Løse oppdrag

  Tar initiativ og ansvar. Følger progresjon og fullfører oppgaver. Jobber systematisk og tar hensyn til flere faktorer under oppdragsløsning. Gjør gode prioriteringer og tar tak i problemene som oppstår underveis. Bidrar til måloppnåelse og etablering av nye langsiktige mål.

  Mentalt robust

  Tenker klart i intensive situasjoner med høy fysisk og psykisk belastning. Mestrer vanskelige livsbegivenheter. Er følelsesmessig stabil. Har omstillingsevne i usikre situasjoner. Står foran og viser vei under usikkerhet og/eller når situasjonen oppleves som vanskelig.

  Samspill

  Får tillit av andre. Formidler sitt budskap effektivt, og kommuniserer mål og krav tydelig. Delegerer ansvarsområder og skaper rolleklarhet for sine medarbeidere. Påvirker andre. Motiverer og dyktiggjør andre. Støtter og bryr seg om andre. Viser interesse for andre mennesker og kan ta deres perspektiv.

  Utvikling

  Bidrar til fleksibilitet, kreativitet og nytenking i oppdragsløsning. Er selvstendig og viser vilje og evne til å utvikle seg selv. Identifiserer og stimulerer til nytenkning, selvstendighet og refleksjon hos sine medarbeidere.

 4. Dersom du møter godt forberedt fysisk og mentalt, har du en klar fordel. Start forberedelsene i god tid. Det er mange som møter til opptak, og det er derfor hard konkurranse om studieplassene.

  Mentalt er det smart å forberede seg på at det i perioder vil bli lite søvn, lite mat og harde fysiske påkjenninger. Du vil oppleve at terskelen for hva du tåler, er mye høyere enn du tror.

  På selve oppmøtedagen er det lurt å være uthvilt, hydrert og du bør ha spist frokost. Slapp av og ikke press deg hardt den sisten uken før du skal møte.

  Forbered deg fysisk og mentalt

  De fysiske minstekravene er absolutte. Det betyr at du er nødt til å bestå disse for å være med videre i opptaket. Husk at du kan ha en dårlig dag på selve testdagen. Det er derfor en fordel å vite at du klarer de fysiske kravene med god margin. Du bør blant annet regne med å gå mye med tung sekk. Det er derfor lurt å trene på dette i forkant av opptaket.

  De teoretiske prøvene består av matematikk og engelsk. Er du rusten på matematikk og engelsk, kan det være lurt å friske opp dette.

  Det kan også være greit å gjøre seg opp noen tanker om hvorfor du ønsker å ta en utdanning i Forsvaret. Når du er sliten, trøtt, sulten og lei, vil motivasjonen være minst like viktig som de fysiske forberedelsene. Det er ofte i de krevende situasjonene at du må ta stilling til om du vil fortsette, eller trekke deg. Da er det lurt å ha bestemt seg for hvorfor du ikke vil gi opp – og hva som er motivasjonen din.

 5. De som får tilbud om studieplass avslutter opptaksprøvene senest 10. juli.

  Studiestart Forsvarets høgskole (bachelor)

  • 29. juli: For deg som ikke har førstegangstjeneste fra før
  • 19. august: For deg som allerede har førstegangstjeneste fra før

  De første felles ukene gjennomføres på Kjevik (utenfor Kristiansand) og ikke Heistadmoen, som tidligere informert.

  Skolestart Cybertekniker

  • 12. august: På Jørstadmoen (utenfor Lillehammer)
Pil til høyre
Karakterskala fysiske tester

Treningstips

Kandidatene på FOS Vinter 2017 er det første til å ta ibruk forsvarets nye styrketester, hang-ups, stille lenge og medisinballstøt // The participants at The Armed Forces Recruitment and Selection process Winter 2017 are the first to use the armed forces´new strength tests

Opptaket oppleves av mange som fysisk krevende, men du kan gjøre noe med det selv.

Her er noen tips til hvordan du kan forberede deg.

  • 3000 meter: Du må ut og løpe – gjerne i varierte økter. Det kan være lurt å både løpe ulike intervalløkter samt også legge inn noen økter hvor du prøver deg på å løpe 3000 meter på egen hånd, både så du blir vant til øvelsen og får en forståelse av hvor godt du ligger an.
  • Medisinballstøt: Tren brystmuskulaturen (som armhevinger) og finn deg en stor stein eller tilsvarende som du kan kaste
  • Stille lengde: Tren spensthopp, med eller uten ekstra vekt på kroppen, inne eller ute
  • Pull-ups: Bruk en bjelke i huset eller en stang, eller finn en gren i skogen som du kan dra deg opp i

  Sørg for at du er innenfor kravene med god margin. Testene gjennomføres på tidspunkter du kanskje ikke vant til å gjøre fysisk trening.
  Hvis du vil følge et konkret treningsprogram, se eksempel her (pdf)

 1. Når det gjelder øvelsen i felt du skal delta på, kan du også forberede deg til den. Gjør deg selv kjent med å ha sekk på ryggen, kjenn litt på det uvante med å gå lenge med sekk. Begynn å gå med lett vekt og øk etter hvert til ca. 15–20 kg. Start på grusveier og stier før du også går i terrenget med sekken på ryggen. Først en time, og øk turene til 3–4 timer når oppmøtet nærmer seg.

  Bruk gjerne feltstøvler når du går. Hvis du har egne feltstøvler (Forsvarets M77) inngått fra før, er det anbefalt at du tar med disse.

  Slapp av og ikke press deg hardt den sisten uken før du skal møte. Møt uthvilt!

Ofte stilte spørsmål

 1. Ja, men kun hvis det er helt nødvendig på grunn av vanskelige reisetider mot opprinnelige oppmøtetidspunkt eller tilsvarende. Må du møte tidligere, eller har andre utfordringer med å møte til oppgitt tid, bruk kontaktskjema. Oppgi når du møter.

 2. Gjør det du kan for å møte presist og innen oppmøtetidspunktet.

  Er det ting som er utenfor din kontroll, som gjør at du blir forsinket, og får problemer med å møte innen oppmøtetidspunktet, ta kontakt ved å logge inn på dette kontaktskjemaet.

  Er det kun få dager før oppmøte?

  Da må du heller ringe telefonnummeret på toppen av denne siden (blir tilgjengelig noen dager før oppmøte).

 3. Nei.

 4. Løypen er flat og foregår utendørs på asfalt eller grus.

 5. Forsvaret går ikke ut med disse tallene i forkant av opptaket.

  Hvis du kvalifiserer deg under opptaket og blir vurdert blant de beste, så er det plass til deg. 

 6. Du får soveplass i en hall eller telt. Du kan ikke regne med å få låst inn dine private eiendeler.

 7. Ja.

 8. Nei.

 9. I leiren kan du bruke mobiltelefon. Under seleksjonsøvelsen er det ikke lov å ha med mobiltelefon.

  Må foreldre/foresatte ha tak i deg under opptaket, har vi en vakttelefon de kan ringe. Nummeret legges ut på forsvaret.no/fos når opptaket starter.

 10. Den første delen av opptaket spiser vi på Sessvollmoen leir. Da får du frokost, lunsj og middag. Du må selv smøre lunsj under frokosten. Det er lurt å smøre litt ekstra mat så du har til kveldsmat. Det er vanlig norsk mat som serveres. Har du spesielle matallergier eller andre behov som må tas hensyn til, si fra ved oppmøte.

Kontakt
For henvendelser om din søknad, bruk dette kontaktskjemaet: