HD2A2430

Kjendisfenriken:­ ­– Forsvarets utdannelse er helt eksepsjonell

Det har gått 16 år siden Geir Aker sa opp stillingen som instruktør i Forsvaret. Nylig var han tilbake og snakket med ledere om hva som er godt lederskap.

De fleste har fått med seg rollen hans som strengt befal i tv-serien  «Kompani Lauritzen». Selv forlot han Forsvaret i 2005 etter ti år ved befalsskolen på Karljohansvern i Horten, der han utdannet både ledere og soldater.

Utdannet i Forsvaret

I dag jobber han som instruktør, veileder og foredragsholder. Utdannelsen han fikk i Forsvaret er noe han har med seg i denne jobben, ikke bare som streng fenrik for kjendiser på tv.

– Forsvarets utdannelse er helt eksepsjonell. Det er den beste skolen jeg har gått, fra jeg startet på befalsutdanningen, gjennom pliktåret og de årene som fulgte, sier Aker.

Å få jobbe tett med mennesker mener han er noe av suksessformelen.

­– I Forsvaret lærer vi å lede i praksis. Det gir menneskekunnskap. Jeg har et eksempel: da jeg var veileder, gikk vi en uke ute på øvelse med elever som skulle lære ledelse. Været var grusomt. Det blåste, alt var vått. Den samme kunnskapen får du ikke om du sitter inne i en forelesningssal, forklarer han.

A009_03052046_C022.braw.20_47_57_05.Still001.jpg
Geir Aker diskuterer lederskap på nettmøte med ledere på Sessvollmoen.

Nylig deltok han på «Verdidagene» i regi av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) på Sessvollmoen. På nettmøtet med et 20-talls ledere, diskuterte de hva som er godt lederskap, og hvilke egenskaper en leder i Forsvaret må ha.

Noe du må jobbe for

– Jeg har en favorittsetning: Det eneste som går av seg selv, er forfallet. Alt annet må du jobbe for, sier Aker.

– Å ha vært leder lenge er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel. Det aller viktigste å huske på er det helt grunnleggende som vi lærte som lagførere, at folkene dine drikker vann, steller føttene sine, og at du er tilstede.

Aker har ikke gitt helt slipp på Forsvaret selv om det har gått 16 år siden han sa opp sin stilling på Karljohansvern. Ved sien av sin nåværende jobb er han også områdesjef for Heimevernsdistrikt 01.

– Ledelse handler om å løse oppdrag og ta vare på personellet. Gjør du noe annet, er det i bunn og grunn ikke ledelse. Det er så enkelt, og så komplisert, poengterer «fenriken».

Målet med Verdidagene er å utvikle arbeidet med holdninger, etikk og ledelse blant soldater og ledere i Forsvaret, og varer over to dager med flere foredragsholdere og hvor ulike temaer diskuteres. Forsvarets kjerneverdier er respekt, ansvar og mot, forkortet RAM, og ligger til grunn for all virksomhet i Forsvaret. Å ha ledere som etterlever og viderefører disse holdningene er derfor svært viktig.

HD2A2453.jpg
Sjefssersjant Ole-Håkon Enger.

Sjefsserjant Ole-Håkon Enger er med på å arrangere dagene. Han mener det er viktig at Forsvarets ledere blir minnet på organisasjonens kjerneverdier.

– Det er lederne på alle nivå som må være ledestjernene og vise at dette er noe vi tar alvorlig. Selv om mange sier at alle er voksne, og alle har normal folkeskikk, så har vi alle godt av å få en påminnelse på disse tingene, sier sjefssersjanten på Sessvollmoen.