LFS_header_SN

Lagførerskolen med historiske endringer

Det er vår i luften, og elevene nærmer seg siste periode i den intense fagutdanningen. Siden 2019 har Hærens lagførerskole utdannet ledere til Forsvaret. Ledere som skal levere under krevende forhold i fred, krise og krig.

Lagførerutdanningen baserer seg på planlegging, ledelse og gjennomføring av militære operasjoner. Fokuset ligger på basisferdigheter som instruktør og leder, og store deler av utdanningen er praktisk trening ute i felt. Dette gjør elevene bedre rustet for jobben som møter dem.

Under lagførerutdanningen lærer du ikke bare hvordan du skal lede i Forsvaret, men også hvordan du tar vare på deg selv og menneskene rundt deg i krevende situasjoner. Nå skal skolen utdanne flere elever, og utdanningen forlenges fra 14 uker til ni måneder. Utdanningen nå skjer også sammen med nordiske kollegaer.

Når forskjellige nasjoner møtes

Ikledd hvit vinterkamuflasje er det vanskelig å se at noe er annerledes blant elevene, men for første gang er det en historisk forskjell.
Under kamuflasjen skjuler det seg uniformer med andre mønstre og flagg på skulderen. Denne gangen skal instruktørene ved Hærens lagførerskole nemlig ikke bare lære opp norske spesialister, men også svenske og danske soldater.

Nordisk samarbeid har lenge vært aktuelt, men nå også ekstra viktig i lys av krigen som herjer i Ukraina.

– Et styrket nordisk samarbeid er viktig for Hæren og Forsvaret. Initiativ i denne retning gir en positiv trend for videre utvikling av nordiske landstyrker – samt et endret NATO i Norden, sier sjefssersjant i Hæren, sersjantmajor Kristian Simonsen.

Han har tatt turen til Rena, der treningen foregår. Der observerer han treningen sammen med sin kanadiske kollega, Cheif Warrant Officer Kevin Mathers, (Command Senior Enlisted Leader i for Allied Command Operations) i NATO. Kommunikasjon er grunnleggende, og til tross for at elevene snakker forskjellige språk, forstår de hverandre godt.

Et viktig vennskap

Sjefssersjant i Forsvaret, sersjantmajor Rune Wenneberg, understreker viktigheten av det nordiske samarbeidet på skolen og skryter av de norske soldatene.

– Vi har mye å være stolte av. Mye av det Hæren gjør, kan bringes videre til våre allierte i NATO, sier sjefssersjanten.

Wenneberg sier det er nyttig å lære av andre nasjoner. Internasjonalt samarbeid som på lagførerskolen gir viktig læring og skaper vennskap på tvers av grensene.

– Her er det utveksling av viktig kompetanse, og vi legger til rette for et godt samarbeid i fremtiden.